E-sport

Ny Astralis-træner har karantæne til næste Major

Rutinerede Alexander ’ave’ Holdt afsoner en karantæne for at have benyttet sig af den såkaldte coachbug.

Det kan virke som en tæt på umulig opgave at løfte arven fra træner Danny ’zonic’ Sørensen, der torsdag er fortid på Astralis.

Heldigvis for det danske storhold har de fundet en erstatning, der er højt respekteret og har et utroligt godt blik for spillet i form af Alexander ’ave’ Holdt. Det mener TV 2 SPORTs Counter-Strike-ekspert Jacob ’Pimp’ Winneche.

- For dem, der spillede Counter-Strike for 10 og 15 år siden, har ’ave’ legendestatus. Dengang vi spillede 1.6-versionen (ældre version af Counter-Strike, red.), var han en del af Danmarks bedste hold, mTw. Her var han in game-leaderen og det taktiske geni. Det har han fået masser af credit og respekt for, siger ’Pimp’.

De må dog undvære at få glæde af 'aves' vigtige input i verdens største turnering, Majoren i Rio, til næste år på en endnu ikke fastlagt dato.

Det må de, fordi 'ave' i september sidste år var én af de 37 trænere, der blev straffet for at have benyttet sig af den såkaldte coach bug. Noget, han benyttede sig af i 15 runder, da han var træner for North i oktober 2018.

Han blev idømt et halvt års karantæne, som han har afsonet, mens han af spiludvikleren Valve, hvis regler man spiller under, når der er Major, er blevet idømt karantæne til de næste to Majorer. Den ene er i gang i øjeblikket i Stockholm, mens den næste bliver afholdt i Rio i 2022.

Lagde sig fladt ned efter dommen

Efter skandalen undskyldte ’ave’ i et længere opslag på Twitter.

- Jeg var og er stadig flov og skamfuld over mig selv. Dengang afslørede jeg det ikke til nogen, hvilket jeg virkelig fortryder efter at have set, hvordan denne fejl virkelig skader det konkurrencedygtige CS:GO-miljø lige nu. Det skete kun den ene gang, og jeg ville aldrig forsøge systematisk og bevidst at bruge fejlen.

- I øjeblikket fik iver efter at vinde og hjælpe mit hold mig til at begå mit livs største fejltagelse, skrev han blandt andet.

TV 2 SPORT har været i kontakt med Astralis, der er bekendt med karantænen.

Hvad er coachbug?

Coachbug var en fejl, der eksisterede i Counter-Strike frem til 26. august 2020.

Hvis en træner udnyttede fejlen, kunne vedkommende se områder af banen, som en træner normalt ikke kan eller bør se.

For eksempel kunne træneren se modstandernes placeringer og bevægemønstre og give denne information videre til sit eget hold.

Astralis har tænkt over ’ave’-karantæne

’ave’ har udstået sin straf på seks måneder og kan derfor deltage i alle andre turneringer end Majoren.

Kasper Hvidt lægger vægt på, at ’ave’ har overstået sin karantæneperiode, at han var én af 37 trænere, der havde snydt, og at han har undskyldt og fortryder.

Han erkender dog, at dommen har været inde i overvejelserne, da de valgte at ansætte ham.

- Jeg har selvfølgelig talt meget med Alexander, og han tænkte: "Hvad i alverden var det, der foregik oven i mit hoved?", og det er selvfølgelig noget, han er superked af. Det er noget, vi har haft i vores overvejelser, men vi mener helt klart, at når man har overstået sin karantæne, så har man fortjent en chance.

- Jeg vil altid sige til hvem som helst, at de skal lade være med at snyde, og hvis du spørger 'ave' nu, om der er noget, han har lyst til at gøre om, så er det helt sikkert også det, siger Astralis-sportsdirektøren.

Får trænerdebut i Royal Arena

Nu vil tiden vise, om ’ave’ og Astralis er et godt match, og om han kan få de to nye spillere, ’BlameF’ og ’k0nfig’, til at passe ind på holdet.

Det får vi de første svar på, når Astralis’ nye lineup deltager i den store BLAST-turnering i Royal Arena om kun 20 dage.

Og her kommer Astralis-spillerne til at have en rutineret træner bag sig.

’ave’ spillede for Danmarks på daværende tidspunkt bedste hold, mTw, fra 2007 til 2011 sammen med den nu tidligere Astralis-træner ’zonic’. Dermed går Astralis fra én rutineret Counter-Strike-ræv til en anden.

Og netop rutinen har været vigtig i valget. Det fortæller Kasper Hvidt, sportsdirektør i Astralis, til TV 2 SPORT.

- Alexander kommer med en god portion erfaring som topspiller i sin tid og også trænererfaring. Han har prøvet en hel masse ting som træner. Både gode ting og skuffelser. Alle de plusser og minusser, han har været igennem, giver en enorm pondus til at løse opgaver for holdet.

- Erfaringsmæssigt har han rigtig meget, og det har vi gået efter. Han er en rigtig dygtig analytiker og samtidig en rigtig god taktiker, og det, tror vi, er nogle af de kvaliteter, vi har brug for for at få fem store profiler til at spille på samme hold på en rigtig god måde, siger Kasper Hvidt.

Trænererfaring fra dansk konkurrent

’ave’ har været tidligere været træner og analyst på det nu lukkede danske hold North.

Og selvom tiden var med blandet succes, tror ’Pimp’, at ’ave’ er klar til at løfte opgaven og hjælpe Astralis mod store resultater.

- Det bliver rigtig svært at matche det, som 'zonic' har opnået. Men jeg tror, at 'ave' som person og træner kan løfte opgaven. Han er en lidt anden type end 'zonic', der er den lidt mere omfavnende og i farrollen. 'ave' er mere taktisk involveret og mere taktisk. Det er to forskellige kvaliteter, de kommer til at bringe til Astralis, siger ’Pimp’.

En anden type end ’zonic’

Selvom ’zonic’ og ’ave’ har været holdkammerater, er de forskellige typer, og Kasper Hvidt mener, at holdets nye træners rolige facon er det, Astralis har brug for lige nu.

- Det er en anden type i forhold til det udadvendte udtryk, 'zonic' havde, men vi mener også, at et hold, hvor der kommer to stjernespillere ind, der skal spille sammen med de tre rigtig gode stjerner, vi har i forvejen, at der er brug for et solidt taktisk fundament til at starte med, så vi kan få en dyb og veludviklet playbook, siger Kasper Hvidt.

Han fortæller også, at holdets in game-leader, Lukas ’gla1ve’ Rossander, også har været inde over beslutningen, og at han glæder sig til samarbejdet.