E-sport

Rekordmange danskere kæmper om historiens største præmiecheck

20 danske spillere er i alt repræsenteret ved PGL Major. Men det er kun ganske få, der har muligheden for at gå hele vejen, vurderer ekspert.

24 af verdens bedste hold kæmper om klodens mest prestigefulde trofæ og om den største pengepræmie i Counter-Strike-spillets historie.

Sådan kan man ridse det op, når PGL Major skydes i gang tirsdag formiddag, hvor der i alt skal fordeles en præmiepulje på 2 millioner dollars – svarende til 12,7 millioner danske kroner.

20 danske spillere er med – fordelt på 8 hold. Der er tre rent danske hold til start - Astralis, Heroic og Copenhagen Flames – og de skal alle storspille, hvis de skal være en del af turneringens afgørende fase.

Herunder vurderer TV 2 SPORTs CS:GO-ekspert Jacob ’Pimp’ Winneche de tre danske holds chancer i Majoren.

Astralis

Har vundet Majoren tre gange i streg - og fire gange i alt

- Astralis’ chancer for at vinde den fjerde Major på stribe er meget, meget små. Det er ikke et hold, der pt. er i nogen særlig god forfatning. Det er ikke et hold, der i år har spillet med, hvor det har været rigtig sjovt.

Jacob ’Pimp’ Winneche siger, at der skal ske noget ”fuldstændig unikt og meget, meget overraskende”, hvis Astralis skal gøre sig forhåbninger om top-fire.

- Det er klart, at de har erfaringen, de ved, hvordan det er at vinde, og de ved, hvordan man forbereder sig til sådan en turnering – men tabet af ’device’ og erstatningen i ’Lucky’ er en kæmpe svækkelse. Der skal ske meget, hvis de skal gøre sig gældende.

- Et succeskriterie for dem vil være top-otte. Hvis man kan komme i playoff, vil de møde den målsætning, de måske selv har sat. Spørgsmålet er så, om det er for højt sat. Jeg kunne godt forestille mig, at de vil være lige på grænsen, hvor det til sidst kommer an på dagsformen, siger Jacob ’Pimp’ Winneche.

Astralis’ hold til Majoren: Peter ’dupreeh’ Rasmussen, Andreas ’Xyp9x’ Højsleth, Lukas ’gla1ve’ Rossander, Emil ’Magisk’ Reif og Philip ’Lucky’ Ewald.

Heroic

Har som hold ikke deltaget i en Major før

- Det er det bedste danske hold, vi har, når det kommer til håbet om at komme langt.

Jacob ’Pimp’ Winneche ærgrer sig dog over, at Heroics formkurve har været nedadgående på det seneste.

- De var dygtige for tre-fire måneder siden, men det har ikke set godt ud de seneste gange, de har været på LAN. Så man står lidt med en fornemmelse af, at man ikke helt ved, hvor Heroic er. Når de spiller godt, skal de helt sikkert i top-otte, men det er svært at sige, om de kommer ind til turneringen med den form og selvtillid, de tidligere har haft, siger ’Pimp’.

- De spillede deres bedste Counter-Strike i onlineperioden (under coronanedlukningen, red.). Men de gange, hvor de har været på LAN efterfølgende – blandt andet til IEM Cologne og Major-kvalifikationen – har de skuffet. De har skuffet ret markant, synes jeg. Men nu har de fået lidt erfaring. Så spørgsmålet er, om de ikke er mere rustet og står bedre den her gang.

Heroics hold til Majoren: Martin ’stavn’ Lund, Casper ’cadiaN’ Møller, René ‘TeSeS’ Madsen, Ismail ‘refrezh, Ali og Rasmus ‘sjuush’ Beck.

Copenhagen Flames

Deltager i Majoren for første gang

Det var en stor sensation, da Copenhagen Flames, der er nummer 14 i verden, kvalificerede sig til Majoren. Derfor spår TV 2 SPORTs Counter-Strike-ekspert også, at de får svære vilkår.

- Bare det, at de er med, er en stor ting for dem. Det er kvalifikationen i sig selv, der var højdepunktet for dem. De er ikke de største favoritter (til at gå videre, red.), de ligger lige på kanten.

- Jeg forventer, at de vinder et par kampe, og på en god dag tror jeg også, vi ser dem i det andet gruppespil, siger ’Pimp’.

Copenhagen Flames’ hold til Majoren: Jakob ’Jabbi’ Nygaard, Nico ’nicoodoz’ Tamjid, Fredrik ’roej’ Jørgensen, Rasmus ’HooXi’ Nielsen og Rasmus ’Zyphon’ Nordfoss.

