E-sport

Alt, du skal vide om Counter-Strike

Vi viser tusindvis af timers Counter-Strike på TV 2 ZULU og TV 2 PLAY og vil så gerne have alle med. Derfor har vi lavet følgende overblik til jer.

Introduktion til Counter-Strike

Hvad er Counter-Strike?

Counter-Strike er et førstepersonsskydespil, hvor man kæmper i hold bestående af fem personer.

Det ene hold er terrorister og skal forsøge at plante en bombe, mens det andet hold agerer counter-terrorister, som skal forsøge at forhindre, at bomben detonerer.

Hvis terroristerne får held med at detonere bomben eller skyder alle fem modstandere, får de et point. Ellers går pointet til det andet hold.

Man spiller 15 runder, og så bytter de to hold roller. Det hold, der først når 16 point, vinder kampen. Nogle gange spiller man også bedst af tre eller bedst af fem baner.

Få en introduktion til spillet af en tidligere professionel Counter-Strike-spiller her.

Spillets historie

Counter-Strikes første version udkom i 1999. Det er mange år siden, og der er da også sket en kæmpe udvikling af spillet senere i takt med, at nyere versioner løbende har set dagens lys.

Den seneste version er Counter-Strike: Global Offensive, som blev udgivet den 12. august 2012. Det er dette spil, verdens bedste spillere konkurrerer i. Siden den versions udgivelse er populariteten steget kraftigt, og CS:GO er i dag et af de mest sete e-sportsspil verden over.

Danmark og Counter-Strike

Danmark er en af de bedste nationer i verden til spillet trods landets lille størrelse. Det har de altid været, og det tegner sig ikke til, at det stopper. Talentmassen er enorm, og de seneste år er der kommet linjer på skoler og efterskoler, hvor man kan gå til Counter-Strike.

Våben og udstyr

Intro

Der er mange forskellige våben og andre ting i Counter-Strike, og alle har forskellige egenskaber. Nogle våben er gode på lang afstand, andre på kort afstand, nogle er gode til at rushe med, mens andre er gode til at holde en vinkel.

Få overblikket over våben og udstyr nedenfor.

Rifler
Rifler i Counter-Strike.

AK-71 ($2700)

Et af de mest brugte våben. Det er terroristernes go-to-riffel, og forcen ved dette våben er, at de dræber modstanderen ved et enkelt skud i hovedet. Dette gør den meget stærk, da counter-terroristernes våben ofte ikke dræber med et hovedskud.

AWP ($4750)

En sniper-riffel, der dræber med ét enkelt skud alle andre steder end i benet. Det er et af de dyreste våben i spillet.

SCAR-20 ($5000)

Autosniperen på Counter-Strike-siden er meget kraftfuld, men bruges sjældent hos professionelle spillere. Den gør det muligt at spraye, mens man scoper. T-sidens ditto, G3SG1, er ikke relevant at skrive om.

SSG 08 eller Scout ($1700)

Når man ikke har råd til en AWP, kan man købe Scouten. Der skal to skud til for at dræbe modspilleren – medmindre man selvfølgelig rammer hovedet. Den styrke er også, at man er mere mobil grundet våbenet lavere vægt.

SG 553 ($3000)

Terroristerne har mulighed for at købe denne riffel, også kaldet Krieg, som et alternativ til AK-47’en. Den dræber ligeledes med et enkelt hovedskud og har den særlige egenskab, at den har et scope. Den er meget præcis, men skyder ikke lige så hurtigt som AK-47’en og er derfor bedst på lange distancer.

M4A4 ($3100)
Den mest brugte riffel på Counter-Terrorist-siden er ’Colten’ uden lyddæmper. Den er ikke lige så kraftfuld som AK-71’en, kan ikke dræbe med et hovedskud mod headarmor, men meget afhænger af aim i en duel mellem de to våben.

M4A1-S ($2900)

’Colten’ med lyddæmper har kun 25 skud og skyder ikke lige så hurtigt som den uden lyddæmper. Det er et spørgsmål om temperament, hvilket af de to våben, man vil bruge. I 2021 bruger flest udgaven uden lyddæmper.

