E-sport

Danskerbrag handler om mere end bare sejren

Torsdag aften skal Astralis og Heroic igen krydse klinger. Det er tredje gang på blot 15 dage.

Der er lagt op til vilde ildkampe, strategiske genistreger og to hold, der vil gøre alt for at vinde, når de to danske Counter-Strike-giganter Astralis og Heroic mødes onsdag aften til turneringen Dreamhack Open Fall 2020.

De to mandskaber kæmper i øjeblikket for både at kalde sig Danmarks bedste Counter-Strike-hold, men også for at kalde sig verdens bedste Counter Strike-hold. Og dét er der en god grund til. Hvis man kigger på toppen af HLTV’s verdensrangliste ligger begge hold nemlig helt oppe, hvor det er rigtig sjovt.

Astralis som nummer ét og Heroic som nummer to.

Men det kan gå stærkt på den professionelle Counter-Strike-scene, og går man blot et par uger tilbage, så tallene noget anderledes ud.

For cirka to uger siden tørnede Astralis og Heroic sammen til turneringen ESL Pro League Sæson 12. Dengang lå Heroic nummer ét og Astralis lå nummer 11 på verdensranglisten. Heroic levede op til favoritværdigheden, da de i dominerende stil bankede deres danske rivaler 2-0.

Styrkeforholdet mellem de to danske mandskaber virkede fastslået, men blot fire dage senere genvandt Astralis håneretten, da de trak det længste strå og slog Heroic 2-0 i semifinalen. Astralis vandt efterfølgende hele turneringen efter en dramatisk finale mod russiske NaVi. Sejren sendte de danske stjerner fra en 11. plads op på andenpladsen på verdensranglisten.

Holdenes to sidste opgør

Astralis - Heroic (0 - 2), 30/09 - 2020

1. Bane: Vertigo

7 - 16

2. Bane: Nuke

7 - 16

 

Astralis - Heroic (2 - 0), 03/10 - 2020

1. Bane: Vertigo

16 - 13

2. Bane: Overpass

16 - 12

Fire nederlag i streg

Efter en lang ESL Pro League-turnering holdt Astralis en velfortjent pause - det samme kan ikke siges om Heroic. Få dage efter deres exit fra ESL Pro League ventede endnu en turnering, IEM New York 2020. Det blev dog til en kort affære for de danske drenge, da de røg ud på en sidsteplads.

Et resultat, der betyder, at Heroic har tabt deres sidste fire kampe. Men selvom det på papiret ligner et hold i problemer, så mener TV 2 SPORTs Counter Strike-ekspert Niels Topp ikke, at man kan læse så meget ud af de resultater.

- De taber til NaVi og Astralis, som er to af verdens bedste hold. Til IEM New York taber de først til Faze, som går hen og vinder turneringen, og så taber de til BIG i en tæt serie. Selvfølgelig er det ikke godt at tabe, men hvis jeg var træner, så vil jeg ikke tage det så tungt, når man ser på, hvilke hold de har tabt til, fortæller han.

Det er tydeligt at se, at hold bliver lettere at læse for modstanderen, når de ikke tager sig tid til at tage en pause imellem turneringerne

Niels Topp

Når dét så er sagt, så mener Counter Strike-eksperten, at Heroic begynder at vise svaghedstegn. Svaghedstegn, der måske skal findes i mængden af turneringer, de deltager i.

- Heroic er ikke et hold, der er vant til at blive ved med at lave resultater. Det er Astralis for eksempel. Og hvis der ikke er mange dage mellem turneringerne, så mister de dage, hvor de lige kan falde ned igen. De har heller ikke tid til at opdatere deres strategier og ’playbook’. Det er tydeligt at se, at hold bliver lettere at læse for modstanderen, når de ikke tager sig tid til at tage en pause imellem turneringerne, fortæller Niels Topp.

Fordelene og ulemperne ved at springe turneringer over

Astralis har de sidste mange år været notorisk kendt på Counter Strike-scenen for aktivt at til- og fravælge turneringer i løbet af en sæson. Men selvom de danske stjerner potentielt går glip af flere præmiepenge, så er der en mening med det hele, mener Niels Topp.

- Der er to svar. Der er verden inden corona, hvor der var mange rejsedage. Hvis spillerne skulle bruge én til to dage på at rejse, så fik de ikke tid til at slappe af, hvis de skulle over på den anden side af jorden lige efter. Så er der verden efter corona, hvor turneringsarrangørerne har lagt alle turneringerne i en lang perlerække. Der betyder, at holdende de sidste mange måneder nærmest ikke har haft tid til at poppe champagnerne, slappe lidt af eller forberede sig, før næste turnering startede. Astralis har taget deres pauser, og det giver dem tid til at slappe af og få opdateret deres ’playbook’, fortæller han og fortsætter.

