E-sport

Astralis lægger pres på rival i sag om snyd: - Det er skamfuldt, siger Heroic-kaptajn

Casper 'cadiaN' Møller (tv.) kalder Lukas 'gla1ve' Rossanders (th.) udtalelser for skamfulde. Heroic/Astralis

Heroic lukker i, så snart TV 2 SPORT spørger, om deres spillere kendte til, at holdets træner snød. Nu vil flere på CS:GO-scenen have dem på banen.

Verdens næstbedste Counter-Strike-hold er under massiv beskydning for tiden.

Og det er ikke kun under kampe, at modstandere skyder med skarpt mod danske Heroic, hvis træner er én af 37 trænere, som har fået karantæne for at have udnyttet en fejl i spillet, der har gjort det muligt at få information om, hvor modstanderen befinder sig.

Den såkaldte coach-bug – eller coachfejl, om man vil – har nemlig fået deres kollegaer fra Astralis til tasterne på de sociale medier.

De kræver svar fra Heroic-spillerne og vil vide, om spillerne kendte til, at deres træner, Nikolaj ’HUNDEN’ Petersen, udnyttede fejlen i spillet. En fejl, der har kostet ham en karantæne fra trænergerningen i otte måneder.

- Hvis jeg var spiller, og min træner snød, uden jeg var klar over det, ville jeg med 100 procents sikkerhed fortælle offentligheden, at jeg ikke havde nogen fucking ide, at det foregik, skriver Astralis-spilleren Lukas ’gla1ve’ Rossander på Twitter.

- Yo, ’HUNDEN’, ’cadiaN’, Erik Askered, Nikolaj ’nico’ Kristensen, kom venligst til mit kontor og sig til mit ansigt, at spillerne ikke havde kendskab til coach-fejlen. Det giver mig kvalme, skriver Nikolaj Nyholm, grundlægger og administrerende direktør i Astralis Group, på Twitter.

Efterfølgende har han beklaget tonen i tweetet, som var ”for aggressiv”.

’HUNDEN’ har benyttet sig af fejlen i 23 Counter-Strike-runder heraf var ti mod Astralis i en kamp ved DreamHack Masters Spring i år.

’HUNDEN’ forsvarer spillerne

Efter historien om ’HUNDEN’ kom frem, har Heroic været ude med et statement, hvor træneren frikender spillerne.

- Jeg handlede alene uden mit holds viden. Jeg angrede over min beslutning, og det gør jeg stadig, men jeg indså, at jeg ikke kunne gøre det om, sagde 'Hunden'.

Det er dog ikke nok for Astralis, som vil have spillerne på banen.

- Hvis ’HUNDEN’ siger, at spillerne ikke vidste, at han snød, hvorfor fanden siger alle spillerne ikke også det samme? De har ingen grund til at være stille om det, skriver ’gla1ve’ på Twitter.

Jeg føler, at det er folk, der forsøger at trække os ned, mens vi er på vej fremad

Casper 'cadiaN' Møller, Heroic-spiller

Den 29-årige træner fortsætter på Heroic-mandskabet som analyst, mens han afsoner sin otte måneder lange karantæne.

Nicolai 'HUNDEN⁠' Petersen fortsætter på Heroic, mens han afsoner karantæne.

Det er nemlig ikke forbudt at have en karantæneramt træner tilknyttet holdet, og det undrer Counter-Strike-ekspert Jacob ’Pimp’ Winneche.

- Det giver mig kvalme, at spillere og trænere (nu analysts – I må tage pis på mig), kommer uden om det her så let. Straffen er ikke eksisterende, skriver han på Twitter.

Tidligere har eksperten udtalt, at Heroic sender et forkert signal ved at lade 'HUNDEN' fortsætte på holdet.

- Jeg synes, straffen skal være mere graverende, og at man enten fra Heroics side eller fra turneringsarrangørernes side siger, at det ikke er okay. Jeg synes, de rammer ved siden af.

Heroic-kaptajn: ”Jeg bryder mig ikke om det”

Heroic-lejren har endnu ikke villet svare konkret på TV 2 SPORTs spørgsmål om, hvorvidt spillerne havde kendskab til ’HUNDENs' viden. De henviser til det statement, de allerede har givet.

Heller ikke lørdag formiddag er det lykkedes. Heroics mest rutinerede spiller, Casper ’cadiaN’ Møller, har ingen kommentar til det spørgsmål.

Til gengæld vil han gerne dele sin klare holdning til ’gla1ves’ aktivitet på de sociale medier.

- Jeg synes, det er rigtig skamfuldt. Jeg bryder mig ikke om det. Jeg bryder mig ikke om måden, man håndterer situationen på udefra. Der er sket fejl; det kan vi alle være enige om. Men jeg føler, at det er folk, der forsøger at trække os ned, mens vi er på vej fremad. Hvis de skal trække os ned, må de sgu gøre det på serveren i stedet for, siger Heroic-kaptajnen til TV 2 SPORT.

Jeg synes nok, det er en lidt voldsom reaktion fra Casper, når man tænker på, hvad det er, der reageres på

Steen Laursen, kommunikationsdirektør i Astralis Group

Han erkender, at sagen er uheldig både for Heroic, for ’HUNDEN’ og for Counter-Strike som helhed. Derudover påpeger han, at Heroic allerede har udsendt et statement, hvori der står, at spillerne ikke kendte til deres træners snyd.

Derfor forstår han ikke, hvorfor blandt andre ’gla1ve’ er i offensiven på den måde. Han mener ikke, at det er deres bord og henviser til e-sportsdomstolen Esports Integrity Commission (ESIC), som har undersøgt sagen og idømt 37 trænere karantæne.

