Nye detaljer om stort Tour-drama

Divergerende ambitioner var med til at skabe en speciel stemning på Jumbo-Visma under sidste års Tour de France.

Mens den ene Jumbo-Visma-stjerne jublede, var den anden ked af det.

Det fremgår af den nye Netflix-serie ’Tour de France: Med i feltet’, hvor den specielle stemning på det stjernebesatte hold foldes ud i andet afsnit med en række nye detaljer.

Der er blandt andet video fra taktikmødet inden 4. etape af Tour de France 2022, hvor Wout van Aert kørte sin egen chance relativt kort før mål. Ved ikke at vente på Jonas Vingegaard blev det tydeligt, at de to holdkammerater ikke kunne indfri deres Tour-ambitioner på én gang.

- Vi har forskellige mål på Jumbo-Visma, men det største mål er at vinde den gule trøje. Hvis vi en dag har brug for, at Wout ofrer sin chance for at vinde en etape, så håber jeg, at Wout ved, at det er sådan, det er, siger Jonas Vingegaard i programmet.

Efter at være blevet nummer to på de første tre etaper kørte Wout van Aert solo på 4. etape. På toppen af den sidste, lille stigning kørte belgieren så stærkt, at ingen kunne følge med. Heller ikke Jonas Vingegaard og INEOS-rytteren Adam Yates, der sad med som de sidste.

Jumbos anden kaptajn, Primoz Roglic, var ligesom resten af holdkammeraterne og alle konkurrenterne sat af, da van Aert rundede toppen.

Jumbo-Visma udførte deres plan til perfektion, og så kunne Wout van Aert vise, hvorfor han er en af verdens bedste cykelryttere. Video: TV 2 Sport

- Vi skal virkelig koncentrere os om Jonas og Primoz i klassementet. Wout: Når du er der i løbet af etapen, så tag lidt af vinden for at beskytte dem, lød det under taktikmødet inden etapen.

Men Wout van Aert ventede ikke. Han kørte. For fuld kraft.

Derfor vandt han etapen til Calais, mens Vingegaard ikke fik udnyttet muligheden for at tage nogle sekunder på den forsvarende vinder, Tadej Pogacar.

- Overraskede jeg dig, spurgte van Aert muntert, da han mødte Pogacar i målområdet.

- Ja, en smule. Det var godt, du også satte dine egne folk. Der var jeg heldig, svarede sloveneren storsmilende.

Nogle timer senere var stemningen mere alvorlig på Jumbo-Visma. Ved at køre sin egen chance 100 procent, så Wout van Aert stort på holdets ambition om at vinde Tour de France for første gang.

Det gjorde Jonas Vingegaard ked af det, fik van Aert at vide, mens han fik massage efter etapen.

- Det var selvfølgelig en skam ikke at tage nogle sekunder på Tadej. Jeg var ked af det. Jeg vil virkelig gerne have siddet på Wouts hjul. Han var bare så stærk, og jeg tror selvfølgelig, at det måske kunne have gjort en forskel, hvis han havde ventet bare to sekunder på toppen, siger Jonas Vingegaard i programmet.

Den omvendte verden

På brostensetapen til Arenberg blev situationen på Jumbo-Visma langt mere alvorlig end muligheden for at hente nogle sekunder på Pogacar.

- Wout, bliv hos klassementsrytterne hele dagen, lød det i holdbussen om morgenen.

På det tidspunkt var forhåbningerne, at der ville komme en ny mulighed for at sætte konkurrenterne. Det håb blev smadret undervejs på etapen.

I løbet af få kilometer tabte Jonas Vingegaard kæden, inden Roglic styrtede og rev sin skulder af led.

Vingegaard gik i panik. Overtog en cykel, der var alt for stor. Forsøgte at skifte igen, inden han fik sin reservecykel.

Vingegaard fik en defekt og kom langt bagud. Video: TV 2 Sport

- Vi havde talt om, hvad vi skulle gøre, hvis jeg punkterede eller styrtede. Men jeg havde ikke tænkt på, hvad jeg skulle gøre, hvis jeg tabte kæden, fortæller Vingegaard.

Kaosset blev ikke mindre at, at Tadej Pogacar besluttede sig for at træde til længere fremme. Sloveneren skabte et stort forspring ned til Jumbo-rytterne, der famlede efter en løsning.

Midt i forvirringen kørte Wout van Aert forbi Vingegaard.

- Jeg kan forestille mig, at det har set rigtig skidt ud på tv, sagde belgieren bagefter til TV 2 Sport.

Det havde han helt ret i.

Alt, hvad der kunne gå galt, gik galt. Lige indtil Wout van Aert lod sig falde tilbage, da Vingegaard havde fået sin reservecykel. Med den handling opgav van Aert alle sine muligheder for at køre med om etapesejren.

- Nogle gange er jeg uenig i holdets beslutninger. Det er nok normalt, men jeg var nødt til at hjælpe dem. Jeg havde ikke noget valg, for i sidste ende er jeg heller ikke noget uden holdet, siger Wout van Aert.

Og så gik jagten på Pogacar ellers ind! Mens Roglic og et par holdkammerater kæmpede længere bagude efter styrtet, satte van Aert alt ind på at hjælpe Vingegaard.

I løbet af cirka 30 kilometer hentede han egenhændigt stort set hele Pogacars forspring. Det betød, at Vingegaard kun tabte 13 sekunder den dag. Han kunne have tabt over et minut.

- Wout reddede virkelig min røv. Det viste han, hvor god en holdkammerat, han er.

Igen i 2023 ventes Jonas Vingegaard, Wout van Aert og resten af Jumbo-Visma at spille en stor rolle i Tour de France. Løbet vises direkte på TV 2 og TV 2 Play fra 1. juli.