- Ulemperne ved at springe turneringer over er dog, at holdende mister kampform. Hvis Heroic spiller en turnering, og Astralis træner, så mister Astralis kampform - men så får de til gengæld slappet af og opdateret deres ’playbook’. Dér er det op til holdende selv at vurdere, hvad de synes er vigtigst. Her vurderer Astralis, at de er villige til at droppe potentielle præmiepenge, for at de kan forberede sig til andre og større turneringer, hvor der er flere penge på spil.

Favoritværdigheden betyder ingenting

Astralis-lejren har siden ESL Pro League-sejren holdt pause. Og på trods af at de ikke har spillet én eneste kamp, så rykkede holdet alligevel op som nummer ét i verden, efter Heroics sidsteplads til IEM New York. Det er en lidt speciel følelse, mener Astralis-træneren, der dog ikke lægger så meget vægt på ranglisten.

Andre folk må bedømme, hvem der er favoritter - det betyder alligevel ingenting, når kampen er i gang

Danny 'zonic' Sørensen

- Det er da sjovt nok, men det er også lidt specielt at rykke på førstepladsen efter en uge, hvor vi ikke har spillet. Samtidig er ranglisten sådan indrettet, at vi bliver straffet, hvis vi skifter en spiller ud, så vores mål er aldrig en given position på verdensranglisten, men at vinde de turneringer, vi deltager i. Så ér vi jo de bedste, fortæller Danny ’zonic’ Sørensen.

Selvom Heroic har tabt de sidste fire kampe - en af dem mod Astralis - så ønsker toptræneren ikke at pege på nogen favorit inden opgøret.

- Andre folk må bedømme, hvem der er favoritter - det betyder alligevel ingenting, når kampen er i gang. Vi har stadigvæk et relativt nyt line-up og arbejder med et system med flere spillere, så vi skal fortsat blive bedre, fortæller han og fortsætter.

- Vores chancer er gode, men det ville de være, uanset hvem vi spiller mod. Det betyder ikke, vi ikke kan tabe, men vi går ind til alle kampe med troen på, vi vinder.

Tæt opgør i sigte

Selvom Astralis både har håneretten og ligger nummer ét, så er det stadigvæk sølle 30 point, der adskiller de to danske Counter Strike-giganter. Tallene vidner om et tæt opgør, og det mener Niels Topp også, at det kan blive.

- Jeg ser Astralis som favoritter. Når det så er sagt, så er alt muligt. Astralis har en fordel, hvis kampen bliver tæt - der har de så meget erfaring i forhold til Heroic. Hvis Heroic skal vinde, skal de dominere Astralis fra start af, ligesom de gjorde i det første opgør i ESL Pro League. De skal ikke tillade dem at komme ordentligt i gang. Begge hold har en chance for at vinde, vurderer Counter Strike-eksperten.

Lige nu står den lige mellem Astralis og Heroic, og de vil begge to forsøge at udbygge på deres føring

Niels Topp

Han mener, at selvom Astralis og Heroics sidste to kampe er endt med en sejr til hver, så fortæller udfaldet af aftenens kamp ikke, hvem der er det bedste hold i Danmark.

- Man skal være de bedste over en længere periode, før man kan kalde sig de bedste i Danmark. Lige nu står den lige mellem Astralis og Heroic, og de vil begge to forsøge at udbygge på ’deres føring’. Hvis man ser på det som Tour De France, så kan en sejr svare til, at en rytter tager sekunder på konkurrenten - men det betyder ikke at rytteren vinder hele Touren. Hvis man vil vinde Touren, kræver dét, at man bliver ved med at tage sekunder og minutter på konkurrenterne, fortæller Niels Topp.

I Astralis-lejren mener de heller ikke, at vi onsdag aften finder Danmarks bedste Counter Strike-hold.

Den står 1-1 mellem jer og Heroic, hvis man kigger på de sidste par opgør. Ser i den her kamp som ”decideren” for, hvem der er Danmarks bedste hold?

- Det er da fedt med lidt ekstra lir til de kampe, men samtidig er det lidt sjovt, hvordan fokus i Danmark er kommet på, hvem der er de bedste efter én enkelt sejr. Vi har været med i toppen i de seneste 3-4 år og har ambitioner om at udvikle både os og spillet, så Astralis kan være blandt de bedste i mange år fremover. En kamp i gruppespillet i DreamHack kommer ikke til at ændre noget for os i det arbejde. I min verden skal man bevise sit værd over lang tid, før man kan kalde sig de bedste, mener Astralis-træneren.

Heroic er ikke vendt tilbage på TV 2 SPORTs henvendelser.

Kampen spilles torsdag aften klokken 20 og kan ses på TV 2 Play.

Afstemning

Hvem tror du vinder?