Tour de France

Skjelmose ser frem til stor rolle i Tour-debut

Selvom Mattias Skjelmose aldrig har kørt Tour de France, er ambitionen til sommer at køre med om placeringerne i klassementet.

I øjeblikket kæmper 22-årige Mattias Skjelmose med de største navne om topplaceringerne i Ardenner-klassikerne, og det gør han på glimrende vis.

Men til sommer går en endnu større drøm i opfyldelse: Han får Tour de France-debut.

Her er det dog ikke kun for at lære. Han stiler efter mere end det.

- Planen er, at jeg skal prøve at være Grand Tour-kaptajn i fremtiden, og det bliver man kun på én måde, og det er ved at køre Grand Tours i rollen som kaptajn, siger Mattias Skjelmose til TV 2 Sport.

- Du kan ikke træne dig til det på samme måde, så jeg skal prøve at køre klassement, indtil det går galt, som det forhåbentlig ikke gør.

De store ambitioner kommer ikke ud af det blå. Han har nemlig noget at have det i, hvilket resultaterne i den 22-åriges unge karriere på topniveau vidner om. Senest med en andenplads på toppen af Mur de Huy i klassikeren Fléche Wallonne.

Til trods for det flotte 2023 glemmer han dog ikke ydmygheden forud for sommerens store test.

- Jeg skal prøve at gøre det så godt, jeg kan, og lære så meget som muligt stadigvæk. Det kan godt være jeg præsterer på højt niveau nu, men Touren er stadig noget uprøvet og nyt for mig.

Jeg brændte mig så meget i Giroen, at jeg ikke ved, hvad jeg kan forvente

Mattias Skjelmose

Hård Giro d'Italia-debut

Trek Segafredo-danskeren er i gang med sin tredje sæson på World Tour-niveau, og sidste år kørte han sin første Grand Tour i form af Giro d’Italia.

Her var planen også at snuse til klassementet, men maj måneds rundtur i Italien gik ikke, som han havde håbet på. Da han endelig fandt sine ben i tredje uge, var det for sent.

Med erfaringen fra Giroen er der også en backupplan til Tour de France.

- Planen er, at jeg skal prøve at køre klassement, men på en anden måde, end jeg gik ind til Giroen med. Jeg skal prøve at køre klassement, men også med tanken om hvis det ikke går, så går det ikke, og så ændrer vi planerne.

- Jeg brændte mig så meget i Giroen, at jeg ikke ved, hvad jeg kan forvente. Det her restitutionsspørgsmål er stadig noget, jeg skal have besvaret, så jeg ved ikke, hvad jeg kan forvente, men hvis jeg gør det bedre end i Giroen, så er jeg rigtig glad.

Er du i tvivl, om du kan blive god til tre uger?

- Lige nu er jeg ikke. Min træner er god til at fortælle mig, at bare det at køre flere og flere Grand Tours giver så meget, at der stadig er nogle ting i min træning, vi kan lægge oven på for at forbedre de her ting. Så jeg er ikke så nervøs lige nu, siger Skjelmose.

En Grand Tour-rytter af støbning

På papiret er han da også godt rustet til et tre uger langt etapeløb gennem alle terræner. Han har nemlig hele pakken til at køre med i toppen af en Grand Tour.

Af statur ligner han en bjergrytter, men der er mere i ham end det. Sidevindskørsel og dårligt vejr er sjovt, hvis man spørger den 22-årige knægt fra Amager. Og så kører han også en glimrende enkeltstart.

Så hvis alt går efter planen, er det ikke kun Jonas Vingegaard, de danske cykelfans fremover skal holde øje med i kampen om de sjove pladser under Tour de France.

I første omgang skal Skjelmose forhåbentlig have det sjovt på søndag, hvor monumentet Liège-Bastogne-Liège er på programmet.

Liége-Bastogne-Liége kan du se på TV 2 og TV 2 Play fra klokken 13.00.