Tour de France 2023: 1. etape

Årets Tour de France starter i den spanske region Baskerlandet.

Etapeinfo (Bilbao > Bilbao)

Dato
1. jul 2023
Længde
182 km
Start
Kl. 12.53
Mål
Ca. kl. 17.16
Type
Kuperet

Favoritter og analyse

Favoritter

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Mathieu van der Poel

⭐️⭐️⭐️⭐️ Wout van Aert, Julian Alaphilippe

⭐️⭐️⭐️ Mattias Skjelmose, Biniam Girmay

⭐️⭐️ Tadej Pogacar, Fred Wright, Thomas Pidcock

⭐️ Simon Yates, Tobias Johannessen, Richard Carapaz

Nøglepunktet

Côte de Pike, der har top med otte kilometer til mål. Den er blot to kilometer lang, men stiger med ti procent i gennemsnit.

Dagens dansker

Etapen og det stigende opløb er skræddersyet til Mattias Skjelmose. Han må drømme om at vinde etapen og derved også iklæde sig den gule førertrøje. Og jeg mener bestemt, det er muligt. Men det her er Touren – det er lige et nøk op i niveau, som han ikke hidtil har oplevet.

Betydning for Vingegaard

Vigtig dag for Vingegaard. Det er en knaldhård dag og så endda 1. etape, som vil gøre det til en utroligt stressende dag for alle klassementsryttere og deres respektive hold.

Vingegaard skal holde sig ude af problemer og bruge sit meget stærke hold på den rigtige måde. Det handler om at ramme nedkørslerne og de kringlede veje, der er på store dele af etapen, helt i front.

Taktikken

Jeg tror ikke, et udbrud holder hjem. Det er første dag, og alle er toptændte og fokuserede. Klassementsholdene vil helt naturligt køre stærkt på stigningerne for at holde sig fremme og ude af problemer.

For mig at se er det mest sandsynlige scenarie, at en decimeret gruppe kører væk på Côte de Pike med både puncheurs som Skjelmose, men også klassementsryttere. Det bliver nok mere udskilning bagfra på stigningen – alle er så friske og stærke, at der bliver kørt stærkt, og det kan betyde, at nogle bliver sat af. Og så bliver det et vildt væddeløb de sidste otte kilometer fra toppen ned mod målstregen.

Men læg lige mærke til den sidste kilometer: Den stiger med fem procent til målstregen, så det er bestemt ikke nogen nem finale.

Ekstra

Baskerlandet er lig med kringlede veje, op, ned, højre og venstre. Mange kortere stigninger er på programmet i dag. Det er en yderst udfordrende første etape af en Grand Tour og sætter store krav til rytterne. Selv på tørre veje og godt vejr.

Rent teknisk er det ikke nogen nem etape, men hvis det regner – som det ofte gør i området – så tør jeg ikke drømme om det kaos, der vil opstå. Det vil virkelig gøre det til en svær dag og derved også endnu vigtigere at holde sig helt fremme. Rytterne starter og slutter i Bilbao, så forvent ’dansk-lignende’ tilstande i forhold til tilskuere, som vi så i Danmark sidste år. De baskiske fans er kendt for deres passion for cykelsporten og møder altid talstærkt op, når der er cykelløb i deres region.

< 21. etape | 2. etape >