- Det er dem, der skal undersøge det. Det er ikke ’gla1ve’. Det er overhovedet ikke hans position. Vi kan udtale os til de myndigheder, som har brug for at få svar. Og det er ikke Astralis.

Hvorfor har I ikke lavet en form for udtalelse fra spillernes perspektiv?

- Det er jo en utroligt kompliceret sag, og jeg kan jo heller ikke bare sidde og komme med alle mulige udtalelser. Og hvad så hvis vi sagde de ting? Hvornår skal det stoppe? Hvorfor er det, at de har krav på et svar, som ESIC (Esports Integrity Commission, red.) eller dem, som rent faktisk vurderer de her sager, ikke har krævet?

Casper 'cadiaN' Møller vil ikke kommentere på, hvorvidt Heroic-spillerne kendte til 'HUNDENs' udnyttelse af en fejl i spillet.

Astralis-kommunikationschef forklarer ’gla1ves’ beskeder

TV 2 SPORT har været i kontakt med Astralis-lejren, som skal spille en afgørende kamp ved ESL Pro League klokken 14. Derfor har det ikke været muligt at få en kommentar fra ’gla1ve’.

Til gengæld vil Steen Laursen, der er kommunikationsdirektør i Astralis Group, gerne forklare, hvorfor ’gla1ve’ reagerer, som han gør.

- Spillerne kender jo hinanden på kryds og tværs, så reaktionen handler i høj grad om følelsen af muligvis at blive snydt af folk, man respekterer. Faktum er jo, at Heroic blev fanget i snyd i en kamp mod os. Alle, der ser de billeder, der nu er blevet frigivet, må spørge sig selv, om det er muligt, spillerne ikke vidste det og udnyttede det, siger han til TV 2 SPORT.

Det er umuligt, at spillerne ikke kendte til det

Kristian ’k0nfig’ Wienecke, Complexity-spiller

TV 2 SPORT har vist ham Casper ’cadiaN’ Møllers kommentarer, hvor han blandt andet kalder det, ’gla1ve’ skriver, for ”skamfuldt”.

- Man kan altid diskutere måden, men vi ønsker alle at komme videre fra den mistanke, der lige nu ulmer alle steder. Det er selvfølgelig ubehageligt og noget, alle helst ville være foruden, men jeg synes nok, det er en lidt voldsom reaktion fra Casper, når man tænker på, hvad det er, der reageres på.

- Vi skal have ryddet op og fjernet al mistanke hurtigst muligt - for spillets, men sandelig også for spillernes skyld. I sidste ende ønsker vi alle det samme.

Specifik runde mod Astralis i fokus

’HUNDEN’ brugte blandt andet fejlen i en kamp den 19. maj i år mod Astralis på banen Inferno. En bane, som Astralis vandt med 16-14.

I en video ses det, hvordan Heroic-træneren havde mulighed for at se et af banens vigtigste områder ’bananen’ på holdets forsvarende side, CT-siden. Det gav ham informationer om, hvorvidt Astralis-spillerne lagde an til et angreb mod B-bombestedet, hvor ’bananen’ er én af to indgange til bombestedet.

Astralis-spilleren Emil ’magisk’ Reif står på bananen. Noget, kun Heroic-træneren Nikolaj ’HUNDEN’ Petersen kunne se, fordi han udnyttede fejlen i spiller.

Se runder fra kampen her.

Her fremhæver Counter-Strike-ekspert Jacob ’Pimp’ Winneche runde otte ved stillingen 6-1 til Heroic.

Han mener, at det er påfaldende, at Heroics rotationer mod A-bombestedet var helt perfekt timede. Heroic roterede fire spillere over, så de var klar til Astralis’ angreb.

Den danske ekspert bakkes op af blandt andre den internationale Counter-Strike-ekspert Sudhen ’Bleh’ Wahengbam, som skriver ”jøsses… dén runde.”

’Gla1ve’ er ikke lige så overbevist om, at netop dén episode er et tegn på, at Heroic-spillerne kendte til ’HUNDENs’ viden.

- Den specifikke runde er efter min mening ikke bevis nok. Vi mangler flere situationer. Og faktisk er den rotation ikke så mærkelig efter min mening, skriver Astralis-spilleren.

Tidligere har Complexity-danskeren Kristian ’k0nfig’ Wienecke også givet sin mening til kende. Og han er slet ikke i tvivl om, hvad der er foregået:

- Det er umuligt, at spillerne ikke kendte til det.

- Det er ren og skær fakta, gutter, skriver ’k0nfig’ på Twitter.

Tidligere mundhuggeri mellem Heroic og Astralis

Det er ikke første gang, at Heroic og Astralis har taget kampe med hinanden uden for Counter-Strike-serveren.

Tilbage i marts anklagede Heroics administrerende direktør, Erik Askered, sine danske kollegaer for at handle i ond tro i forbindelse med transferen af Patrick ’Es3tag’ Hansen fra Heroic til Astralis.

- Vi ved og kan bevise, at Astralis har handlet i ond tro, sagde Erik Askered.

Tilbage i marts var Heroic ved at blive overtaget af oranisationen FunPlus Phoenix – en handel, der senere gik i vasken – og mens forhandlingerne var i gang, forsøgte Astralis at hente Patrick ’Es3tag’ Hansen, hvilket ville gøre økonomien i salget af Heroic dårligere.

Det faktum spillede ikke ind i Astralis’ handlinger, lød det.

- Vi har ikke foretaget nogen handling for at skade Heroic eller FPX (FunPlus Phoenix red.), og vi har ingen indsigt i aftalen mellem de to. - Vores formål har været at sikre os en fremragende spiller, når hans kontrakt udløber, står der.

Astralis og Heroic har tidligere været under samme tag og ejet af RFRSH. I november 2018 blev organisationen solgt.