AUG ($3300)

AUG’en minder om SG 553’eren. Det er Counter-Terroristernes alternativ til ’Colten’, og fordelen med dette våben er, at man kan scope.

SMG's
SMG'er i Counter-Strike.

Mac-10 ($1050)

Dette våben bruges af Terroristerne til at rushe. Dens mobilitet er den største styrke. Man kan løbe hurtigt, hoppe rundt og være nogenlunde akkurat samtidig.

MP9 ($1250)

Counter-Terroristerne har mulighed for at købe denne SMG, som af mange opfattes som den bedste i den kategori. Den skyder virkelig hurtig, og dens spray pattern er let at lære.

UMP45 ($1200)

Denne SMG er en blanding af en riffel og en SMG. Dens firerate er ikke lige så høj som de øvrige SMG’er, mens den kugler er mere kraftfulde. Der er kun 25 skud i magasinet.

PP-Bizon, MP7, MP5 og P90 er også i SMG-familien, men disse bruges ikke så ofte.

Shotguns
Shotguns i Counter-Strike.

Shutguns kan kun bruges på tæt afstand, og de købes stort set kun på CT-siden. For hvert kill får man hele $900 i bonus. Til sammenligning får man kun 300$ for et kill med en AK-47 eller M4.

MAG-7 ($1300)
Den mest populære shotgun grundet prisen og kvaliteten. Man får simpelthen mest for pengene her. Der er kun fem skud i et magasin, men dette plejer at være rigeligt.

Nova ($1050)
Den billigste shotgun i spillet, og det kan mærkes. Her skal man helt tæt på modstanderen for at kunne dræbe med én affyring.

XM1014 ($2000)

Auto-shotgun, der grundet dens udseende bliver kaldt for ’støvsugeren’. Det er en shotgun, der gør det muligt at fyre mange skud af på kort tid. Man er yderst mobil her, og modsat de andre shotguns behøver man ikke at gemme sig efter hvert affyret skud.

  

Pistoler
Pistoler i Counter-Strike.

Glock

Denne pistol begynder alle Terroister runden med. Den har stort set kun relevans i pistolrunden, den første runde i hver halvleg, hvor den kan gøre sig gældende mod CT’ernes USP’er. Dens svaghed her er, at den ikke kan dræbe med ét hovedskud ved afstand. Den styrke er, at den har 20 skud i magasinet.

USP-S

Denne pistol begynder CT’erne runden med. Den dræber ved hovedskud mod modstandere uden hjelm, og derfor har den en fordel imod Glocken. Derudover har den lyddæmper, hvilket kan forvirre modstanderen.

P2000

Hvis CT’erne ikke ønsker at begynde runden med en USP, kan de vælge P2000. Dens egenskaber minder om USP’en, men med 13 skud har den et enkelt skud mere i magasinet, og så har den heller ikke lyddæmper.

Desert Eagle ($700)
Et meget skillbased våben, hvis store force er, at det kan dræbe en modstander med hovedarmor med et enkelt skud i hovedet. Denne pistol, som normalt bare kaldes for Deagle, er svær at mestre, men de professionelle er efterhånden blev så gode med den, at den kan vinde runder, de ikke burde vinde bedømt fra økonomien.

Five-Seven ($500)

Fordelen ved denne pistol er dens nøjagtighed på de to første skud samt armorpenetration, samt at den har 20 skud per reload.

CZ75-Auto ($500)

Den eneste pistol, der gør det muligt at spraye med. Man kan bare holde musen inde ved dette våben. Men pas på med det, for den indeholder kun 2 gange 12 bønner, og det tager forfærdeligt lang tid at reloade og at hive det frem.

P250 ($300)

En meget populær pistol grundet dens billige pris. Den er meget stærkere end USP’en og Glocken, og ofte gør den stor skade mod spillere, der har købt fuldt op.

Tec-9 ($500)

I gamle dage var det her den ultimative rush-pistol for T-siden. Siden er den blevet ændret, og nu giver det god mening at sigte efter hovedet på første kugle, da den er meget akkurat og skadende her. Den er ikke længere så let at spraye med, så det er blevet lidt en blanding mellem en rush-pistol og en nøjagtigheds-pistol.

