E-sport

Nye informationer belaster danske topspillere i skandalesag

TV 2 SPORT har modtaget materiale, der understøtter 'HUNDENs' forklaring om, at flere Heroic-spillere var klar over, at han snød i to kampe i 2020.

Da den tidligere Heroic-træner Nikolaj ’HUNDEN’ Petersen i sidste uge fortalte, at flere af spillerne på holdet vidste, at træneren snød under to Counter-Strike-kampe i 2020, var det med håb om, at disse spillere ville stå frem.

Det er dog ikke sket. Det ærgrer ham, og nu kan han ikke vente mere.

- Jeg er blevet truet på min sikkerhed til at tage hele skylden og dække over organisationen. Jeg har fået nok nu, siger ’HUNDEN’.

TV 2 SPORT har modtaget en samtale mellem ’HUNDEN’ og den tidligere Heroic-spiller Nikolaj ’niko’ Kristensen. Den understøtter ’HUNDENs’ udtalelser fra sidste uge:

Nikolaj ’niko’ Kristensen: - Alle på vores hold vidste det.

Nicolai ’HUNDEN’ Petersen: - Ja, ja.

Nikolaj ’niko’ Kristensen: - Måske ikke første gang. Men efter. Alle vidste det.

Ovenstående er et uddrag af en længere dialog mellem de to personer, som TV 2 SPORT har fået indblik i.

- Grunden til, at jeg kommer frem med det her nu, er, at det er på tide at få sandheden frem, forklarer ’HUNDEN’.

TV 2 SPORT har forelagt oplysningerne til ’niko’, der i dag spiller for topholdet OG. Den tidligere Heroic-spiller vil hverken be- eller afkræfte, at samtalen har fundet sted, eller kommentere på sagen.

Hvad er coachbug?

Coachbug var en fejl, der eksisterede i Counter-Strike frem til 26. august 2020.

Hvis en træner udnyttede fejlen, kunne vedkommende se områder af banen, som en træner normalt ikke kan eller bør se.

For eksempel kunne træneren se modstandernes placeringer og bevægemønstre og give denne information videre til sit eget hold.

Heroic har nægtet at have truet ’HUNDEN’ til at tage hele skylden for at snyde, ligesom at de afviser, at andre end ’HUNDEN’ har kendt til trænerens udnyttelse af fejlen i spillet.

TV 2 SPORT har også forelagt samtalen for Omaken Sports AS, der ejer Heroic. CEO og stifter Joachim Haraldsen var ikke interesseret i at stille op til interview hverken over telefon eller foran kamera. Han har i stedet sendt dette skriftlige svar:

- Jeg har ærlig talt fået nok af ’HUNDENs’ angreb på alle de drenge, han har trænet. Jeg synes, han skulle se at blive voksen og tage ansvar for, hvad han gjorde. Han har fortalt TV 2, at han ville aflevere sin dokumentation til ESIC (Esports Integrity Commission, red.). Indtil videre har vi intet set. Vi vil helt sikkert hjælpe ESIC med alt det materiale, de måtte have brug for fra os, men vi ønsker ikke længere at gå ind i en offentlig diskussion om beskyldninger om, at ”nogen” vidste ”noget”, når det udelukkende baseres på isolerede brudstykker af information uden nogen kontekst. Det er ikke måden, hvorpå man beviser eller modbeviser noget som helst.

- På samme måde, som vi har håndteret Nicolais deling af følsomme oplysninger, vil vi forfølge sagen om coachbuggen via de rette kanaler, såfremt der er noget at kommentere på, hvilket vi ikke har grund til at tro på nuværende tidspunkt, skriver Joachim Haraldsen, CEO og ejer i Omaken Sports AS, der ejer Heroic, til TV 2 SPORT.

Han udtaler sig på vegne af de tilbageværende spillere der var på holdet, da 'HUNDEN' erkendte, at han havde snydt. Det drejer sig om Martin 'Stavn' Lund, René 'TeSeS' Madsen og Casper 'cadiaN' Møller.

Nye informationer peger på, at ’HUNDEN’ kan have fået hjælp til at snyde

Udover samtalen mellem de to tidligere Heroic-kollegaer er TV 2 SPORT kommet i besiddelse af en serverlog fra en kamp, der kan understøtte ’HUNDENs’ forklaring om, at spillerne vidste, at han snød.

Sidste år blev den tidligere Heroic-træner ’HUNDEN’ idømt et års karantæne for at have udnyttet den såkaldte coachbug i en kamp mod Astralis og en kamp mod russiske Team Spirit tilbage i maj 2020.

TV 2 SPORT er kommet i besiddelse af serverloggen fra kampen mod Team Spirit. En serverlog er en tekstfil, som lagrer data og registrerer, hvad der sker på serveren før og under en kamp.

