Det var ikke kun på målstregen, Cavendish skilte sig ud

Den 38-årige sprinter stopper karrieren ved årsskiftet. Inden da kan han nå at skrive sig endnu dybere ind i historiebøgerne.

Han har vundet 34 etaper i Tour de France, han har nået at blive verdensmester, og han har vundet Milano-Sanremo – for bare at nævne nogle af hans triumfer.

Men når cykelsæsonen går på hæld, takker Mark Cavendish af.

Og ifølge TV 2 Sports cykelekspert Lars Bak må cykelsporten dermed vinke farvel til en af de allerbedste ryttere gennem tiden.

- Han er kæmpestor, og han har haft en helt vanvittig flot karriere. Han har vundet så mange forskellige etaper og løb, og man må sige, at han har gjort det maksimale for en ryttertype som ham, siger eksperten.

38-årige Mark Cavendish annoncerede sit karrierestop mandag. Han står noteret for 161 sejre i karrieren, og han deler rekorden for flest etapesejre i Tour de France med legendariske Eddy Merckx.

"Når han får et nummer på, så ..."

På målstregen har Mark Cavendish, der kører for Astana Qazaqstan, altså været historisk god.

Men det er ikke kun de mange sejre, der har gjort ham til en ekstraordinær skikkelse i cykelverdenen.

Ifølge Lars Bak, der kørte på hold med Cavendish i både 2011 og 2019, er der en anden ting, der får ham til at skille sig ud.

- Det, der gør ham så vild, og som altid har kendetegnet ham, er hans mentalitet og vilje til at vinde. Jeg har altid sagt, at han er den, der har den vildeste vindermentalitet af dem, jeg har kørt for.

- Hvis du kun trænede med ham, ville du tænke: "Hvordan kan han vinde så mange løb?" For han er ikke et fysisk talent. Men når han får et nummer på, så sker der bare noget med ham. Han kan vende vrangen ud på sig selv, og det er virkelig imponerende, siger eksperten.

Det store temperament

Britens vilde mentalitet har naturligvis også spillet en stor rolle i de mange sejre gennem karrieren.

Men den har også haft en bagside, som på godt og ondt vil blive savnet.

- Hele hans personlighed har jo fyldt meget. Han var ikke bange for at kaste med en hjelm eller råbe ad personalet, og nogle gange kammede det også over. Men jeg tror, man skal forstå, at en sprinter som Cavendish er under et enormt pres fra sponsorer, chefer, holdkammerater og så videre. Derfor bliver det nogle gange for meget.

- Men samtidig var det også det, der gjorde, at han blev sat op. Og så skal det nævnes, at han var god til at komme og sige undskyld, når han var gået for langt, siger Bak.

Én ting mangler

Stjernens store vredesudbrud og den ekstraordinære vilje til at vinde er snart fortid i de store løb.

Men inden han siger farvel til den sport, han har været på toppen af i godt 15 år, kan han nå at sætte kryds ved et kæmpestort mål.

Cavendish er nemlig kun én etapesejr fra at være den rytter, der har vundet flest etapesejre i Tour de France nogensinde.

Disse hold har Cavendish repræsenteret

  • Quick-Step (2021-2022, 2013-2015).
  • Bahrain-McLaren (2020).
  • Dimension Data (2016-2019).
  • Sky (2012).

Lige nu deler han førstepladsen med Eddy Merckx, og ifølge Lars Bak vil Cavendish gå langt for at hente den sidste etape i årets Tour.

- Det vil betyde rigtig meget for ham. Sådan en som ham går efter titlerne og æren. Og man skal ikke tage fejl af ham. Han er virkelig, virkelig passioneret omkring cykling.

- Han går op i historiebøgerne, og derfor har det en kæmpe betydning. Jeg tror også, det er det, der har holdt ham kørende de sidste år, siger eksperten.

Spørgsmålet er så, om det vil lykkes Cavendish at tage den sidste store sejr. Ifølge Lars Bak bliver det umådeligt svært.

- Med al ære og respekt for Cavendish har det altid betydet meget at have et godt hold omkring sig. Kørte han stadig på Quick-Step, så tror jeg på, at han kunne tage en etape i Touren.

- Det tror jeg ikke, han kan nu. Der er ikke det samme som at have Mørkøv og så videre foran ham. Men lad os nu se.