E-sport

Har aldrig set lignende, siger advokat om afgørelse på skandalesag

Advokat med speciale i sportsret er ikke stødt på fortilfælde, hvor der tages højde for en spillers sygdom i strafudmålingen.

Indholdet i og resultatet af rapporten fra Esports Integrity Commission (ESIC) om mulig snyd på det danske Counter-Strike-hold Heroic vækker undren hos advokat Adam Ringsby-Brandt, der er ekspert i sportsret.

- Det ser mærkeligt ud, at det ender med en begrænset straf og et begrænset antal personer, der bliver straffet, når man har så stor og voldsom en sag, siger han til TV 2 SPORT.

Den konklusion er han nået frem til, efter at TV 2 SPORT har bedt ham læse rapporten. Han hæfter sig særligt ved punkterne, der omhandler Nikolaj "niko" Kristensens helbred.

Den tidligere Heroic- og nuværende OG-spiller har ADHD og Aspergers syndrom, hvilket ESIC har lagt stor vægt på i strafudmålingen af spilleren, der som den eneste har erkendt sig skyldig i at snyde.

- Det er usædvanligt, at man i sportsret tager højde for den type sygdom i strafudmålingen. I de danske strafferegler tages der forbehold for alle mulige ting, herunder at man er mindre udviklet mentalt, siger Adam Ringsby-Brandt.

Har aldrig set noget lignende

Ud over at være ekspert i sportsret er Adam Ringsby-Brandt formand for Disciplinærudvalget i Esport Danmark.

Er du stødt på sager inden for e-sport eller generel idrætsjura, hvor mental tilstand er blevet nævnt på denne måde?

- Nej, det er ikke noget, jeg har stødt på før, at det har været en medvirkende årsag til, at man har fået en lavere sportslig straf af den grund, siger han.

ESIC har tildelt "niko" en advarsel, mens hans fire daværende holdkammerater ingen straf har fået, da kommissionen ikke mener, at der er tilstrækkeligt bevis for, at de har snydt.

Heroics daværende spillere

 • Nikolaj "niko" Kristensen (spiller i dag for OG)
 • Johannes "b0RUP" Borup (spiller i dag for MAD Lions)
 • Casper "cadiaN" Møller (spiller stadig for Heroic)
 • Martin "stavn" Lund (spiller stadig for Heroic)
 • René "TeSeS" Madsen (spiller stadig for Heroic)

- Forstod ikke konsekvensen af "HUNDEN"s handlinger, siger "niko"

Afgørelsen i sagen fra sidste år har været længe undervejs. Det danske tophold blev tilbage i september belastet af nye informationer fra holdets daværende træner, Nikolaj "HUNDEN" Petersen, som tidligere var kendt skyldig i at have snydt.

​"niko" har erkendt, at han var klar over, at "HUNDEN" snød, at han har hjulpet ham med det. På sin Twitter gengiver han noget af det, han har sagt i sagen:

- Som jeg fortalte ESIC og vil gentage, så var jeg på det pågældende tidspunkt ikke klar over alvoren af "HUNDEN"s handlinger. Jeg fortryder at have stolet på ham og fortryder, at jeg ikke har forstået konsekvensen af hans handlinger tidligere, end jeg gjorde.

- Jeg ville ønske, jeg aldrig havde stolet på nogen, jeg opfattede som en tæt ven og kollega, men det gjorde jeg. Som det står i rapporten, gør det mig medskyldig, og der er intet, jeg kan ved det andet end at lære af mine fejl, skriver "niko".

23-årige "niko" var ikke interesseret i at tale med TV 2 SPORT mandag.

I fodbold kunne sagen være endt i CAS

Ville de samme være sket i fodbold, håndbold eller tennis? Nej, er det korte svar fra advokat Adam Ringsby-Brandt.

Det ville det ikke, fordi disse sportsgrene er underlagt Den Internationale Olympiske Komité (IOC):

- Det specielle ved e-sport er, at man ikke på samme måde har et sanktionssystem på samme måde. De har ikke de samme muligheder for at straffe og for at undersøge som de almindelige sportsretslige disciplinærnævn, vi kender.

- En tilsvarende sag inden for fodbold eller håndbold ville i sidste ende være endt ved Den Internationale Sportsdomstol (CAS), hvis den var kørt længst ud, siger Adam Ringsby-Brandt.

Afgørelsen fra ESIC finder følgende svar:

 • Nikolaj "niko" Kristensen erkender sig skyldig. Han har hjulpet "HUNDEN" med at snyde.
 • De andre fire daværende Heroic-spillere frikendes.
 • "niko" får dog ingen straf, men en kraftig reprimande og advarsel.
 • Grunden til, at "niko" ingen straf får, skyldes blandt andet, at han ifølge ESIC har ADHD og Aspergers syndrom. Dermed stoler han meget på dem, han er tæt på. Han har svært ved at se forskel på rigtig og forkert, står der i rapporten.
 • "niko" tvinges til at deltage i to uddannelsesmøder af en halv times varighed med en kommissær fra ESIC.
 • "niko" skal de næste seks måneder mødes med en kommissær minimum en gang om måneden i 15 minutter for at vise, at han har forstået ESIC's integritetsprogram.
 • Heroic frifindes, selvom organisation prøvede at tysse "HUNDEN" og spillerne via en non-disclosure agreement – en slags fortrolighedserklæring – som blandt andet indeholdt punkter, der skulle forbyde dem at tale om snyd internt og eksternt. Dengang var organisationen ledet af Erik Askered, der ikke længere har tilknytning til Heroic.