Ud fra de data ses det, at én spiller kom ind på serveren sammen med ’HUNDEN’ før resten af spillerne. Den spiller er den nuværende Heroic-stjerne René ’TeSeS’ Madsen.

Dataene viser, at ’TeSeS’ kan have hjulpet ’HUNDEN’ til at opnå en position, der giver et godt overblik over banen Dust2.

Hvad er en serverlogfil?

En Counter-Strike-kamp afvikles på en såkaldt server.

Serverloggen er en tekstfil, der lagrer data fra serveren. Den registrerer med andre ord, hvad der sker på serveren.

Serverloggen viser blandt andet hvornår spillerne forbinder til spilserveren, og ved bestemte handlinger viser serverloggen også et præcist koordinat for, hvor en spiller befinder sig på banen.

Ifølge serverloggen aktiverer ’HUNDEN’ coachbuggen i positionen kl. 15:40:09. Det viser koordinater fra serverloggen.

Sammenholdt med det, ’HUNDEN’ fortalte til TV 2 SPORT i et interview i sidste uge, kan René ’TeSeS’ Madsen have hjulpet sin daværende træner op i den eleverede position.

- De, der er rigtig kloge på Counter-Strike, kan godt se, at det her ikke er et hop, jeg selv har lavet, men at jeg har stået oven på en anden og har fået et ekstra højt overview, sagde 'HUNDEN'.

- Det er ret tydeligt at se, at jeg har stået oven på en anden spiller og er kommet lidt højere op i mit overview i den kamp, tilføjede ’HUNDEN’ i sidste uge uden at ville nævne navne.

TV 2 SPORT har kontaktet en af verdens førende dommere inden for Counter-Strike, som har indgående kendskab til coachbuggen. Han har undersøgt serverloggen nøje og bekræfter, at Nicolai 'HUNDEN' Petersens forklaring om at have fået hjælp af en spiller "helt sikkert giver mening, når man ser på sagen".

Under kampen mod Team Spirit i maj 2020, hvor Heroic-træner 'HUNDEN' snød, havde han dette overblik over banen. Han kunne dermed se, hvor Spirit-spillerne løb hen. Video: TV 2 Sport

Han fortæller dog, at det er muligt at opnå positionen på banen uden hjælp. Dette vidste ’HUNDEN’ dog ikke ifølge ham selv.

TV 2 SPORT har været i kontakt med ’TeSeS’, der ingen kommentar har til sagen.

Skulle koste 100.000 dollar at tale om snyd

En af hovedårsagerne til, at ’HUNDEN’ i denne uge er stået frem med nye detaljer i skandalesagen, er ifølge træneren selv, at han som ansat hos Heroic har været udsat for et hårdt psykisk pres siden 2020.

Et pres, der ifølge 'HUNDEN' eskalerede, da han fik en karantæne for snyd.

Da hele skandalen om trænerens snyd rullede sidste år, reagerede Heroic internt på holdet og forsøgte at lægge en dæmper på situationen. Det viser papirer, som TV 2 SPORT er kommet i besiddelse af.

Heroic udformede en non-disclosure agreement – en slags fortrolighedserklæring – som blandt andet indeholdt punkter, der skulle forbyde spillerne at tale om snyd internt og eksternt:

  • Enhver information om snydemuligheder, brug af fejl, udnyttelser osv. (uanset om brugt eller ej)
  • Enhver information om karantæner til holdkammerater eller kolleger og enhver information relateret til denne situation
  • Enhver intern diskussion angående trænerkarantæner uanset årsagen

Overholdt spillere og trænere ikke disse punkter, ville de blive straffet med en bøde på 100.000 dollar (629.050 kroner).

Ifølge ’HUNDEN’ nægtede både han og alle spillerne at underskrive NDA-dokumentet.

TV 2 SPORT har forelagt Heroic fortrolighedserklæringen, og de svarer følgende:

- I forretningsverdenen er non-disclosure agreements ret normale, når man har med følsomme emner at gøre. Personligt underskriver jeg nogle stykker hver uge. Der blev diskuteret en non-disclosure agreement og lavet et udkast, men intet blev underskrevet. Med andre ord, så er der ikke nogen non-disclosure agreement, som specifikt involverer coachbuggen.

- Omaken Sports erhvervede sig Heroic cirka et halvt år efter dette fandt sted, så det er umuligt for mig at gå yderligere i detaljer omkring dette, skriver Joachim Haraldsen, CEO og stifter i Omaken Sports AS, til TV 2 SPORT.

'HUNDEN' fortæller til TV 2 SPORT, at han fredag aften har afleveret al sin dokumentation til ESIC.

TV 2 SPORT har forsøgt at få en kommentar fra den tidligere Heroic-spiller Johannes 'b0RUP' Borup, men han ønsker ikke at udtale sig om sagen. Han spiller for holdet MAD Lions.