- Det var dér, det gik op for omverdenen, hvor dygtig han egentlig er

17. etape af Vuelta a España slutter på toppen af Alto de l'Angliru.

Jonas Vingegaard fører an i favoritfeltet, men han er ikke selv en af favoritterne.

Sætningen lyder helt forkert i dag, men vi har også spolet tiden omtrent tre år tilbage.

I efteråret 2020 kører danskeren sin første Grand Tour i karrieren, da han er en del af Jumbo-Vismas Vuelta a España-hold.

På 12. etape får Vingegaard omverdenen til at tabe underkæben, da feltet er på vej op ad mytiske Alto de l'Angliru. Med et sublimt føringsarbejde reducerer han gruppen af de største navne til mindre end 10 ryttere.

Esteban Chaves. Dylan van Baarle. Store navne. Ud ad bagdøren.

Han kører så stærkt, at hans hold bad ham om af sænke farten undervejs.

- Jeg tænkte: ”Det var lige godt satans”. Jeg vidste godt, at han kørte stærkt, men det her var på et andet niveau, husker cykelekspert Christian Moberg tilbage.

Vidste du, at ...?

I 2002 kørte den tidligere cykelrytter David Millar Vuelta a España.

På 15. etape var der mål på toppen af Alto de l'Angliru. Millar styrtede på nedkørslen inden og var så rasende, da han nåede toppen af det frygtede bjerg, at han steg af cyklen og lagde sit rygnummer en meter fra målstregen.

Og udgik. Han nægtede at krydse mållinjen og slog fast, at rytterne "ikke er dyr", og at stigningen er "umenneskelig".

Et internationalt gennembrud

Jonas Vingegaard havde ganske vist vundet en etape i Polen Rundt året forinden, men når Moberg kigger tilbage, tøver han ikke med at kalde det for et gennembrud.

- Det var dér, det gik op for omverdenen, hvor dygtig han egentlig er. Han kom som én, folk ikke rigtig kendte. Det var på den allerstørste scene, og det gav genlyd. Folk tænkte ”wow”.

Cykeleksperten er bestemt ikke galt på den. Lad os lige tage et par overskrifter fra to af de største cykelmedier, der skrev om etapen den novemberdag i 2020.

Cyclingweekly: - Ved starten af Angliru sad det meste af holdet stadig i front af et stærkt reduceret felt, og på selve stigningen leverede Jonas Vingegaard en stjernekørsel.

VeloNews: - Den danske sensation Jonas Vingegaard overtog føringsarbejdet og barberede førergruppen ned til mindre end et dusin overlevende.

Vingegaard glæder sig

Lad os hoppe tilbage til i dag. Årets Vuelta er nået til 17. etape, og den spanske Grand Tour lægger igen vejen forbi ultrastejle Angliru.

Flere gange når stigningsprocenterne over 20, og bjerget er før blevet kaldt "forfærdeligt" og "en led satan".

Vingegaard er blandt dem, der har brugt ordet forfærdelig. Men han har samtidig gode oplevelser med stigningen.

- Jeg har gode minder fra Angliru. Det var første gang, jeg for alvor viste mig selv frem. På den måde har stigningen en god og særlig plads hos mig.

- Jeg er glad for, at vi kommer tilbage dertil, siger han til TV 2 Sport.

Tæt i toppen

Den danske stjerne går ind til etapen som nummer to i klassementet efter en imponerende etapesejr tirsdag.

Her tog Vingegaard også tid på sin holdkammerat Sepp Kuss, som i skrivende stund fører løbet med 29 sekunder ned til danskeren.

Top 3 i klassementet

Top 3 i klassementet
RankRytterHoldpoints
1Jumbo - Visma76:48:21
2Jumbo - Visma+17
3Jumbo - Visma+1:08
Se hele klassementet

Du kan se Vingegaard og resten af Vuelta-feltet prøve kræfter med Angliru onsdag fra klokken 14.50. Det er som altid på TV 2 Sport og TV 2 Play.