E-sport

Astralis anklaget for at snyde: - Det er virkelig trist

Counter-Strike-stjernen Nikolai 'Niko' Kovac har skudt med skarpt mod Astralis, som han mener har brugt ufine metoder til at være så gode, som de er.

Med titlen som verdens bedste hold inden for skydespillet Counter-Strike: Global Offensive er manges øjne selvsagt rettet mod det danske hold Astralis.

Det var også tilfældet torsdag nat dansk tid, hvor Astralis mødte brasilianske MIBR i gruppefinalen ved 'ECS Season 6 Finals'. Det var dog ikke danskernes overraskende 1-2-nederlag, men derimod ét specielt øjeblik, der fik opmærksomhed hos rivalen Nikolai 'Niko' Kovac, der til daglig spiller for holdet FaZe.

Det er tydeligt, 'NiKo' indleder med at anklage Astralis for snyd. Han er alt for hurtig på aftrækkeren

Andreas 'JERN' Thomsen, Counter-Strike-kommentator

I ovenstående klip er Astralis' Andreas 'Xyp9x' Højsleth alene tilbage mod en MIBR-spiller, som han skyder igennem røgen fra en røggranat. Det fik FaZe-spilleren 'NiKo' til at sende spredehagl af sted på Twitter.

- Hvordan fanden kunne 'Xyp9x' se ham igennem røgen? Jeg bruger også min radar, men det er umuligt at ramme på samtlige skud, som han og i øvrigt også 'gla1ve' (Astralis' holdkaptajn, red.) gør. Røgen var ikke en gang ved at forsvinde. Hvad fanden?, lød det spørgende fra 'NiKo'.

Efterfølgende uddybede den bosniske stjerne sin udtalelse ved at forklare, at han ikke prøvede at udlevere bestemte personer. Det handlede derimod om nogle 'dumme indstillinger' på computeren, som spiludbyderen Valve burde kigge nærmere på. Ligesom Astralis ikke ville være de første spillere til at udnytte det, forklarede 'NiKo'.

Andreas 'Xyp9x' Højsleth selv var hurtig til at skyde 'NiKos' anklager i jorden:

- Jeg kender intet til de her "indstillinger". Jeg kunne se hans fødder på min skærm. Jeg ved ikke, hvorfor klippet ikke viser det. Det er virkelig trist, at professionelle spillere går direkte til disse konklusioner. De burde kende til bugs ved røggranater efter så mange år, hvor de har set med, skriver Astralis-spilleren.

Det danske CS:GO-hold Astralis er storfavoritter, når BLAST Pro Series afvikles fredag og lørdag, men konkurrenterne er kommet med en klar mission. Video: TV 2 SPORT

Kommentator: Det kan 'NiKo' ikke tillade sig

Ifølge den danske Counter-Strike-kommentator Andreas 'JERN' Thomsen skyder FaZe-stjernen dog helt ved siden af i sin kritik. Der er nemlig rigtig mange forbehold, som enhver tilskuer/TV-seer må tage, når de ser kampen på deres egen skærm.

Personen, der har optaget ovenstående video, og 'NiKo' kan nemlig have anderledes spilindstillinger end Astralis' Andreas 'Xyp9x' Højsleth, uden det betyder, at nogen af dem snyder. Samtidig er der rigtig mange muligheder for at have forskellige grafikker, der gør billedet anderledes på forskellige skærme.

- Det er tydeligt, 'NiKo' indleder med at anklage Astralis for snyd. Han er alt for hurtig på aftrækkeren, og han tænker ikke over konsekvenserne. 'NiKo' er selv en spiller i søgelyset på grund af hans ekstremt høje niveau, og mange har været efter ham, fordi han er blandt de bedste. Han bør om nogen vide, hvad det kan betyde at hænge folk ud i offentligt rum.

FaZe og Finn 'karrigan' Andersen vandt fredag sin kvartfinale mod mousesport ved Major-turneringen i USA. I første bane var NiKo afgørende, da han med fremragende spil udlignede til 15-15 og sendte første bane i ekstra runder. Video: TV 2 SPORT

- Hvis der er noget, han vil have afklaret, så skal han vende det med turneringsledelsen eller Astralis bag lukkede døre. Det er offentlige beskyldninger, som han ikke kan tillade sig, og det kommer uberettiget til at hænge på Astralis, fordi en masse fans og andre folk vil snakke om det, siger Andreas 'JERN' Thomsen.

