E-sport

Dansk hold leger med de bedste i verden - én ting gør, de ikke kan tage næste skridt

Copenhagen Flames har det sidste stykke tid bidt skeer med de bedste CS:GO-hold i verden, selvom holdets stjerner bliver solgt som perler på en snor.

Når samtaleemnet omhandler den danske CS:GO-scene, falder snakken oftest på Astralis. Verdens bedste hold, der har været en del af den absolutte verdenselite kontinuerligt i flere år.

Ellers har North været med helt fremme og blande sig i top-tre på verdensranglisten, mens Mad Lions lige nu flirter med ranglistens top-ti, hvor også Heroic befandt sig tidligere på året.

De senest par uger har der dog også været en andet dansk hold, der har vist sig frem på den helt store scene. Ved den igangværende kvalifikationsturnering til Majoren, der går under navnet Road to Rio, var danske Copenhagen Flames storspillende, inden de missede playoff.

Det kræver jo noget selvindsigt og et sænket ambitionsniveau at indtage den her rolle

CS:GO-ekspert Jacob 'Pimp' Winneche om Copenhagen Flames

Københavnerholdet slog både North, Movistar Riders og c0ntact, men var af flere omgange tæt på at lave den helt store overraskelse. Således lykkedes det Copenhagen Flames at vinde et map over både G2, FaZe og mousesports, der alle sammen er hold i top-ti på verdensranglisten.

Jacob ’Pimp’ Winneche, der har spillet professionel Counter-Strike og sidenhen har fungeret som kommentator og ekspert for adskillelige udenlandske brodcastere og på TV 2 ZULU, har også meget ros til overs for det unge mandskab.

- Copenhagen Flames har imponeret mig helt enormt meget. Det, at de var i stand til at spille lige op imod alle hold i gruppespillet og potentielt set skulle have gået videre, tror jeg ikke, der var nogen, der havde forventet. Det er jo ikke et hold, man anerkender som værende et specielt godt hold. Men det kan godt være, vi skal ændre på det nu.

'Det kræver selvindsigt'

Copenhagen Flames får dog svært ved at tage det næste store skridt og etablere sig i verdenstoppen. Lige nu er holdet nummer 36 på verdensranglisten, men kendetegnende for Copenhagen Flames er, at deres bedste spillere de senere år er blevet sendt videre i systemet.

Asger ’AcilioN’ Larsen og Frederik ’roeJ’ Jørgensen har taget skridtet fra Copenhagen Flames til Mad Lions, mens René ’TeSeS’ Madsen er blevet solgt til Heroic.

For Copenhagen Flames er det dog ikke et problem, at holdets bedste spillere bliver ved at forsvinde. Det er nemlig en bærende del af organisationens projekt. Det fortæller Copenhagen Flames' direktør, Steffen Thomsen.

- Vi har prøvet at kigge på, hvordan vi kan gøre Counter-Strike til en sund forretning. Og det er via talentudvikling. Vi kan ikke måles os med det største hold i forhold til budgetter, men måske kan vi måle os på, at vi giver spillerne den rigtig mandskabsbehandling. Det er meningen, at vi skal være et skridt på vejen for spillerne, og derfor er der også en anden accept, når spillere bliver solgt.

Det er utrolig urealistisk at forvente, at Copenagen Flames kan bide sig fast i toppen

CS:GO-ekspert Jacob 'Pimp' Winneche

At et hold vælger denne form for strategi – som Steffen Thomsen i øvrigt sammenligner lidt med modellen fra Superliga-holdet FC Nordsjælland – kræver også en del ofrer. Det mener CS:GO-ekspert Jacob ’Pimp’ Winneche.

- Det kræver jo noget selvindsigt og et sænket ambitionsniveau fra Copenhagen Flames’ side at indtage den her rolle som et led i fødekæden til hold som Astralis, North og større internationale hold.

- Men der er ikke så mange af de hold for tiden, så jeg tror, de har fundet en niche, hvor de er meget godt tilfredse med at udvikle dygtige spillere, der samtidig ved, at hvis de gør det godt, så kan de komme videre.

Det er vigtigt at skyde spillerne videre

Steffen Thomsen og resten af Copenhagen Flames-organisationen har meget fokus på, at Counter-Strike er en svær sport at gøre det godt i både sportsligt og økonomisk.

Faktisk startede de et CS:GO-hold i slutningen af 2016, men valgte at holde en pause efter et halvt års tid, fordi de ikke fik det forventede ud af det i forhold til investeringen. Derfor er der nu lagt en ny strategi.

- Vi er meget åbne omkring, at vi skal hjælpe spillerne med at komme videre til den helt store adresse, hvor lønningerne og forholdene i sidste ende er bedre, siger Steffen Thomsen og uddyber:

- Lige nu er det vigtigt, at vi kan skyde spillerne videre, så Counter-Strike hos Copenhagen Flames bliver en fornuftig forretning. Men over tid skal Counter-Strike være løftestangen for hele klubben, så vi kan komme op i det lag, hvor vi ikke behøver at sælge vores spillere.

Selvom Copenhagen Flames har en god og sund forrentning kørende, hvor der bliver tjent penge på spillersalg, så er der stadig lang vej, hvis de vil etablere sig i den rigtig sjove ende. Der er nemlig én ting, der er helt fundamental, hvis et hold skal være blandt de bedste i verden.

Det vurderer Jacob ’Pimp’ Winneche.

- Det er utrolig urealistisk at forvente, at Copenagen Flames kan bide sig fast i toppen. Hvis de skal det, vil det kræve en saltvandsindsprøjtning i form af penge og en ændret strategi. En strategi, hvor man holder fast i sine spillere. Hvis man eksempelvis holder fast i en spiller som ’farlig’ uanset prisen, vil det ændre folks opfattelse af holdet. Det kræver bare flere penge og midler.

Flere henvendelser på farlige ’farlig’

At Copenhagen Flames skal beholde Asger 'farlig' Jensen ligger dog ikke lige kortene, selvom den 22-årige dansker unægteligt har været holdets bedste spiller for nylig.

Så sidder man med et bankende Copenhagen Flames-hjerte er man nok lidt nervøs for, at holdets AWP’er kunne være på vej væk.

I Road to Rio-gruppespillet var det kun franske ZywOo, som mange betragter som verdens bedste spiller, der leverede en bedre HLTV-rating end den unge Copenhagen Flames-dansker.

’farlig’ leverede endda en bedre rating end verdensstjerner som ’device’, ’coldzera’ ’NiKo’ og ’Brollan’, hvorfor han meget vel kunne blive den næste i række af unge spillere, som Copenhagen Flames sælger videre.

- Det vil være naturligt at sende ham videre. Hvis der er et godt tilbud, som Asger også gerne vil, så står vi ikke i vejen for det. Det er jo hele tanken med, at han er her. Hvis der kommer et godt tilbud, så skal han også videre. Når vi kigger på hans præstationer på det seneste, så er det jo klart, at det er en af dem, der gør mere ondt end de fleste. Men vi vil aldrig stå i vejen for Asger, siger Steffen Thomsen.

Han fortæller også, der allerede har været en del henvendelser på den unge komet, men at der stadig ikke har været noget konkret.

Hvis 'farlig' skulle ende med at forlade holdet, så har Copenhagen Flames qua deres grundige scoutingarbejde dog allerede flere navne i kikkerten ifølge Steffen Thomsen.