Granater
Granater i Counter-Strike.

Flashbang ($200)

Noget af det vigtigste i spillet til at komme frem på mappet eller tage et site er flashbangs. Disse blænder modstanderen, når de springer. Som den eneste granat kan hver spiller kan have to flashbangs på sig.

HE ($300)

High explosive-granaten er som navnet hentyder til en granat, der springer, efter man har kastet den.

Smoke ($300)

Når denne kastes, er det ikke muligt at se igennem den i 18 sekunder. Det er dog ingen mur, og modstanderen kan derfor både skyde og løbe gennem den.

Molotov og incendiary (hhv. $400 og $600)
Når denne granat lander, kommer der ild på et område i syv sekunder.

Decoy ($50)

Når denne kastes, larmer den med lyden af skud.

Få en introduktion til granater her.

Armor og defuse kit
Equipment i Counter-Strike.

Det er vigtigt at have armor ($650) på sig. Det gør det sværere for modstanderen at dræbe en, og det fjerner aim-punch, så man har nemmere ved selv at ramme modstanderen.

En hjelm ($350) kan også være vigtig. Eksempelvis dræber et skud fra en M4A4 en modstander uden hjelm, mens en hjelm betyder, at vedkommende ikke dør.

Defusekit ($400) kan være kampafgørende. Det betyder defusetiden halveres fra ti til fem sekunder.

Hvorfor har spillernes våben og knive i alle mulige farver?
Et par eksempler på skins i Counter-Strike.

Det kaldes skins. Der er masser af skins til våben, knive og handsker i spillet, og alle koster penge. Nogle koster flere tusinde kroner.

Skins giver ingen fordel, men nogle spillere mener, at de spiller bedre med deres yndlingsskin.

Counter-Strike på ZULU og PLAY

Hvornår sender vi Counter-Strike?

Det kan du altid holde dig opdateret på vores sendeplan ved at klikke her.

Hvorfor sender vi ikke alle turneringer?

Selvom vi viser langt de fleste turneringer med de største hold i verden, er der af og til turneringer, vi ikke har rettigheder til at vise. Vi viser dog mere CS:GO end nogensinde før, men vi forstår godt, at I aldrig kan få for meget af det.

Hvor kan jeg stille spørgsmål om spillet?

Du kan altid hoppe ind på vores community på Facebook ’CS:GO på TV 2 ZULU’ eller stille et spørgsmål eller komme med en kommentar på Twitter med hasttagget #zulucs.

Hvem er vores kommentatorer?

Andreas 'Jern' Thomsen
 • 33 år
 • Bor i Tilst udenfor Aarhus, Kommer fra Ringkøbing
 • Har kone, datter på to år og barn på vej til sommer 

Derfor kommenterer jeg Counter-Strike:

Jeg har været esportskommentator siden 2012, hvor jeg igennem tiden blandt andet har dækket Call Of Duty, League of Legends, FIFA og Hearthstone. Counter-Strike var et hjertebarn i ungdommen, og da spillet havde den mest livlige scene her i Danmark, var valget at jagte en karriere her klokkeklart. 

Tidligere har jeg dækket danske LAN-events af forskellig størrelse. Alt fra 100 deltagere til 5000.

Derefter har jeg sendt et års CS med DR3, inden jeg blev fast vært hos TV 2 og har der dækket et utal af topevents. 

Hvorfor elsker du CS:GO?
Jeg ser ikke traditionel sport, men CS som seersport er den perfekte oplevelse for mig. 

Konstant spænding under kampene og enhver spiller kan på ethvert tidspunkt vende op og ned på en kamp med et par velplacerede hovedskud.

Nicolai 'torben' Amorim
 • 25 år gammel
 • København

Derfor kommenterer jeg Counter-Strike:

Jeg er tidligere professionel spiller og blandt andet in-game leader for danske 'stavn', 'refresh' og 'Bubzkji', som er nuværende topspillere, jeg har en høj viden om spillet, og jeg elsker at kunne formidle det til et sprog, I forstår hjemme i stuerne. 


