- Ikke engang noget, der skal spørges om, siger Riis om Vingegaard-spørgsmål

De to tidligere cykelryttere mangler ord for, hvor stor en præstation Vingegaard har leveret.

Er Jonas Vingegaard den største danske cykelrytter nogensinde?

- Det er ikke engang noget, der skal spørges om. Det er han jo ubestridt, konstaterer Bjarne Riis overfor TV 2 Sport.

Så skråsikkert kan det faktisk siges af manden, der selv har stået øverst på podiet efter 21 opslidende etaper i Frankrig.

Og spørger man Brian Holm om det samme spørgsmål, er meldingen lige så klar:

- Han er den største cykelrytter og sportsmand i Danmark. Det er der, vi er. Ellers er der nogen, der må forklare mig, hvad skal der til for at blive det, siger han til TV 2 Sport.

- Jeg har svært ved at se nogen enkeltmandspræstation (af en dansker, red.), der er større end det, har han leveret, supplerer Riis.

Jonas Vingegaard har altså med al tydelighed cementeret sin status i den absolutte (cykel)top, hvis man skal tro de to tidligere cykelprofiler.

Hvor stort er det?

Hos Bjarne Riis er der særligt et ord, der går igen til at beskrive Vingegaards præstation.

- Der er mange folk, der ikke forstår, hvor stort det er. Det er jo vanvittigt stort. Jeg synes, det er svært at beskrive, hvor stort det er. Skal vi ikke bare sige, det er stort. Det er kæmpestort.

Der kan næppe være den store tvivl om, at Jumbo-Visma-stjernen har leveret en imponerende bedrift ved at vinde Tour de France.

Men en ting er at gøre det én gang, noget andet er at gentage samme bedrift, pointerer Brian Holm.

- Tour de France er det mest stressende cykelløb, der findes. Der er positionskampe og styrt, og det kræver 110 procent koncentration. At en dansker fra Glyngøre kan gøre det er svært at tro. Det er næsten for godt til at være sandt.

- Det var vildt, da han blev to’er i sit første år (i Touren, red.). At han nu slår Pogacar over to omgange, er endnu vildere.

Men kan han gøre det igen?

- Selvfølgelig kan han det!

- Men det er ikke ensbetydende med, at han kommer til det. Han har potentialet og forudsætninger for at kunne vinde igen. Det kommer også an på om alt flasker sig for ham, og at han ikke er uheldig. Det er også afgørende, hvor meget de andre forbedrer sig, siger Riis og retter fokus mod elefanten i rummet:

- Pogacar er nødt til at steppe up og lave færre fejl, hvis han skal have en chance for at slå Jonas. Det er lige fra materiale, til hvor meget han kører på sin enkeltstartscykel, til den måde han taktisk griber tingene an på. Dér er han simpelthen bagud i forhold til Jonas.

Brian Holm tilslutter sig også Bjarne Riis og tænker ikke, det er sidste gang, Vingegaard har stået øverst på podiet i Paris.

- Det virker, som om han har fundet sit eget system. Chris Froome vandt fire gange, og jeg vil sige, at Vingegaard er bedre end ham. Han er ikke så flamboyant, som han var. Han er sig selv. Han har fokusset og koncentrationen.

- Han er ikke forblændet af penge og berømmelse og er kold i forhold til det liv, han lever og de ofringer, det kræver at nå til toppen, siger Holm, inden han nævner en samtale med Tour de France-vinderen fra 2012:

- Jeg talte for noget tid siden med Bradley Wiggins, som lagde sig i selen for at vinde Touren. Han sagde til mig, at han aldrig kunne leve på den måde igen. Han levede jo et munkeliv.

- At Jonas med den succes han har fået nu, stadig er sulten, siger meget, slår den tidligere cykelrytter fast.