E-sport

Astralis' rejse tilbage til toppen var 'virkelig hårdt' for psyken

Astralis er tilbage med et trofæ i hånden efter en svær periode. Cooper Neill / Ritzau Scanpix

Søndagens kæmpestore Major-triumf kommer efter en svær periode for det danske Counter Strike-hold.

Astralis vandt søndag aften Majoren i Berlin efter en periode på godt et halvt år, hvor det slet ikke har fungeret for det danske hold.

Det danske hold spillede i mange måneder langt under niveau, og det lignede, at mange af de andre Counter Strike-hold havde luret de danske drenge.

Det var derfor en lettet Astralis-træner, som TV 2 SPORT snakkede med efter søndagens triumf.

- Det er hårdt arbejde, og når man så ikke lige vinder, bliver det ekstra hårdt. Det har virkelig været hårdt for psyken, men vi har accepteret det, siger Danny ’zonic’ Sørensen.

Major-vindere gennem tiderne

Major-vindere siden første Major i 2013:

 • 2019, Berlin: Astralis (Danmark)
 • 2019, Katowice: Astralis (Danmark)
 • 2018, London: Astralis (Danmark)
 • 2018, Boston/Atlanta: Cloud9 (USA)
 • 2017, Krakow: Gambit (Rusland)
 • 2017, Atlanta: Astralis (Danmark)
 • 2016, Köln: SK Gaming (Tyskland)
 • 2016, Columbus: LG (Canada)
 • 2015, Cluj: Envy (USA)
 • 2015, Köln: Fnatic (Sverige)
 • 2015, Katowice: Fnatic (Sverige)
 • 2014, Jönköping: LDLC (Frankrig)
 • 2014, Köln: Ninjas in Pyjamas (Sverige)
 • 2014, Katowice: Virtus.pro (Rusland)
 • 2013, Jönköping: Fnatic (Sverige)

I 2018 og starten af 2019 vandt Astralis alt, hvad de deltog i. Men efter Major-sejren og Blast Pro Series-sejren tilbage i marts, har Astralis ikke vundet noget helst.

Og det har taget rigtig hårdt på Astralis-drengene.

- Når vi har haft samtaler, har der jo ikke været nogen ved bordet, der har sagt, de ikke har lysten. Alle ville gerne, men nogle gange så kan man bare ikke, og det har virkelig bare været hårdt for de her drenge. Inklusiv mig selv, siger Astralis-træneren.

Astralis havde ikke været i en finale siden maj, hvor de tabte til finske ENCE i Blast Pro Series i Madrid.

Mentalt arbejde har været nøglen

For et så succesrigt sportshold kræver det meget mentalt, når man går fra at være altdominerende til at være menneskelige.

Derfor har der været meget mentalt arbejde med holdets mentaltræner Lars Robl.

- En af hovedårsagerne til, at vi er kommet igen efter et svært forår, er det mentale arbejde. Det mentale arbejde, der bygger på accept. Accept af tingenes tilstand som forudsætning for nyorientering.

- I dette tilfælde accept af at det var svært, og at der var andre hold, der havde momentum. Accept af at det medfører et ubehageligt pres i forhold til egen selvforståelse og mediernes opfattelse, siger Lars Robl til TV 2 SPORT.

Lars Robl peger også på holdets evne til at holde sig til planen i stedet for at give efter for hurtige løsninger, som en af nøglerne til succes.

Ifølge ham har spillere som Lukas ’gla1ve’ Rossander og Peter ’dupreeh’ Rothmann Rasmussen været fantastiske eksempler.

- Jeg er sindssyg stolt af den måde, drengene har grebet det an på. De har været ærlige, autentiske og turde at melde ud offentligt, at det har været svært, men at der bliver arbejdet på det, siger Lars Robl.

Lars Robl er sportspsykolog, tidligere jægersoldat og var blandt andet med Holger Rune, da han vandt juniorernes French Open.

- Hold kæft, hvor er jeg glad.

Peter ’dupreeh’ Rothmann Rasmussen føler også, det har været en svær periode, hvor de individuelle kvaliteter har manglet. Og det har smittet af på holdets præstationer.

Det var derfor en ovenud glad Counter Strike-spiller, som TV 2 SPORT snakkede med efter finalen.

- Det er fantastisk. Det er endnu mere fantastisk, når man har været nede i en periode, hvor man ikke kan performe.

- Og så komme tilbage og opleve sådan noget her. Der er simpelthen så mange fans i den her arena. Hold kæft, hvor er jeg glad, siger Peter ’dupreeh’ Rothmann Rasmussen.

I takt med at de individuelle kvaliteter er kommet tilbage til spillerne, er holdets niveau så småt tilbage ved fordums tid, forklarede ’dupreeh’ til TV 2 SPORT efter semifinale-sejren.

Efter den store forandring og flotte triumf, er næste turnering for Astralis i New York, hvor holdets anfører ikke har små forventninger.

- Jeg tænker, at vi i hvert fald kommer i finalen i New York, hvor vi også går efter at vinde den, siger Lukas ’Gla1ve’ Rossander til TV 2 SPORT.

Turneringen i New York starter 26. september, og her lyder præmiepuljen på lige under halvanden million kroner.