E-sport

Efter kamp mod Astralis vidste danske stjerner, at deres træner havde snydt

Nogle Heroic-spillere fandt ud af, at ’HUNDEN’ snød under Astralis-kampen, men valgte ikke at fortælle det videre. Det ærgrer de sig over.

Tirsdag delte Heroic-stjernerne for første gang deres side af sagen om snyd, som mandag blev afsluttet, hvor fire ud af fem af spillerne på holdet blev frikendt.

I en video på over en halv time på holdets YouTube fortæller Martin 'stavn' Lund og Casper 'cadiaN' Møller blandt andet om episoden, hvor de for første gang fik at vide, at deres træner, Nicolai 'HUNDEN' Petersen, havde snydt i en kamp mod Astralis og Heroic den 19. maj 2020.

- Vi var chokerede. Vi delte vores mening om det og sagde, at buggen (fejlen, red.) under ingen omstændigheder skulle blive brugt, og hvor dumt det var, siger Casper ’cadiaN’ Møller i videoen, der er produceret af Heroic.

Mens Esports Integrity Commission (ESIC) undersøgte den komplekse sag, har Heroic-spillerne ikke villet udtale sig om skandalesagen indtil tirsdag. I videoen ses det tydeligt, at forløbet har været hårdt for dem.

Flere gange ses de tre nuværende Heroic-spillere, Casper ’cadiaN’ Møller, Martin ’stavn’ Lund og René ’TeSeS’ Madsen, være tydeligt berørte over forløbet med tårer i øjnene og ned ad kinderne.

Vi bærer vores del af ansvaret for ikke at melde det (at 'HUNDEN' snød, red.), og det var en stor fejl

Casper 'cadiaN' Møller, Heroic, til TV 2 SPORT

’stavn’ troede, ’niko’ jokede

’cadiaN’ fortæller, at han, den tidligere Heroic-spiller Nikolaj ’niko’ Kristensen, der har erkendt, at han var med til at snyde, daværende træner Nicolai ’HUNDEN’ Petersen og nuværende Heroic-spiller ’stavn’ deltog i en samtale over programmet TeamSpeak, mens de to sidste spillere, René ’TeSeS’ Madsen og Johannes ’b0RUP’ Borup, havde forladt samtalen.

Samtalen, der fandt sted omkring en time til halvanden time efter kampen mod Astralis, tog en uventet drejning, da ’niko’ ifølge 'stavn' og 'cadiaN' fortalte, at ’HUNDEN’ havde benyttet sig af snyd på banen Inferno, hvilket kom bag på dem.

- Jeg troede, det var en joke, siger ’stavn’ i Heroics video og tilføjer:

- Men han blev ved med at sige det, og vi var sådan: "Er du seriøs, niko? Er du seriøs?"

Den viden førte straks til en alvorssnak i TeamSpeak-rummet, fortæller ’stavn’ og ’cadiaN’:

- Casper (’cadiaN’, red.) og jeg gjorde det klart for dem, at det ikke var godt, og at han (’HUNDEN’, red.) ikke skulle gøre det igen, og jeg følte mig sikker på, at han tog det til sig, og at det aldrig ville ske igen, siger ’stavn’.

De besluttede sig for at holde deres information fra TeamSpeak-rummet for sig selv og hverken dele det med holdkammeraterne ’b0RUP’ og ’TeSeS’, som ikke var en del af samtalen, eller med omverdenen.

- Da vi fortalte ham, at denne bug aldrig nogensinde skulle blive brugt igen, stolede vi på, at han ikke ville gøre det igen. Det er også derfor, at vi ikke sagde til ’b0RUP’ og ’TeSeS’, at buggen var blevet brugt, siger 'cadiaN'.

Det er mildest talt en omskrivning af historien, de har sendt ud

Nicolai 'HUNDEN' Petersen, tidligere Heroic-træner

Det skulle dog vise sig, at ’HUNDEN’ ifølge Heroic-spillerne ikke lyttede efter. Få dage senere benyttede han sig af selvsamme fejl i spillet i kampen mod russiske Spirit.

TV 2 SPORT har tirsdag været i kontant med 'HUNDEN', der kalder det for en "mildest talt en omskrivning af historien".

Se den fulde YouTube-video udgivet og redigeret af Heroic tirsdag her:

'cadiaN' uddyber til TV 2 SPORT: - Vi bærer en del af ansvaret

TV 2 SPORT har talt med holdets kaptajn, Casper ’cadiaN’ Møller, der har indvilliget at svare på nogle opfølgende spørgsmål primært om episoden efter Astralis-kampen, og om hvorfor de valgte at gøre, som de gjorde:

- Når man ser tilbage på det, burde vi have ageret anderledes. Det er klart. Der er ikke nogen, der er perfekt. Jeg vil også bare endnu en gang understrege, at der er kæmpe forskel på at finde ud af efterfølgende, at der er en, der har snydt, end selv at have været en aktiv del af det. Det har vi aldrig været.

