Tour de France 2023: 9. etape

For første gang siden 1988 er Puy de Dôme med i Touren.

Etapeinfo (Saint-Léonard-de-Noblat > Puy de Dôme)

Dato
9. jul 2023
Længde
182 km
Start
Kl. 13.42
Mål
Ca. kl. 18.02
Type
Bjerg

Favoritter og analyse

Favoritter

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Jonas Vingegaard

⭐️⭐️⭐️⭐️ Tadej Pogacar

⭐️⭐️⭐️ Jai Hindley, Carlos Rodriguez

⭐️⭐️ Simon Yates, Adam Yates

⭐️ David Gaudu, Michael Woods, Romain Bardet

Opdateret 7. juli klokken 21.44

Nøglepunktet

Finalestigningen Puy de Dôme. På de sidste 4 kilometer op til målstregen er stigningen aldrig under 11 procent. Det er en dag for de ægte klatrere og et legendarisk bjerg, som favoritterne gerne vil vinde på.

Dagens dansker

Der står skrevet Jonas Vingegaard ud over det hele, når man kigger på Puy de Dômes hårdhed. Det er et bjerg, hvor rytternes rene watt per kilo-tal er altafgørende. Altså i bund og grund rytterens evne til at producere så meget kraft som muligt med så lavest mulig kropsvægt.

Her er Vingegaard – hvis ikke dén bedste i verden – så i hvert fald i top-2. Den anden er selvfølgelig Tadej Pogacar. Jeg forudser, at Jonas og Jumbo-Visma vil prøve at vinde etapen og tage tid på alle konkurrenter i dag.

Betydning for Vingegaard

Det er helt afgjort en dag, som han og holdet har sat kryds ud for. Stigningernes stejle procenter er skræddersyet til Jonas' statur og egenskaber som cykelrytter.

Men det er også et bjerg, der passer særdeles godt til Pogacar. Spørgsmålet er, om han helt har ramt sit topniveau endnu efter styrtet i Liège. Jeg tvivler.

Taktikken

På papiret ligner det en udbrudsetape med det lange indløb til Puy de Dôme.

Jeg tror dog godt, at det kunne blive en klassementsrytter, der vinder på Puy de Dôme. Delvist på grund af vulkanens historie i Touren, men mest grundet muligheden for, at Vingegaard kan vinde etapen og tage de ti bonussekunder – samt dét, at han kan køre fra de andre favoritter.

Ekstra

Puy de Dôme har ikke været en del af Tour de France siden 1988. Dengang vandt vores egen Johnny Weltz en meget flot etape, som sluttede på vulkanens top. Og vi kan som nævnt godt have forhåbninger om dansk succes igen i dag.

Etapen foregår i det berygtede område Massif Central. Det er et terræn og et område i Frankrig, der er modbydeligt hårdt at køre cykelløb i.

Profilen på dagens etape snyder. Der er mange skjulte højdemeter gemt ude på ruten. Hele 3500. Samtidig er asfalten altid i dårlig stand og tung at køre på. Varmen kan også blive en faktor, da området er kendt for at have nogle af de højeste temperaturer i Frankrig, og ofte er der ingen vind om sommeren.

< 8. etape | 10. etape >