E-sport

Heroic med stor opsang – kvindelig ansat blev kaldt sexarbejder

En kvindelig medarbejder hos Heroic har oplevet mange sexistiske kommentarer i forbindelse med sit arbejde. Det er hun langt fra alene om i e-sport.

Danske Heroic oplever stor sportslig succes for tiden. Alligevel er det noget helt andet, der optager holdet denne weekend.

I stedet er den ansvarlige for holdets sociale medier, Cæcilie Vildenfeldt Iversen, kommet i fokus.

De hentydninger, der blev lavet til, hvad jeg lavede hos Heroic, var over grænsen for mig – alt det her med at jeg var sexarbejder for holdet

Cæcilie Vildenfeldt Iversen, community manager hos Heroic

I forbindelse med kampen mellem Heroic og Complexity blev hun nemlig nævnt i et opslag i gruppen 'CS:GO på TV 2 Zulu'. Flere af kommentarerne var sexistiske, og det får Heroic til at sætte foden i jorden.

- Der er et kæmpe problem i den virtuelle verden med, hvordan man taler til hinanden. Kvinder er nok nogle af dem, som er hårdest ramt i hele den her debat, fortæller Casper 'cadiaN' Møller til TV 2 SPORT og uddyber:

- At man kan gemme sig bag et falsk navn uden billede gør, at man lige pludselig føler, man kan tillade sig at sige nogle ting til et andet menneske, som bare overhovedet ikke er acceptable.

- Det er også derfor, vi prøver at række ud til folk og sige, at vi meget gerne vil have, folk tænker sig om, inden man skriver de her ting. For det kan ikke være rigtigt, og det er der ikke nogen, der er tjent med. Lad os have fokus på de kvaliteter og kompetencer, folk kommer med.

Cæcilie Vildenfeldt Iversen ses her i Heroics game room. Det var et opslag om dette, der afledte kommentarerne.

Blev kaldt sexarbejder

Som nævnt er opsangen foranlediget af en lang tråd i gruppen 'CS:GO på TV 2 Zulu'. Opslaget er skrevet af en Facebook-bruger, der under kampen spurgte: "Hvem er tøsen i Heroics game room?".

Men det er ikke dét spørgsmål, der har opildnet debatten. Det er derimod en række af ytringerne i tråden, som tæller flere hundrede kommentarer.

Kommentarer og sprogbrug som Casper 'cadiaN' Møller ikke har lyst til at gengive. "Det fortjener ikke opmærksomhed", forklarer han.

Kvinderne er sindssygt dygtige, og de kan godt klare, at der bliver sagt diverse ting, men det burde bare ikke være nødvendigt

Casper 'cadiaN' Møller, Heroic

Nogle af kommentarerne er løbende blevet slettet. En bruger besvarede blandt andet opslagets spørgsmål med ordet fluffer – en person, der i pornoindustrien skal sørge for erektion til mændene.

- Det er måske meget flatterende, at folk er interesserede i mig på baggrund af, hvordan jeg ser ud og sådan noget, fortæller Cæcilie Vildenfeldt Iversen til TV 2 SPORT.

- Men det var mere de hentydninger, der blev lavet til, hvad jeg lavede hos Heroic, der var over grænsen for mig – alt det her med, at jeg var sexarbejder for holdet. Det, synes jeg, var lidt voldsomt.

Men det var ikke kun Cæcilie Vildenfeldt Iversen, der blev påvirket af de mange kommentarer. Uanset om ovenstående eksempel og andre kommentarer blev skrevet i sjov eller ej, fik de kommentarsporet til at gløde.

På den ene side mente flere, at det var krænkende, og at fokus burde være på hendes kompetencer fremfor køn. På den anden side mente andre, at der var tale om en overreaktion, og at det var et harmløst spørgsmål og sidenhen kommentarer.

Selv deltog Cæcilie Vildenfeldt Iversen også kortvarigt i debatten i Facebook-gruppen og understregede, at det oprindelige spørgsmål – hvem hun var – ikke var et problem. Det var derimod den efterfølgende tråd, hvori Astralis blandt andre opfordrede til en pænere tone. Og hvor Heroic altså nu siger fra.

Martin 'stavn' Lund og holdkammeraterne slog fredag Complexity og sikrede dermed den femte sejr ud af lige så mange mulige i gruppespillet i ESL Pro League. Alligevel er resultaterne strøget fuldstændig i baggrunden.

- Et ekstra slag i ansigtet

Selvom den løftede pegefinger fra Heroic kommer efter episoden i den omtalte gruppe, har upassende kommentarer været et problem af flere omgange. Alligevel forklarer Cæcilie Vildenfeldt Iversen, at tråden var dråben, der fik bægeret til at flyde over.

- Det er især svært, fordi jeg jo er en aktiv del af det forum – jeg blev primært ansat for at være community manager lige netop i den gruppe og snakke med de mennesker på vegne af Heroic. Så at det kom derfra, var da et ekstra slag i ansigtet.

