Tour de France 2023: 13. etape

Der venter en storslået bjergfinale på 'Pyramiden i Bugey'.

Etapeinfo (Châtillon-sur-Chalaronne > Col du Grand Colombier)

Dato
14. jul 2023
Længde
137 km
Start
Kl. 13.55
Mål
Ca. kl. 17.12
Type
Bjerg

Favoritter og analyse

Favoritter

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Tadej Pogacar

⭐️⭐️⭐️⭐️ Jonas Vingegaard

⭐️⭐️⭐️ Jai Hindley, Simon Yates

⭐️⭐️ Carlos Rodriguez, Thomas Pidcock

⭐️ Adam Yates, Sepp Kuss

Opdateret klokken 20.43

Nøglepunktet

Grand Colombier, finalebjerget. Det er en superhård stigning på hele 17,4 kilometer og med en stigningsprocent på 7,1 i gennemsnit.

Til sammenligning er Tourmalet 19 kilometer med 7,4 i snit, så Colombier er et bjerg, der har tæt på samme sværhedsgrad. Det er ikke for sjov.

Dagens dansker

Jonas Vingegaard er svær at komme udenom. Lange bjerge er det, som han er allerbedst til, og det her er én af de dage, hvor han skal prøve at gøre forskellen og køre fra Pogacar og alle de andre klassementsryttere.

Jeg tror på, at vi kommer til at se Jumbo-Visma i en stærk offensiv, og så skal Jonas selv gøre arbejdet færdigt på de sidste fem kilometer.

Betydning for Vingegaard

Det er én af de dage, der står højt på listen over de vigtigste dage i årets Tour. Med et så hårdt finalebjerg skal Jonas være helt på toppen og som minimum kunne følge med alle de andre klassementsrivaler.

Taktikken

Det er en kort etape på kun 137 kilometer, og det er en relativt nem etape … indtil Grand Colombier.

Det betyder, at der godt kan køre et stærkt udbrud og holde helt til mål. De skal dog have en del minutter til favoritfeltet, når de rammer bunden af Colombier, for at have en realistisk mulighed for at holde hele vejen til mål.

Jeg tror, vi kommer til at se to løb i løbet: Et udbrud, der skal køre om etapesejren, og favoritterne, der kommer til at teste hinanden maksimalt af.

Ruten

I 2020 vandt Tadej Pogacar i en tomandsspurt mod Primoz Rogliz på toppen af Grand Colombier.

De var dog 12 ryttere samlet gående ind på den sidste kilometer, så bjerget lavede dengang ikke de største forskelle i klassementet. Dog blev både Egan Bernal og Nairo Quintana sat ud af spillet.

Det kan virkelig være varmt i bunden af bjerget, og det kan have større indvirkning på nogen end andre.

< 12. etape | 14. etape >