Kommentatoren forklarer samtidig, at man frit kan ændre i sine grafikindstillinger i spillet, men at det derimod kan betragtes som snyd, hvis man ændrer i grafikkortet. Det er noget, der altid har været talt om inden for Counter-Strike. På den måde kan man ændre i lyset omkring røggranater og se ting lidt anderledes, hvis man ændrer på grafikkortet.

Det er en fejl, som spiludvikleren Valve har ansvaret for at se nærmere på, men Andreas 'JERN' Thomsen slår fast, at det ikke er det, Astralis har udnyttet. Samtidig står der en person fra turneringsledelsen bag holdene og holder øje med snyd, når de spiller. Men ifølge kommentatoren er konklusionen helt klar:

- Man skal lige huske, Astralis er nummer et i verden og har været det i lang tid. Du kan ikke snyde dig til at blive nummer et i verden, fordi der er så mange øjne, der hviler på dig. Alle Astralis' modstandere kigger deres kampe igennem for at forberede sig på dem, og hvis de snød, ville det være blevet opdaget. Der er intet hold i det her, siger kommentatoren.

Det så sådan ud, men det var aldrig min intention. Heller ikke at beskylde jer for noget, og det er min fejl

Nikolai 'Niko' Kovac

Astralis-kaptajn forsvarede sig

Hos verdensetterne var holdkaptajn Lukas 'gla1ve' Rossander også hurtig til at forsvare resten af sit hold mod beskyldningerne fra den rivaliserende stjerne.

- Jeg så, at enkelte personer talte om bestemte indstillinger, der skulle gøre det nemmere at se igennem røggranater. Jeg kan med sikkerhed sige, at ingen fra vores hold nogensinde ville bruge det, og ingen kender noget som helst til de her bugs. Vi bruger vores radar og spillesans, skriver 'gla1ve'.

Forsvaret fra Astralis-spillerne fik da også Nikolai 'Niko' Kovac til at trække en smule i land, selvom han fastholder, at der er et problem, nogen bør kigge på.

- Med al respekt, 'Xyp9x'. Jeg sagde aldrig, det nødvendigvis var dine indstillinger. Det kan også være skærmindstillingerne eller videoindstillinger i spillet, som kan hjælpe dig med at se nemmere igennem røgen. Og hvis du ikke bruger det, så fuckede jeg op.

- Og selvfølgelig kender jeg til bugs omkring røggranater som tilskuer. Jeg ville aldrig bringe dette op på grund af ét klip. Jeg har oplevet mange situationer som denne, mens jeg har spillet, og jeg er træt af det, skriver 'NiKo' og følger op på et svar, hvor Astralis-spillerne føler sig anklaget for snyd:

- Det så sådan ud, men det var aldrig min intention. Heller ikke at beskylde jer for noget, og det er min fejl.

Modstandere bakker Astralis op

Astralis tabte gruppefinalen mod MIBR med 1-2 efter baneresultaterne 16-10, 20-22 og 14-16, men danskerne er stadigvæk ikke ude af turneringen.

MIBR er derimod klar til semifinalen, og hos Astralis' modstandere er der ingen tvivl om, at danskerne ikke har snydt.

- Astralis spillede virkelig godt. Stop med at hate på dem omkring røggranaten. Hvad du ser som tilskuer, det kan være anderledes end det, som spillerne har på sin skærm. Hver CS:GO-spiller har sin "egen slags røg" på skærmen, ser det ud til. Det sker også for os. Alt godt, skriver MIBR-stjernen Gabriel 'FalleN' Toledo.

En holdning, der bakkes op hos MIBR's træner, Janko 'YNk' Paunovic, der også har været en fast del af det internationale kommentatorhold ved de store turneringer.

- Jeg er fuldstændig enig, da jeg for eksempel så 'coldzeras' skærm på Mirage. Jeg tror, han kunne ses i kanten af røgen, og en seers skærm kan være anderledes. Astralis er stærke konkurrenter, og vi har INGEN grund til at tvivle på fairplay omkring Astralis. Folk må slappe af og nyde kampene.

Med nederlaget i gruppefinalen skal Astralis fredag aften ud i en afgørende gruppekamp mod enten Cloud9 eller mousesports om en plads i semifinalen.