Tour de France 2023: 14. etape

På denne store bjergetape skal rytterne over mere end 4000 højdemeter.

Etapeinfo (Annemasse > Morzine)

Dato
15. jul 2023
Længde
150 km
Start
Kl. 13.24
Mål
Ca. kl. 17.52
Type
Bjerg

Favoritter og analyse

Favoritter

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Mattias Skjelmose

⭐️⭐️⭐️⭐️ Michael Woods, Matteo Jorgenson

⭐️⭐️⭐️ Giulio Ciccone, Krists Neilands

⭐️⭐️ Neilson Powless, Ion Izagirre

⭐️ Esteban Chaves, Wout van Aert, Ruben Guerreiro

Opdateret klokken 21.11

Nøglepunktet

Joux Plane, som er dagens sidste bjerg, er virkelig en hård nyser. 11,6 kilometer med 8,5 procent i snit er tallene. Det er altså stejlere end Alpe d´Huez og næsten samme længde.

Dagens dansker

Mattias Skjelmose er ikke længere med i klassementet, så jeg håber at se ham med helt fremme i et udbrud og forsøge at vinde etapen derfra.

Betydning for Vingegaard

Der venter en stor og svær dag for ham og Jumbo-Visma. Det er en relativ kort etape, men med mange højdemeter – og bare en kompliceret dag i det hele taget.

Det er bestemt ikke en nem dag at forsvare den gule trøje på.

Heldigvis er de to sidste bjerge (og især Joux Plane) så hårde, at det til sidst vil være mand mod mand og de stærkeste, der sidder tilbage på toppen, inden det går fuld fart nedad i 13 kilometer mod Morzine. Med 'heldigvis' mener jeg, at Vingegaard nok skal klare sig i en mand-mod-mand-duel med Pogacar, fordi han så heller ikke vil have nogen omkring sig til at hjælpe.

Taktikken

Det er virkelig en dag, hvor der kan ske utroligt meget.

Vi vil se en krig for at ramme udbruddet i begyndelsen af etapen. Samtidig vil de bedste ryttere i klassementet gerne have holdkammerater ud foran i udbrud som forposter, hvis de får brug for hjælp senere på etapen.

De sidste to stigninger lægger op til offensiv kørsel, og på især Joux Plane forventer jeg, at vi kommer til at se så hårdt et tempo fra bedste ryttere, at det bliver mand mod mand og en farlig jagt på nedkørslen til Morzine.

Ekstra

I 2016 på 20. etape havde vi også en kombination af Col de la Ramaz og Joux Plane.

Dengang var der et forfærdeligt regnvejr, men det og de to hårde bjerge til trods formåede Team Sky (nu Team Ineos) at holde Chris Froome ude af problemer helt til målstregen, der også lå i Morzine.

< 13. etape | 15. etape >