Cykling

Udenlandske journalister måber over dansk cykelsport

Begejstringen over dansk cykelsport anno 2023 har sin absolutte berettigelse. Det understøtter både udenlandske journalister og resultattavler.

Har vi danskere nogle gange klemt klaphatten lidt for langt ned over snuden, når vi jubler over dansk cykelsport?

Formentlig ikke. Vi er i hvert fald ikke alene i vores begejstring.

Vi har vænnet os til store danske præstationer, så måske tager vi dem lidt for givet

Joeri De Knop, Het Laaste Nieuws

Til Paris-Nice er danske ryttere et uundgåeligt emne blandt den udenlandske presse, og det skyldes, at dansk cykelsport lige nu præger verdensscenen.

De danske stjerner samler i disse dage på både sejre og trøjer i det franske etapeløb, og sådan har det været i årets første måneder.

Faktisk er det kun Belgien, der har vundet flere professionelle cykelløb end Danmark i 2023.

 1. Belgien: 17 sejre
 2. Danmark: 14 sejre
 3. Frankrig: 12 sejre
 4. Storbritannien: 10 sejre
 5. Colombia: 10 sejre

Udlandet hylder Danmark

For at få et indtryk af, hvordan dansk cykling bliver set på med udenlandske briller, har TV 2 SPORT bedt tre anerkendte udenlandske cykeljournalister om at give deres syn på dansk cykling anno marts 2023.

Gregor Brown, FloBikes

- Vi kan ikke komme uden om, at Danmark er toppen. Det er sådan, virkeligheden er, og det er vildt, når man tænker på, hvor lille en nation det er. Arbejdet med talenterne har Danmark virkelig været dygtige til.

- Det er også det, der give pote nu. Det har været en lang proces, der nu giver afkast. Danmark har overhalet flere store nationer, og lige nu præsterer danske ryttere langt mere, end hvad man kunne forvente af en så lille nation. Det er ret vildt. Se bare, hvad de har gang i her til Paris-Nice.

Sindre J. Olsen, TV 2 Norge

- Vi er misundelige. Det er vi selvfølgelig. De har så mange gode ryttere, og så har de samtidig også nogle af de største stjerner. Danmark er jo der, hvor vi gerne vil være. Men vi glæder os jo på deres vegne, og så er norsk cykelsport heldigvis på vej i samme retning, heldigvis.

Joeri De Knop, Het Laaste Nieuws

- Danmark har sparket sig ind på øverste hylde. Specielt fordi der er så mange dygtige danske ryttere. Det har vi allerede nu set på de første etaper her i Paris-Nice. Det er på det øverste niveau, at danskerne præsterer. Det har været en udvikling, der har taget nogle år, men det hårde arbejde kan nydes nu.

- Danmark er mere i fokus end måske nogensinde før, og jeg tror på, at det bliver bedre over de kommende år også. Men vi har vænnet os til store danske præstationer, så måske tager vi det lidt for givet. Vi skal ikke glemme, hvor imponerende det er. Vi skal ikke ret mange år tilbage, før Danmark slet ikke præsterede blandt de bedste nationer. Det gør de nu. Helt afgjort.

Nedenstående overblik viser, hvilke danskere der har vundet professionelle cykelløb i 2023.

Bidragsydere til Danmarks sejre 2023

 • Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma): 4 sejre
 • Mads Pedersen (Trek): 2 sejre
 • Andreas Stokbro (Leopard TOGT): 1 sejr
 • Magnus Cort (EF): 2 sejre
 • Alexander Salby (Bingoal WB): 1 sejr
 • Casper Pedersen (Soudal Quick-Step): 1 sejr
 • Mattias Skjelmose (Trek): 2 sejre
 • Rasmus Bøgh Wallin (Restaurant Suri – Carl Ras): 1 sejr

Kilde: ProCyclingstats.com

Til sammenligning var Danmark noteret for 7 sejre samme tidspunkt sidste år. Da kalenderåret 2022 havde nået sin ende, var Danmark noteret for 48 sejre.