Sådan får du succes i Tourspillet – regerende mester viser vej til toppen

Jonas Bukhave Spenner vandt Tourspillet i 2022. I år hjælper han dig med de generelle tanker og taktikken inden årets Tour.

Jonas Vingegaard, Tadej Pogacar, Mads Pedersen eller en helt fjerde rytter?

Det er det, du skal have taget stilling til, inden 1. etape i dette års Tour de France skydes i gang 1. juli. Men du behøver ikke at starte helt på bar bund.

Jonas Bukhave Spenner vandt Tourspillet på Holdet.dk sidste år med holdet ’Recoba’. Han løb med pengepræmien på de 35.000 kroner og vil i denne artikel guide og hjælpe dig til at slå dine venner og jagte sejren.

Jeg behøver ikke alt muligt excel-statistik og sådan noget - jeg spiller på ren viden og mavefornemmelse

Jonas Bukhave Spenner, vinder af Tourspillet 2022

Jonas Bukhave Spenner arbejder som ledelseskonsulent i Region Hovedstaden, men er samtidig også en enorm cykelnørd. Efter triumfen i Tourspillet sidste år fortalte han, at han ved meget om de enkelte ryttere, men at det også kræver en del held at vinde.

Følgende ekspertråd tager udgangspunkt i Tourspillet for de managers, der har købt et såkaldt guldhold, hvor der er ubegrænsede udskiftninger til rådighed undervejs.

Det er også muligt at tilmelde sig Tourmanager, men her er der ingen udskiftninger af ryttere mellem etaperne.

Deltag i Tourspillet på Holdet.dk her.

Hold hovedet koldt og 3-5-modellen

For at opnå succes i Tourspillet er det ifølge Jonas Bukhave Spenner først og fremmest vigtigt, at man tænker og forbereder en klar plan fra start.

Derefter skal man nå til en erkendelse af, at man netop skal stole på den proces og plan.

- Tidligere har jeg haft en tendens til at gå lidt i panik, hvis jeg havde en mindre god etape, og så ændrede jeg 1000 ting i min plan. Man skal holde hovedet koldt.

- Derudover er et generelt til, at det fungerer godt for mig at køre 3-5-modellen på udbrudsetaper – tre udbrudsfolk og fem klassementsryttere, siger Jonas Bukhave Spenner.

Flere managers, der klarer sig godt i Tourspillet, vælger at spille på flere heste og har dermed flere guld-hold.

Det giver mulighed for at køre med forskellige taktikker og opstillinger. Men dette gælder det dog ikke Jonas Bukhave Spenner.

- Jeg har en solid viden om de enkelte ryttere, så jeg behøver ikke alt muligt excel-statistik og sådan noget - jeg spiller på ren viden og mavefornemmelse. Men det har den indbyggede faldgruppe, at man hele tiden skal være oven på pedalerne. Jeg har netop vundet Feltet.dk’s Girospil og har tidligere vundet deres Tour-spil, så jeg stoler på mine valg - indtil jeg bliver for stresset og går i panik. Men det er en del af charmen ved udskiftningsspil.

Og kan du minimere dine udskiftninger, der er så afgørende, er det et godt skridt på vej mod toppen.

- Jeg forsøger at lægge en plan for tre-fire etaper ad gangen eller dele det lidt op i blokke. Så jeg skifter så lidt som muligt, indtil der starter en ny blok, hvor det skifter terræn – og så tager man den store oprydning dér i forhold til 3-5-taktikken. Det værste er, som det var i Giroen, når det er meget vekslende mellem sprinter-, bjerg- og kuperede etaper. Så er man ude i mange store skift, siger 2022-vinderen.

Jonas Bukhave Spenner fortæller, at hans umiddelbare plan i dette års Tour er, at han tager klassementsfolk til de to første dage krydret med en eller to ryttere af den type, som han kalder ardennerryttere.

Derefter vil han så se på det igen inden 3. etape.

- Hvis for eksempel Tadej Pocagar fører dér, tror jeg faktisk, at man skal holde fast i ham, da han er så forfærdelig dyr at skifte ud og ind hele tiden.