Største danske chance er på svensk hold

Udover de fem danskere på hver af de tre hold, er der yderligere fem danske spillere med på fem andre hold. Og det er nok her, at vi skal finde de største danske håb om en Major-triumf, vurderer eksperten.

  • Nicolai ’device’ Reedtz (NiP): - Han er nok det bedste bud på en dansk Major-vinder i denne omgang. NiP har set gode ud, og selvom de ikke er favoritter, tror jeg, vi kan forvente, at de spiller sig i top-otte, vurderer ’Pimp’.
  • Finn ’karrigan’ Andersen (FaZe Clan): - FaZe har et utroligt højt topniveau med de spillere, de har – og med den Counter-Strike, de kan spille. Men de har også et lavt bundniveau, så det er en rigtig joker. Hvis de har en god turnering, kan de komme rigtig langt – og vi kan potentielt se ’karrigan’ stå med et Major-trofæ på et eller andet tidspunkt.
  • Nicklas ’gade’ Gade (BIG): - Vi har ikke de helt store forventninger til BIG, da de ikke har set supergode ud. Jeg forventer, de spiller sig videre, men ikke mere end det.
  • Marco ’Snappi’ Pfeiffer (ENCE): - ENCE er også lidt en joker, og 'Snappi' har spillet godt i optaktsturneringer og har set fornuftig ud. Jeg forventer også, at de går videre i første gruppespil – nok på bekostning af Copenhagen Flames. Det er lidt dem, der ligger med røven i vandskorpen. Jeg ser dem ikke gå i playoff eller i top-otte – det vil være en overraskelse, hvis de gør det.
  • Frederik ’acoR’ Gyldstrand (MOUZ): - De kan også gøre sig gældende og kan godt snige sig med i top-otte. Det er virkelig et godt hold, men det står og falder meget med ’acoR’.

De kommer ind med optimal forberedelse, med selvtillid og med verdens bedste spiller

Jacob ’Pimp’ Winneche om NaVi

Ifølge Jacob ’Pimp’ Winneche bevidner de 20 danske spillere i Majoren om, at der er enormt meget kvalitet i dansk Counter-Strike. Det er kun Brasilien, der med 21 spillere overgår Danmark.

- Der er rigtig mange dygtige spillere i Danmark, og der er mange, som har formået at søge udenlands. Det er ikke kun på danske hold, de befinder sig mere. Dansk Counter-Strike trives, og det er uden tvivl rekorden for flest danske spillere til en Major. Så det er en nation i fremgang, siger han.

Natus Vincere er storfavoritter

Men hvis hverken Astralis, Heroic eller Copenhagen Flames løber af med sejren – ifølge ’Pimp’ – hvem skal vi så kigge efter i turneringens afgørende fase?

Jacob ’Pimp’ Winneche er ganske sikker i sin sag.

- NaVi er de største favoritter lige nu. ’s1mple’ spiller noget af det bedste Counter-Strike nogensinde. Og han er en af verdens bedste spillere – hvis ikke dén bedste spiller lige nu. NaVi har set utroligt skræmmende ud, siger han.

- Og så er det en fordel, at de ikke har spillet nogen officielle kampe i meget, meget lang tid. De har haft over 35 dages pause, fra de spillede deres seneste kamp, til de starter Majoren. Det er en god forberedelse for dem, da de ikke skal bekymre sig om noget som helst, og de har ikke vist noget til modstanderne. De kommer ind med optimal forberedelse, med selvtillid og med verdens bedste spiller.

Sådan fungerer turneringen

Turneringen er inddelt i tre dele – Challengers, Legends og Champions. Først konkurrerer 16 hold om otte pladser i den anden kvalifikationsrunde. Alle de tre danske hold skal spille Challengers-kampe. Hvert hold skal vinde tre kampe for at gå videre. Taber man tre, er man ude.

De otte bedste hold går videre til Legends-runden, hvor de parres med de otte bedste hold fra kvalifikationen. Her er blandt andre NaVi, Gambit og NiP placeret.

De otte bedste hold fra Legends går så videre til Champions, der tidligere er kendt som playoffs.

De sidste otte hold rykker ind i Avicii Arena i Stockholm, hvor der er plads til 17.000 tilskuere. Her er det én mod én, hvor vinderen går videre, og taberen ryger ud. Til sidst er der kun én tilbage.

TV 2 SPORT sender intensivt fra turneringen på TV 2 PLAY og TV 2 ZULU. Vi åbner med danskerbraget mellem Astralis og Copenhagen Flames tirsdag klokken 10.00. Heroic viser vi klokken 13.45.