Hvorfor elsker du CS:GO?

Det smukke ved CS er, at det i essensen er en holdsport og har alt det fede forbundet med det. Alligevel kan en enkelt spiller vende op og ned på det hele. Derudover er det fra et seerperspektiv helt ideelt, at det bølger højt fra start til slut. 

Mads 'MSAA' Aagurd
 • 26 år
 • Aalborg/Rønne

Derfor kommenterer jeg CS:GO:

I starten af CS:GO (2012-13) spillede jeg på nogle af de bedste hold i Danmark. Siden stoppede jeg med at spille aktivt. I 2017 forsøgte jeg at vende tilbage, men niveauet var der ikke, og jeg begyndte at kommentere små turneringer som et studiejob.

Hvorfor elsker du CS:GO? 

Jeg var ganske ung, da jeg forelskede mig i Counter-Strike. De store drenge havde installeret spillet lokalt i skolens EDB-lokale. Jeg gik i 2. klasse og kiggede på. Kort efter fik jeg selv en computer og begyndte at spille.

Jeg elsker sport, og jeg elsker at konkurrere, og det er også noget af det, CS:GO er for mig. Spillet har så mange facetter og nuancer, som man kunne studere for evigt.

 

 

Ekspertinfo/CV til Sporten:

I starten af CS:GO spillede jeg på nogle af de bedste hold i landet. Blandt andet var jeg stand-in for Anexis, som havde Pimp, MSL, cajunb m.fl. på holdkortet. Derudover spillede jeg i HastaLaVista med HUNDEN, Rytter og ruggah, ligesom jeg spillede i RECESSION med Snappi.

Før CS:GO spillede jeg CS 1.6, hvor jeg har spillet på diverse hold og mixhold med spillere som Xyp9x, raalz, tenzki og andre. Jeg har også været stand-in på Danmarks næstbedste hold på daværende tidspunkt, som var Anexis/Roskilde Ravens bestående af zE-, BERRY, Nuggi og Snappi.

Jeg stoppede og forsøgte at genoplive "karrieren" i 2017, hvor jeg spillede på et hold, der hed faceitgrind med blameF, som i dag spiller for Complexity.

Taktik og færdigheder

At lægge en taktik

Der er 30 runder i en kamp, og inden hver runde får holdene omkring 15 sekunder til at beslutte sig for, hvordan de vil gribe runden ad.

Ser man spillet første gang, kan det godt se lidt kaotisk ud. Men det handler ikke bare om at løbe mod hinanden og se, hvem der skyder bedst.

Hold har flere hundrede taktikker, og de udvikler konstant på at finde en fordel.

Se en tidligere professionel Counter-Strike-spiller komme med tips til taktikken på banen Mirage her.

 

Spillernes roller

Hvert hold har fem spillere, som alle har forskellige roller. Det fremgår ingen steder, men kan spottes, når man ser deres spillestil. Typisk taler om fem definerede roller:

 • AWP’er
 • Entry
 • Support
 • In-game leader
 • Lurker

Læs mere om spillernes roller i denne artikel.

 

Spraykontrol

At kunne kontrollere sit våben, når man sprayer, er noget af det sværeste og vigtigste at kunne.

Ingen våben har samme recoil - alle reagerer forskelligt, når man holder musen nede.

Få en guide til spraykontrol af en tidligere professionel Counter-Strike-spiller her.

Hvordan fungerer økonomien i CS:GO?

Spillet handler om meget mere end at skyde hinanden. Det kræver nemlig også, at hovedet er skruet ordentligt på til at træffe beslutninger om, hvornår ens penge skal bruges.

Læs meget mere om hele det økonomiske system i spillet her.

Baner og callouts

Intro

Bananen, bamsen, toiletter...

Hvordan kommunikerer man bedst til sine medspillere, at man har spottet en modstander bag den der kasse til højre skråt over for bilen til venstre ved vandet ud for den tredje bro?

