Tour de France 2023: 16. etape

Tourens eneste tidskørsel er 22 kilometer lang og kuperet.

Etapeinfo (Passy > Combloux)

Dato
18. jul 2023
Længde
22 km
Start
Kl. 13.05
Mål
Ca. kl. 17.33
Type
Kuperet

Favoritter og analyse

Favoritter

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Tadej Pogacar, Jonas Vingegaard

⭐️⭐️⭐️⭐️ Ingen er tæt på de to favoritter

⭐️⭐️⭐️ Adam Yates, Wout van Aert

⭐️⭐️ Simon Yates, Carlos Rodriguez

⭐️ Sepp Kuss, Lawson Craddock, Søren Kragh Andersen og Stefan Küng

Opdateret 17. juli klokken 11.20

Nøglepunktet

Côte de Domancy. Med en gennemsnitlig stigningsprocent på 8,9 over små 3 kilometer er det en svær udfordring på den sidste del af enkeltstarten. Det er vigtigt at have sparet sig en smule de første 16 kilometer, så man kan trykke ekstra meget til den på stigningen.

Dagens dansker

Det er en rigtig god enkeltstart for Jonas Vingegaard. Jeg tror på, at han vinder og slår sig fast som Tourens bedste rytter.

Betydning for Vingegaard

En meget vigtig dag for Jonas. Tourens eneste enkeltstart – og hvilken én. Den er kanonhård, og med 638 højdemeter kan den næsten kategoriseres som en bjergenkeltstart.

I mine øjne en rigtig god rute til ham, da han er utroligt aerodynamisk på sin enkeltstartcykel, samtidig med han også er blevet rigtig god på de lidt kortere bjerge, som er det, der skal forceres i dag. Men etapen rimer også på Pogacar, og jeg tror ikke, der vil være store forskelle mellem de to.

Taktikken

Kampen mod uret. Det er både en simpel, men også svær opgave at køre sådan en enkeltstart her.

Det handler om at få ’pacet’ den helt korrekt. Hvis man lægger for hårdt ud, kan det koste til sidst.

Desuden er ruten markant hårdest til slut med de sidste 6 kilometer, der stiger hele vejen til målstregen, så det kan godt betale sig at starte blødere ud, end man normalt ville gøre på en blot 22 kilometer lang enkeltstart.

Ekstra

Sallanches og Côte de Domancy, som rytterne skal bestige, er kendte for et af de hårdeste verdensmesterskaber i historien – med Bernard Hinault, som vandt solo efter mere end 7,5 timers hårdt kørt cykelløb. Vores egen Jørgen Markussen blev en meget flot nummer 8 i et løb, hvor kun 20 ryttere gennemførte.

< 15. etape | 17. etape >