- Nu har vi halvandet år efter set, hvordan det hele er endt, og med det in mente havde Martin og jeg selvfølgelig reageret anderledes. Men vi har også snakket om, hvad løsningen ville have været i den situation. På det tidspunkt havde vi intet kendskab til ESIC (Esports Integrity Commission, red.), og de havde ikke nogen stor og fremtrædende rolle.

Så I vidste ikke, hvor I skulle gå hen?

- Nej. Og vi forstod måske ikke helt omfanget og alvoren af Hundens handling. Når man intet kendskab til buggens effekt har, og hvad "Hunden" har været i stand til at se, kan det være svært at forstå til hvilken grad han havde snydt. Vi har spillet en hel kamp, uden at der blev givet informationer, som har givet anledning til mistanke, så er det svært at forstå, at en person har snydt efterfølgende. For os føltes det som en helt normal kamp, jeg styrede mine drenge, og hunden var ikke mere eller mindre aktiv end normalt. Når man har en træner, og man stoler på ham, og man siger til ham: "Hør her, det her skal aldrig ske igen. På ingen måde skal vi være med til at bruge det her snyd. Vi kan vinde på egen hånd uden alt det her", samt at Hunden på dette tidspunkt angrede sin handling, så troede vi at den var lukket.

Overvejede I aldrig at fortælle omverdenen efter Astralis-kampen, at ’HUNDEN’ havde snydt?

- Jeg synes, at hovedansvaret ligger på manden, der har snydt selv. Det er ham, som ved, hvad han har været en del af, og hvad han har brugt. Vi gjorde det klart, at dette var fuldstændig uacceptabelt. Vi bærer vores del af ansvaret for ikke at melde det, og det var en stor fejl.

’cadiaN’ afviser det, som ’HUNDEN’ tidligere har udtalt til TV 2 SPORT om, at holdet opfordrede træneren til at fortsætte med at snyde.

- Der har aldrig været en samtale om, at "nu skal vi bruge den bug" eller noget i den dur. Manden er gået sine egne veje, og det hedder en coachbug, fordi det kun er coachen, der kan aktivere den.

- Der er også en grund til, at de eneste to gange, han har brugt den er, da vi spillede hjemme hver for sig. For jeg kan love dig for, at hvis jeg havde set den skærm og set ham sidde i den bug, så var kampen aldrig startet. siger Casper ’cadiaN’ Møller til TV 2 SPORT.

- Mildest talt en omskrivning af historien, siger ’HUNDEN’

Den tidligere Heroic-træner Nicolai ’HUNDEN’ Petersen, der fik sagen om snyd på holdet genoptaget i september, har også set Heroics video tirsdag, og han genkender langtfra alt, der bliver sagt:

- Det er mildest talt en omskrivning af historien, de har sendt ud. De modsiger både sig selv og ESIC’s dom flere steder i videoen. Først erkender de, at de har talt om det i en TeamSpeak-samtale, der i øvrigt blev optaget af en af spillerne selv (dette har TV 2 SPORT ikke kunnet få bekræftet, red.), for så senere i videoen at nævne, at de slet ikke at kendte noget til sagen, skriver ’HUNDEN’ til TV 2 SPORT og tilføjer:

- Jeg kan ikke genkende meget af det, de har fået skruet sammen, men de leverer det flot. De ved godt selv, at de hver især henholdsvis enten var med i udnyttelsen af buggen, eller vidste det. De ved ligeledes godt, at de har skjult sandheden og løjet undervejs, og både spillerne og ledelsen i den nye organisation må have svært ved at se sig selv i spejlet.

- For mit vedkommende har det handlet om at stoppe bedraget, jeg selv var en del af, og fortælle sandheden, så jeg og min familie kan komme videre. De (Heroic-spillerne, red.) må leve med visheden om, at nogen en dag taler, men for mit vedkommende er der sagt det, der skal siges. Jeg er ked af, jeg har været naiv, og jeg er ked af, jeg stolede på folk, jeg forsøgte at beskytte. Det har været opslidende, og det havde været meget lettere bare at holde kæft. Men så skulle jeg være den, der skulle leve på en løgn, og det vil jeg ikke længere. Jeg har gjort, hvad jeg kunne og stået alene mod en stor maskine. Det er jeg ikke ked af, men jeg trænger til en pause nu, og jeg trænger til at fokusere på min familie og mine børn.

Nicolai ’HUNDEN’ Petersen blev i august idømt to års karantæne fra Counter-Strike, fordi han blev kendt skyldig i at have til hensigt at dele taktiske oplysninger med andre end sit eget hold.