E-sport

Sådan snød dansk succestræner sig til et års udelukkelse

En fejl gjorde, at CS:GO-trænere kunne låse sit kamera på banen og derved give sine spillere informationer, som de ellers aldrig ville have fået.

Se et eksempel på snyd over artiklen

Oven på lørdagens sejr i ESL One Cologne var danske Heroic på toppen af Counter Strike-verdenen.

Men godt 24 timer efter den historiske sejr kom nyheden om, at holdets danske træner, Nicolai ”Hunden” Petersen, er blevet udelukket fra den professionelle scene i 12 måneder på grund af snyd.

Dommen kom, efter turneringsarrangøren ESL fandt ud af, at han og andre trænere havde misbrugt en fejl i spillet til egen fordel.

- Vi er blevet gjort opmærksom på, at man kan bruge en fejl i CS:GO, som giver trænere mulighed for at kunne se overalt på banen, uden andre har vidst det, skriver turneringsarrangøren i en pressemeddelelse.

Efter en grundig undersøgelse kunne arrangøren konkludere, at Nicolai ”Hunden” Petersen har benyttet sig af fejlen i 10 runder i en kamp til turneringen DreamHack Masters Spring, der spillet mellem maj og juni i år.

To andre trænere er også blevet udelukket fra den professionelle scene i henholdsvis 6 og 24 måneder.

Informationer man ellers ikke ville have fået

Når Counter Strike-trænere følger deres hold i professionelle kampe, gør de det fra deres egne computere. Ligesom spillerne er trænerne inde i banen, men de kan ikke styre nogen af personerne. De kan kun holde øje med deres egne spillere, og de ser kun dét, som spillerne ser.

Men med fejlen i spillet har det været muligt for trænere at ’låse’ deres kamera et sted på banen, så de kan overvåge et område, som holdets spillere ellers ikke ville kunne se.

Det er en kæmpe fordel, vurderer TV 2 SPORTs Counter Strike-ekspert Niels Topp.

- Årsagen til, det bliver klassificeret som snyd, er, at du får nogle informationer, som du ikke ville kunne få på en fair måde. Dermed kan træneren fortælle spillerne, hvor modstanderne er, hvor mange de er, og hvad de laver, fortæller han.

- Det er dog vigtigt at have for øje, at det her ikke er lige så slemt som at bruge koder, hvor du eksempelvis kan se igennem væggen - men det er stadigvæk snyd, og det er ikke okay.

Vidste spillerne det?

Reglerne til de professionelle Counter Strike-turneringer er normalt, at trænerne ikke må tale til spillerne under kampen, medmindre de tager en timeout.

Men da coronapandemien gjorde sit indtog, og turneringerne på de store scener blev lukket, blev det i april besluttet, at trænerne måtte tale med spillerne under hele kampen, da de skulle spilles hjemmefra, og arrangørerne derfor ikke har mulighed for at undersøge, om holdene overholder reglerne.

Det betyder også, at spillerne fra Heroic potentielt godt har vidst, at deres træner udnyttede fejlen til at give dem informationer under kampen, vurderer Niels Topp.

- Vi ved ikke, om de har vidst det endnu, men det er da en mulighed, fortæller han.

Hverken Heroic-spillerne eller den danske træner har endnu kommenteret på sagen, men holdet har skrevet i en pressemeddelelse, at de er ved at undersøge sagen.

- Da vi endnu ikke har gennemgået beviserne i sagen, har vi ingen kommentarer. En intern undersøgelse er i dag blevet sat i gang klokken 21.32, da vi fik beskeden. Alle spørgsmål vil blive besvaret på et senere tidspunkt.