Her er ekspertens scoops

Ifølge Jonas Bukhave Spenner er der nogle ryttere, der generelt er prissat for billigt i spillet. Men sidste års vinder understreger samtidig også, at det er svært at sige noget definitivt, da det afhænger af den enkelte etape.

Dog har han nogle generelle betragtninger om starten i Bilbao. Her er disse eksempelvis sat for biligt:

  • Mattias Skjelmose (Lidl - Trek) til 7,0 millioner kroner
  • Maxim Van Gils (Lotto Dstny) til 4,5 millioner kroner
  • Axel Zingle (Cofidis) til 5,0 millioner kroner.

- Disse tre ser spændende ud. De er definitivt prissat for lavt. Og så kan man håbe på, at Mikkel Honoré finder noget form frem. For hvis han rammer sin 2021-form til 4 millioner, så er han oplagt. Han sluttede som nummer 34 på den store bjergetape i Schweiz Rundt og blev 28 samlet, så han nærmer sig da noget form. Men alt det her afhænger af, hvor hårdt de to etaper bliver kørt.

Der er flere mulige scenarier de første dage, så man kan meget nemt blive hægtet helt af

Jonas Bukhave Spenner

Jonas Bukhave Spenner har samtidig også fundet nogle ryttere, som han generelt set tror, at man kan brænde fingrene på. Igen understreger han, at det handler meget om den enkelte etape. Her tanker han på:

  • Alexey Lutsenko (Astana) til 7,0 millioner kroner
  • Emanuel Buchmann (Bora-Hansgrohe) til 7,0 millioner kroner
  • Daniel Felipe Martines (INEOS) til 9,0 millioner kroner

- I deres nuværende forfatning ville jeg ikke røre dem med en ildtang. Alle tre – måske med Buchmann undtaget – kan dog sagtens ende med at stå skarpt til starten.

Deltag i Tourspillet på Holdet.dk her.

Et overflødighedshorn er danskere

Samtlige Tour de France-hold er endnu ikke udtaget, men meget tyder på, at der kommer mange danskere til starten i Bilbao. Jonas Bukhave Spenner kalder det et ”overflødighedshorn” – og især på de første kuperede etaper, kan man overveje mange danskere til sit hold.

- Jonas Vingegaard og Mattias Skjelmose er de mest oplagte, og så er der Søren Kragh Andersen, Magnus Cort og Mikkel Honoré, siger sidste års vinder.

- Derefter er det Mads P.-tid på 3.- og 4. etape. Jeg forventer, at Jonas Gregaard og Anthon Charming skal derudaf i udbrud, mens Michael Mørkøv skal støtte Fabio Jakobsen på 3.- og 4. etape også. Under alle omstændigheder bliver det fedt at følge dem.

Vigtigste og sværeste start i mange år

Starten i Tour de France 2023 er nemlig ikke, som vi normalt ser den. 1. og 2. etape er nemlig kuperede etaper.

Rytterne skal blandt andet passere Côte de Pike, der er to kilometer lang og stiger med 10 procent i gennemsnit ti kilometer fra mål på 1. etape.

Derfor kalder Jonas Bukhave Spenner starten på Tour de France og Tourspillet for helt afgørende.

- Der er flere mulige scenarier de første dage, så man kan meget nemt blive hægtet helt af. Det er altid nemmere, hvis man starter med en enkeltstart eller en sprinteretape, så er resultatet langt mere oplagt.

Derfor er den sikre løsning, at man går efter at tage de ryttere, som man ved, der har ramt formen. Det er de ryttere, der har præsteret stort i Critérium du Dauphiné, Baloise Belgium Tour, Schweiz Rundt og Slovenien Rundt.

Det er muligt at sætte sit hold af personlige favoritter i Tourspillet helt op til, at de sætter i gang klokke 12.55 i Bilbao i Spanien.

TV 2 sender igen i år op- og nedtakter fra Tour de France og samtlige 21 etaper direkte fra start til slut.