Tour de France 2023: 5. etape

Der venter to hårde stigninger på den første bjergetape i årets Tour.

Etapeinfo (Pau > Laruns)

Dato
5. jul 2023
Længde
162 km
Start
Kl. 13.24
Mål
Ca. kl. 17.21
Type
Bjerg

Favoritter og analyse

Favoritter

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Tadej Pogacar

⭐️⭐️⭐️⭐️ Mattias Skjelmose

⭐️⭐️⭐️ Jonas Vingegaard, Jai Hindley

⭐️⭐️ Simon Yates, Pello Bilbao, Thomas Pidcock

⭐️⭐ Ben O'Connor, Michael Woods, Romain Bardet

Nøglepunktet

Col de Marie Blanc. Den benhårde stigning har sin top med bare 18 kilometer til mål. Marie Blanc stiger med 8,6 procent i gennemsnit, men på de sidste 4 kilometer er vi oppe omkring 11 til 12 procent.

Dagens dansker

Med 3400 højdemeter er det en dag for klatrerne, og jeg tror, at vi får en offensiv Jonas Vingegaard at se. Jeg tror, at han vil lægge pres på Pogacar og de andre favoritter.

Betydning for Vingegaard

Det er ikke Tourens hårdeste etape, men den er bestemt heller ikke nem og ligetil. Før Pogacars styrt i Liège-Bastogne-Liège havde jeg den holdning, at Jonas ikke skulle ud og prøve at sætte Pogacar og de andre klassementsfavoritter under pres så tidligt i løbet.

Men med uvisheden om Tadej Pogacars form vil jeg helt bestemt mene, at Jumbo-Visma og Jonas skal teste ham af.

Taktikken

Det bliver formentlig et udbrud, der holder helt til mål og kører om sejren. Men det bliver også en hård og vigtig dag for alle klassementsrytterne.

Som jeg nævnte før, så tror og håber jeg, at Jonas og Jumbo-Visma vil gå til den og prøve at vinde tid på Pogacar. Han kommer formentlig ikke ind til Touren i sin absolutte topform, efter at han brækkede sit håndled i Liège. Derfor skal Jumbo-Visma og de andre klassementshold teste ham af allerede i dag og se, hvor han står formmæssigt.

Det vil kræve, at de får en stærk rytter med i morgenudbruddet, som kan være forpost for Vingegaard, hvis han sætter de andre favoritter op ad Col de Marie Blanc. Det er en svær taktik, men de skal helt klart forsøge.

Jeg mener faktisk, at Jumbo-Visma er ret heldige med at have Pyrenæerne allerede i de første dage, så de kan lede efter huller i Pogacars panser. Og ser de svaghedstegn, har de den ekstremt hårde 6. etape at bygge videre på.

Ekstra

Rytterne starter i Pau, som ofte er enten en start- eller målby i Tour de France. Den ligger for foden af Pyrenæerne, og når man starter eller slutter i Pau, betyder det næsten altid, at der venter en hård dag i bjergene.

< 4. etape | 6. etape >