Tour de France 2023: 10. etape

Efter hviledagen bliver der formentlig stor kamp om at ramme udbruddet.

Etapeinfo (Vulcania > Issoire)

Dato
11. jul 2023
Længde
167 km
Start
Kl. 13.19
Mål
Ca. kl. 17.10
Type
Bjerg

Favoritter og analyse

Favoritter

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Wout van Aert

⭐️⭐️⭐️⭐️ Mattias Skjelmose

⭐️⭐️⭐️ Magnus Cort, Mathieu van der Poel

⭐️⭐️ Fred Wright, Matej Mohoric

⭐️ Mads Pedersen, Valentin Madouas, Tobias Halland Johannesen

Opdateret 10. juli

Nøglepunktet

Starten af etapen. Det her er én af de dage, man skal se fra begyndelsen.

Det er en klassisk udbrudsdag i Massif Central. Der bliver en krig om ’at ramme hukket’, som det hedder på cykelsprog. Altså ramme udbruddet. Det går op ad bakke lige fra kilometer nul og forsætter op og ned hele dagen. Men ikke med en afslutning, der lægger op til, at det bliver en klassementsdag.

Dagens dansker

Etapens sværhedsgrad er lige på grænsen til, hvad Magnus Cort kan klare, men historien taler sit klarer sprog om, hvad han kan og ikke kan. Han har det med at vinde sine sejre på de mest vanvittige og svære måder, man ser i cykelsporten.

Jeg tror, at hviledagen har gjort ham godt, og at han rammer udbruddet. Og når han først begynder at tro på det derude, så er han modbydelig at have med at gøre for sine konkurrenter.

Betydning for Vingegaard

Det er bestemt en rigtig hård dag med mange højdemeter, men jeg ser det ikke som en dag, der kommer til at rykke rundt i klassementet.

Det bliver med stor sandsynlighed sådan en lidt træls, hård dag i feltet, hvor det er vigtigt at bevare fokus og gøre alle de rigtige ting (sidde rigtigt i feltet, få spist og drukket, bevare fokus og ikke tage for let på noget), selvom det ikke er etape, der på papiret kommer til at lave nogen forskel.

Taktikken

Sportsdirektørerne skal finde den helt store motivationstale frem til de ryttere, der vil ramme udbruddet. Det er en meget hård start, som vil kræve, at rytterne er tændte og helt klar til at lide og gå dybt med det samme.

Når først man har ramt udbruddet, handler det om at spare så mange kræfter som muligt. Der vil formentlig ikke blive jagtet fra feltet, så rytterne oppe foran kan køre en lidt mere ’fri’ finale.

Bliver finalen fri, tilgodeser det de lidt klogere ryttere. Dem, der har den bedste forståelse for det taktiske spil. Du kan lettere selv bestemme, hvornår dit angreb skal sættes ind, og cykelløbet åbner ofte tidligere. Har du modsat et jagtende felt bag dig, handler det om at køre fuld gas til stregen og køre om det til allersidst.

Ekstra

Feltet skal i dag krydse Chaîne de Puys, som er den yngste samling af vulkaner på Frankrigs fastland. Det betyder også, at det vil gå op eller ned hele dagen.

Det er en af de etaper, mange af de lidt tungere drenge i feltet frygter. Hvis udbruddet tager lang tid at få etableret, vil det være ren overlevelse for mange, indtil der falder ro på feltet, når udbruddet er stukket af.

Der er ikke tale om de stejleste stigningsprocenter, men det er sådan et område, der trækker tænder ud og stille og roligt tømmer benene på rytterne.

< 9. etape | 11. etape >