Ja, det kan hurtigt blive snørklet. Derfor har spillerne udviklet navne til de fleste steder på banerne. De såkaldte 'callouts'.

Det er også dem, vores kommentatorer flittigt bruger, når de guider jer gennem kampene.

Få overblikket over de vigtigste af slagsen på de forskellige baner nedenfor.

Dust2
Inferno
Nuke
Vertigo
Mirage
Ancient
Overpass

Ordbog for udtryk, du hører under kommenteringen

A til G

Ace

Når en spiller skyder alle fem modspillere i én runde.

ADR

ADR står for average damage per round (gennemsnitlig skade per runde). Hver spiller har 100 HP (health points), og det er dermed muligt at skade op til 500 HP per runde.

Aimpunch

Når en spiller uden armor bliver ramt på kroppen, ryger spillerens sigtekorn op, hvilket gør det meget svært at ramme modstanderen.

Anti-eco (el. anti-øko)

Når et hold spiller mod et hold, der tager en ’øko’.

Anti-flash

Når en spiller bevidst kigger ind i en væg i et stykke tid for at undgå at blive blændet, når der kommer en flash.

Assist

Man bliver noteret for en assist, hvis en spiller, man har skadet for minimum 41 HP, dør.

Auto

En autosniper bliver ofte bare kaldet for en ’auto’.

Bait

Når en spiller lader sine medspillere gå først ind, eller når en spiller prøver at lokke en modstander ind i et område.

Bane (el. map)

Der er syv baner i professionel Counter-Strike: Nuke, Dust2, Inferno, Mirage, Vertigo, Overpass og Train. Tidligere har Cache og Cbble også været i den aktive map pool.

BO1, BO3, BO5

Kampe bliver afviklet i et af disse formater. ’BO’ står for ’best of’, altså ’bedst af’ enten en, tre eller fem baner.

Boost

Når en spiller bliver boostet ved at stille sig oven på en medspiller.

Bombested

Der er to bombesteder på en bane. Her kan T’erne plante bomben.

C4 (el. bomben, pakken, madkassen)

Bomben spiller en vital rolle i Counter-Strike. Det er T’ernes opgave enten at dræbe alle modstandere eller plante bomben og få den til at eksplodere.

CT’erne

Det ene hold: Counter-Terroristerne.

Clutch

Når man vinder en runde under stort pres, hvor det til sidst kun er én mod én.

Crossfire

Når to medspillere stiller sig i en position, så modstanderen er tvunget til at holde øje med to vinkler på én gang.

Default

Når et hold spreder sig ud på banen i begyndelsen af runden for at tage bestik af situationen.

DM (deathmath)

Det bruges af mange professionelle som opvarmning og træning. Her øver de deres aim mod mange andre modstandere.

Dry-peek

Når man udfordrer modstanderen ’helt tørt’ uden at blive flashet ind i en position.

Eco (el. øko)

Når et hold vælger at tage en runde, hvor de ikke køber våben for at spare til næste runde.

Execute

T’erne kan vinde et bombested via et execute, hvor granater og koordination er afgørende. Det er noget, der trænes meget på.

Exit-frag

Når en runde er tabt, og man i stedet går efter at skade modstanderens økonomi.

Fake

Når man får modstanderen til at tro, at man er i gang med at angribe et bombested, men i stedet har planer om at tage det modsatte.

Flash

En vigtig granat, der kan blænde modstanderen. Det er muligt at købe to af slagsen per person.

Flash-assist

Når en spiller flasher for en medspiller, der kan dræbe de blændede modstandere.

Flick

Når man bevæger sit sigtekorn hurtigt fra den ene fjerne position til den anden.

Force

At købe våben, selvom man ikke kan få de bedste våben og granater.

FPL

De professionelles liga, hvor de kan spille med og mod hinanden. Her går man ind til en kamp individuelt og kan blive holdkammerater med alle.

Frag

At dræbe en modspiller.

Gamble stack

At overbemande et bombested med håb om at få en fordel, når modstanderen kommer. Dette er risikabelt, da det efterlader det andet bombested sårbart.

