Her er danskerne og deres roller i årets Tour

Cykelekspert Christian Moberg udpeger i oversigten herunder de 11 danske rytteres roller i Tour de France-feltet anno 2023.

Her er danskerne og deres roller i Touren

Vingegaard

Jonas Vingegaard

Hold: Team Jumbo-Visma

Rygnummer: 1

Alder: 26 år

Antal tidligere deltagelser i Touren: 2

- Som forsvarende vinder af verdens største cykelløb skal han tilbage og gøre noget af det aller sværeste - nemlig at forsvare en Tour de France-sejr. Hver eneste dag i de næste tre uger kommer vi til at sidde og vurdere Jonas Vingegaard og Tadej Pogacar op imod hinanden, og det bliver sindssygt spændende. Vingegaard har lige vundet Critérium du Dauphiné rimelig overlegent, så han virker klar.

Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Juul-Jensen

Christopher Juul-Jensen

Hold: Team Jayco AlUla

Rygnummer: 166

Alder: 33 år

Antal tidligere deltagelser i Touren: 5

- Han er den evige slider og firmaets mand. Vi ser altid Christopher i en eller anden rolle på et tidspunkt, hvor han enten gør en forskel for en kaptajn eller selv er i udbrud. Han har prøvet flere gange og har også tidligere vundet en etape i Schweiz Rundt, så jeg håber, han tager et par chancer. Men ellers kommer vi til at se ham i den rolle, som han er en af verdens bedste til, og det er at hjælpe kaptajnerne.

Foto: Claus Bonnerup / Ritzau Scanpix

Charmig

Anthon Charmig

Hold: Uno-X Pro Cycling Team

Rygnummer: 203

Alder: 25 år

Antal tidligere deltagelser i Touren: 0 (Debutant)

- Han skal helt sikkert være der som hjælper for Tobias Halland Johannesson, men også for Alexander Kristoff, der nok er holdets bedste bud på en etapevinder. Det gælder for begge danskere på holdet. Charmig har vist gode takter, men det her er cykelløb på et helt andet niveau. Men vi skal nok komme til at se noget til ham. Det er jeg sikkert på. Jeg håber virkelig, han kan ramme et udbrud på en hård dag i bjergene, for han er altså en god bjergrytter. Jeg tror ikke, vi kommer til at se en etapesejr fra en af Uno X-danskerne i år, men der bliver meget vigtig læring at hente.

Foto: TV 2 SPORT

Gregaard

Jonas Gregaard

Hold: Uno-X Pro Cycling Team

Rygnummer: 208

Alder: 26 år

Antal tidligere deltagelser i Touren: 0 (Debutant)

- Han viste gode takter i Dauphiné, hvor han kørte rigtig godt. Han forsøgte at tage noget ansvar. Og jeg er sikker på, vi får Gregaard at se i et udbrud på en kuperet etape, selvom hans primære opgave helt sikkert bliver en hjælperolle. Og så skal han ellers bare ud og tage hele det her Tour-cirkus til sig. Det bliver en sindssyg oplevelse, og det er en drengedrøm, der går i opfyldelse. Min forventning er ikke, at vi skal sidde og holde øje med ham hver dag, men selvfølgelig skal vi se ham i et udbrud.

Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix

Pedersen

Mads Pedersen

Hold: Lidl-Trek

Rygnummer: 86

Alder: 27 år

Antal tidligere deltagelser i Touren: 3

- At vinde en etapesejr igen i verdens største cykelløb er den overordnede indgangsvinkel for Mads Pedersen. Og måske med en tanke om den grønne trøje i baghovedet, der kan udvikle sig hen ad vejen. Men det bliver spændende at se, om han kører efter pointene fra start, eller om han simpelthen er fuldstændig dedikeret til at tage en sejr på de etaper, han har sat kryds ved på forhånd. Jeg tror, han kører efter en etapesejr – og knap så meget efter den grønne trøje.

Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix

Skjelmose

Mattias Skjelmose

Hold: Lidl-Trek

Rygnummer: 83

Alder: 22 år

Antal tidligere deltagelser i Touren: 0 (Debutant)

- Manden har lige vundet Schweiz Rundt og er blevet dansk mester. Det kan nærmest ikke blive bedre, vel? Det store spørgsmål med Skjelmose er, om man vil holde ham inde i klassementet så længe som muligt, eller vil man gå efter en etapesejr på en af de store bjergetaper? Han kan jo vinde de helt store bjergetaper, der også er med til at afgøre Touren. Men det kræver, at han har sat noget tid til i klassementet, så han får lov at køre med i udbrud. Vi skal nok helt hen til Alperne, før vi får svaret på, om han kan køre med blandt de andre topfavoritter til klassementet i Touren. Men han har potentialet til at køre fuldstændig fabelagtigt i tre uger og gå i top ti i klassementet.

Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix

Bjerg

Mikkel Bjerg

Hold: UAE Team Emirates

Rygnummer: 12

Alder: 24 år

Antal tidligere deltagelser i Touren: 2

- Hans rolle er fuldstændig skåret ud i pap. Han er hjælper for Tadej Pogacar. Jo bedre han er, jo bedre er det for Pogacar. Mikkel Bjergs mål er, at Tadej Pogacar vinder Tour de France. Og Bjerg kan bruges i stort set alle terræner. Han kører godt opad, han kører en god enkeltstart, og han er bundsolid. Han bliver en ultimativ vigtig mand for Pogacar, og han er en af de danskere med den mest låste rolle i den forstand.

Foto: TV 2 SPORT

Kragh

Søren Kragh Andersen

Hold: Alpecin Deceuninck

Rygnummer: 105

Alder: 28 år

Antal tidligere deltagelser i Touren: 4

- Han skal jagte de rigtige udbrud og dermed forsøge at føje flere etapesejre til sit CV. Det virker som om, han har en opadgående formkurve og er på vej tilbage på toppen. Men derudover får han nok også en rolle, når Jasper Philipsen skal køres frem til massespurterne, for han er jo lynhurtig.

Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Cort

Magnus Cort

Hold: EF Education-Easypost

Rygnummer: 45

Alder: 30 år

Antal tidligere deltagelser i Touren: 4

- Det handler selvfølgelig også om etapesejre for Magnus Cort. Han skal ud og køre det der Magnus Cort-show, hvor han jagter alle tænkelige muligheder for at komme i udbrud og vinde en etape. Og rammer han udbruddet, så er han altså svær at hamle op med for de andre. Han er uhyggelig i de der finaler, og det tror jeg, vi kommer til at se igen.

Foto: Jennifer Lorenzini / Ritzau Scanpix

Asgreen

Kasper Asgreen

Hold: Soudal Quick-Step

Rygnummer: 52

Alder: 28 år

Antal tidligere deltagelser i Touren: 4

- Han får en vigtig rolle i deres leadout-tog i massespurterne, men han er jo også en rytter, der kan vinde en etape på en god dag. Han er den her klassiker-type, der kan køre de bedste trætte og vinde en etape på den måde. Spørgsmålet er bare, om han er på 100 procent efter sin skade. Meget tyder på, at han er tilbage, men der manglede måske lige et par procenter til DM for eksempel. Men det kan han nå et bygge op i løbet af Touren og forsøge at ramme et udbrud og gå efter en etapesejr.

Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix

Mørkøv

Michael Mørkøv

Hold: Soudal Quick-Step

Rygnummer: 58

Alder: 38 år

Antal tidligere deltagelser i Touren: 7

- The Grand Old Man, der er verdens bedste leadout-rytter, har en helt klar rolle. Det handler om for Michael at sørge for, at hans sprinter vinder. Det er Michaels vigtigste job, og det er han helt klar over. Og han bliver målt på, om hans sprinter vinder.

Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix / Ritzau Scanpix