Jeg tror ikke, du vil møde nogen, der vil stå her ved siden af mig og sige det til mig

Vicky ’vic’ Dose, CPH Flames Female

I den forgange uge har der tilmed været flere episoder på Twitch og HLTV. På sidstnævnte oplevede hun blandt andet, at der i forskellige tråde blev delt private Instagram-billeder af hende og skrevet kommentarer med seksuelle hentydninger. De omtalte tråde er dog blevet fjernet i mellemtiden.

Det fik hende til at uploade et tweet, hvori hun skrev, at det skal blive mere "normalt" med kvinder i e-sport – at hun ikke er hos Heroic, fordi hun skal motivere dem eller er kæreste med en af dem. Hun er der for at udføre sit arbejde.

Selvom det krævede betænkningstid, om hun i første omgang skulle gå ind i debatten med et tweet, er hun glad for at have gjort det. Og så er hun ikke mindst taknemmelig for den indsats, Heroic yder.

- Det er helt fantastisk. Jeg havde slet ikke kunnet drømme om at få så meget opbakning. Jeg var også i tvivl først, da jeg skrev mit tweet for et par dage siden – der overvejede jeg længe, om jeg overhovedet skulle skrive det, fordi jeg tænkte, at det alligevel ikke kom til at gøre nogen forskel. Men der tog jeg da grueligt fejl, fortæller Cæcilie Vildenfeldt Iversen.

”Smut tilbage til køkkenet”-kommentarer kommer hurtigt

Også Eva Fog, der er bestyrelsesmedlem og inklusionskonsulent i Esport Danmark, har bemærket problematikken med den ubehagelige tone over for kvinder i miljøet.

- Der har længe været den her diskurs om, at det er for drenge. Som en, der har spillet computerspil i over 30 år, har jeg jo oplevet lidt af hvert omkring det, og jeg kan jo netop se, at der er et problem, når du kommer som kvinde.

- For det første forventer de ikke, du skal være der. Nummer to: Når du så er der, jamen så kan du umuligt være god – og hvis du så tilfældigvis gør opmærksom på, at du faktisk ved, hvad du laver, er der ret hurtigt nogle "smut tilbage til køkkenet" eller andre seksuelle ting, der kommer ind over, mener Eva Fog.

Det, det allermest kræver, er, at folk holder op med at sige "pyt" - "find dig i det eller lad være med at deltage"

Eva Fog, bestyrelsesmedlem og inklusionskonsulent i Esport Danmark

Casper "cadiaN" Møller påpeger også, at e-sport er mandsdomineret. Dog understreger han, at det på ingen måde er ensbetydende med, at der må tales ned til kvinder i miljøet.

- Kvinderne er sindssygt dygtige, og de kan godt klare, at der bliver sagt diverse ting, men det burde bare ikke være nødvendigt. Vi lever i 2021 – man burde have fokus på folks kompetencer og kvaliteter, lyder det fra in-game leaderen.

- Der vil altid være skærmkrigere

Den grove tone kan CPH Flames Female-spilleren Vicky 'vic' Dose også nikke genkendende til. Hun forklarer dog, at det i hendes øjne ikke kun går udover kvinder.

- Jeg tror bare, vores "svinere" er mere baseret på vores seksualitet og køn, end det er på så meget andet. I computerverdenen er der generelt meget grov snak, både til mænd og kvinder, jeg tænker ikke, det kun er til kvinder, siger Vicky 'vic' Dose og tilføjer:

- Der vil altid være skærmkrigere, og sådan er det. Jeg tror ikke, du vil møde nogen, der vil stå her ved siden af mig og sige det til mig. Jeg tror bare, det er nemmere bag en skærm.

Casper 'cadiaN' Møller og resten af Heroic-mandskabet vil ikke længere stå model til, at holdets social medieansvarlige og andre kvinder i miljøet skal lægge øre til sexistiske kommentarer.

Vicky 'vic' Dose understreger dog, at hun bliver mødt med respekt af mandlige kollegaer. Hun er for eksempel aldrig blevet fravalgt i et spil på grund af hendes køn.

Ikke nok bare at tale om problemet

Både Heroic og Esport Danmark har altså fået nok af sexistiske kommentarer i miljøet. Nok er nok med andre ord.

Ifølge Casper 'cadiaN' Møller er det et problem, der skal løses i fællesskab. Samme pointe har bestyrelsesmedlem og inklusionskonsulent i Esport Danmark, Eva Fog.

- Vi er nødt til både som privatpersoner og interesseorganisationer at tage os sammen. Vi er nødt til at holde om, at der er et problem og så begynde at sætte fokus på tonen – hvorfor det er et problem, og hvad man kan gøre ved det. For der er plads til alle i e-sport.

- Det, det allermest kræver, er, at folk holder op med at sige "pyt" - "find dig i det eller lad være med at deltage" – for miljøet er inkluderende, hvis vi lader det være det, lyder det fra Eva Fog.