GG

”Good game” – skriver man, når kampen er slut som et ”tak for kampen”.

Glass Cannon (el. glaskanon)

Når man køber en AWP uden at have armor bag den.

H til P

HS (el. headshot)

At skyde modstanderen i hovedet. Det er det bedste sted, man kan ramme modstanderen med et skud.

IGL

In-game leader eller holdkaptajnen er spilleren, der lægger taktikker både før og under hver runde.

Jiggle peek

At gå hurtigt til venstre og højre, så du er gemt bag en mur lynhurtigt efter at være synlig. Det gør det svært for modstanderen at ramme dig, og det bruges ofte for at få information eller for at lokke et skud ud af en sniperriffel.

K/D-ratio

Antallet af kills og deaths. Har man dræbt 22 modstandere og er død 20 gange, har man en K/D på 1,1.

Lurk

Når man på T-siden lusker alene rundt på en del af banen for at skaffe information og prøve at ramme en god timing på en modstander, der roterer.

Map (el. bane)

Der er syv baner i professionel Counter-Strike: Nuke, Dust2, Inferno, Train, Vertigo, Overpass, Mirage.

Molly

En molotovcocktail.

MVP

Most Valuable Player eller den mest værdifulde spiller. Den pris gives både efter hver runde, men man taler mest om den for hver turnering, hvor det naturligvis er en kæmpe ære at blive kåret til det.

Ninja

Man er en ninja, hvis man gennemfører et ninjadefuse. Det vil sige desarmerer bomben, uden T’erne er opmærksomme på det.

One tap

At dræbe en modstander med ét skud i hovedet.

One way

Visse smokes kan man kaste på en måde, så man selv får en fordel af dem. Det kan eksempelvis være en smoke, man kan kigge lidt over. Her er man svær at spotte for modstanderen.

Overtid

Ved stillingen 15-15 er der overtid. Her spiller man så til 19. Et hold kan kun vinde en kamp med to overskydende runder.

Peek

Når man kigger rundt om et hjørne – altså udfordrer modstanderen eller gør det for information.

Pop-flash

Når man kaster en flash, som modstanderen kun kan se til sidst og derfor ikke kan nå at vende sig for den. Denne kastes typisk af en holdkammerat.

Pre-aim

De dygtige spillere ved præcis, hvor man skal placere sit sigtekorn, inden man vælger at peeke. Det kaldes pre-aim.

Pre-fire

Hvis man stoler på sit pre-aim, kan man vælge at pre-fire i takt med, at man peeker ud.

R til Å

Rotate

Når man vælger at forlade et bombested til fordel for et andet.

Rush

At spille med højt tempo og angribe.

Save (el. gemme)

Når man vælger at gemme sine våben til næste runde i erkendelse af, at chancen for at vinde en runde er minimal.

Spawn

T’erne har et sted på banen, hvor de starter, og det samme har CT’erne.

Strafe

At peeke sidelæns med fart.

Spray

At holde museknappen, hvor man skyder, inde.

Spraypattern

Hvert våben har forskelligt spraypattern – altså rekyl. Det kræver meget øvelse at mestre at kompensere for rekylerne.

Support

At være manden, der står klar med flashes og andre granater for at hjælpe sine medspillere. Supportspilleren kan dog også sagtens skyde mange modstandere.

T

Terrorist

Tilt

Når man har oplevet meget modgang og til sidst nærmest har givet op.

TK

Teamkill – altså at dræbe eller skade sin medspiller.

Våbenrunde

Når man har penge til at købe de bedste våben med armor og granater bag sig.

Wallbang

At skyde gennem en væg og håbe på, at modstanderen står bag den. Der er en del vægge, døre med mere, man kan skyde igennem.

Whiff

Når man ikke færdiggør et kill, man burde have haft.

X-ray

Når seerne ser Counter-Strike på tv, kan man se modstandere gennem vægge. Det kaldes X-ray. Den fordel har modstanderne ikke in-game.

Øko (el. eco)

Når man tager en øko, betyder det, at man vælger at gemme sine penge til næste runde og derfor ikke køber våben.