Tour de France 2023: 12. etape

En række mindre, men hårde stigninger danner ramme om en spændende finale.

Etapeinfo (Roanne > Belleville-en-Beaujolais)

Dato
13. jul 2023
Længde
168 km
Start
Kl. 13.27
Mål
Ca. kl. 17.18
Type
Kuperet

Favoritter og analyse

Favoritter

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Wout van Aert

⭐️⭐️⭐️⭐️ Pello Bilbao, Mattias Skjelmose

⭐️⭐️⭐️ Georg Zimmermann, Tobias Halland Johannessen

⭐️⭐️ Krists Neilands, Matteo Jorgenson

⭐️ Magnus Cort, Maxim Van Gils, Julian Alaphilippe

Opdateret onsdag klokken 21.59.

Nøglepunktet

Col de la Croix Rosier, der ikke blot er dagens sidste stigning, men også den hårdeste. Den har top med 28 kilometer til mål, og her vil vi helt sikkert se et udbrud køre fuldgas-cykelløb for at slå et hul inden sidste del af etapen, som er mest faldende og ikke specielt hård.

Betydning for Vingegaard

Det er en lidt drilsk dag at være klassementsrytter på. På papiret vil der formentlig ikke ske noget, men man skal aldrig sige aldrig.

Det afhænger også af, hvordan favoritterne ser hinanden efter de første 11 etaper. Der kan køres cykelløb på de tre stigninger, der kommer lige i rap, men jeg tvivler på, at nogen vil ud over stepperne og bruge mange kræfter på en dag som denne.

Taktikken

Det er en skræddersyet dag for et stærkt udbrud. Etapen er tilpas hård den første times tid af til, at det ikke kan undgås at være en stærk gruppe, der kører væk.

Den midterste del af etapen vil så være mere afventende, hvor den sidste del med de tre stigninger i rap (5-6 kilometer hver) så vil skabe udskilning i udbruddet. Det er her, de klatrestærke ryttere skal forsøge at slå hullet til dem, der er bedre afsluttere i finalen. Men der er hele 28 kilometer fra den sidste kategoriserede top til mål, og vi vil formentlig se en fed jagt mellem dem, der er stukket af, og dem, der er sat.

Ekstra

Vi nærmer os Alperne, men først skal rytterne igennem terrænet nord for Lyon, som bestemt ikke er fladt.

Det er en fed rute, ASO har fundet, og den lægger op til spænding i udbruddet – men udeluk ikke, at der kan ske ting og sager blandt favoritterne!

< 11. etape | 13. etape >