E-sport

Nøglen til Heroics succes er simpel, men hamrende svær at kopiere

Danmarks bedste Counter-Strike-hold, Heroic, åbnede døren til baglokalet for TV 2 Sport i timerne op til Major-kvartfinalen.

- Nikolaj Lie Kaas er klart med i top-3 over bedste danske skuespillere!

- Hvad med Kim Bodnia?

Det er ikke umiddelbart til at se, at Heroic om lidt skal forsøge tage et skridt nærmere Counter-Strike-historieskrivning.

En time inden deres Major-kvartfinale FaZe torsdag eftermiddag er stemningen munter og afslappet i et lille, upersonligt lokale bag scenen i Accor Arena i Paris.

Selvom de nærmer sig kampstart, bliver der overhovedet ikke talt om Counter-Strike.

- Er der løg i sandwichen? spørger Rasmus ’sjuush’ Beck bestemt.

Senere byder Casper ’cadiaN’ Møller ind med en lyn-madanmeldelse af den pastaret, han er i gang med at spise fra et plastikbæger.

- Det smager egentlig ikke ret godt det her.

Som venner, der hænger ud

- Hey! Hvidovre er foran mod SønderjyskE efter ti minutter.

Ingen lader til at notere sig holdkaptajnens spontane dong-tjeneste, mens de bevæger sig fra baglokalet til scenen for at få styr på de sidte detaljer på deres pladser.

Det påvirker ham dog ikke, for han føler sig tilpas i det rum, der hedder Heroic. Det er tydeligt.

Selvom de står foran en kæmpestor opgave, er de som en tæt vennegruppe, der hænger ud.

- Det kan også blive for meget, hvis man sidder og taler om Counter-Strike hele tiden. Så det handler om at finde balancen mellem, hvornår der er styr på tingene, og hvornår vi mangler at snakke om nogle detaljer. Og det synes jeg også, at de er dygtige til, siger holdet Performance Coach, Lasse Svan, til TV 2 Sport, kort før kampstart.

Er det fedest at mødes med de gode og hyggelige kollegaer, som smiler og er klar på at hjælpe, eller med ham den sure mokke, der sidder ovre i hjørnet?

Casper 'cadiaN' Møller

Om lidt er frikvarteret slut. Klokken ringer ind, og det bliver alvor.

Problem med lyset

Det er dog ikke for sjov.

Heroic er et af otte hold, der fortsat har muligheden for at vinde den sidste Major i Counter-Strike: Global Offensive, og indtil videre har det danske mandskab vist skræmmende styrke. Nu er de nået til playoff-fasen, som betyder, at de skal spille på scenen foran tusindvis af fans.

Til at sørge for, at de får de bedste forudsætninger for at præstere, er Kasper Straube, Head of Performance, og Lasse Svan, Performance Coach, tilknyttet. Og kort før kampstart har de fået noget at se til.

Heroic-spilleren René ’TeSeS’ Madsen har et problem på scenen, hvor de om lidt skal spille Major-kvartfinale. Det lilla lys i skærmen bag ham reflekterer i hans briller og blænder ham.

Det går naturligvis ikke i et spil, hvor marginaler og hurtige reaktioner er altafgørende.

Kasper Straube sender derfor straks turneringsarrangøren BLAST på sagen. Det viser sig dog at være sværere at få fikset end som så.

Det er således umiddelbart ikke muligt at slukke for animationen, lader de ham forstå. Arrangøren foreslår i stedet en løsning, hvor en mand konsekvent står bag ’TeSeS’ og blokerer for det forstyrrende lys.

- Er det den side eller den anden side? spørger manden, mens en rulle malertape kastes op til ham.

Da han finder den optimale position, tapes et kryds på gulvet. Så kan han stå dér under hele kampen. Ikke en umiddelbar optimal løsning. Der er 40 minutter til kampstart.

Stemningen ændrer sig

Tilbage i baglokalet tager Kasper Straube fat i ’TeSeS’ og forsikrer ham om, at de nok skal få fikset problemet. Det er vigtigt for Head of Performance, at den 22-årige spiller ikke mister fokus.

Holdet tager dog let på hele situationen, joker med det hele og driller ’TeSeS’, der ”bare kan lade være med at sidde så skævt”.

Spillerpræsentationen er få minutter væk, og derfor får Jakob ’jabbi’ Nygaard og træner Richard ’Xizt’ Landström, der skal have tømt blæren, travlt.

Toiletter er tilsyneladende en mangelvare i baglokalet, hvorfor alternative metoder må tages i brug.

- Skal jeg pisse i badet? spørger ’jabbi’ forvirret.

Ja, får han at vide af Straube.

- Du kan også tage håndvasken. Det kan også noget, tilføjer ’cadiaN’ og griner.

På vej bag scenen sker der noget. Blikkene i spillerne ændrer sig fra afslappede til fokuserede. Den løsslupne stemning er væk. Der er 20 minutter til kampstart, og holdkaptajn ’cadiaN’ har netop kaldt til klynge.

De næste tre minutter er det som at være med i en amerikansk sportsfilm. Det er tydeligt, at han har prøvet det før. Alle lytter til det, den 27-årige sønderjyde har at sige.

- Hold kæft, hvor bliver det fedt. Hvor er det fedt at se, hvor mange der ikke har været i stand til at gøre de ting, vi har gjort. At stå med den her mulighed, som vi fucking har i dag, er en fornøjelse. Kammeratskab, individuelt niveau, humør, hårdt arbejde – det er sgu det, der gør, at vi står her i dag og har den her fucking chance for at gøre det.

- Fucking vær der for hinanden nu. Det vigtigste er, at når vi har spillet denne kamp, at vi har lagt al energi i det på den scene. Så står vi sammen bagefter og er fucking glade for hinanden. Win or lose. Fordi vi gjorde fucking det, vi kunne, og mere kunne vi ikke gøre. Stol på det. Vi står sammen om det her og giver et show, som de fucking aldrig har set før, lyder det blandt andet fra holdkaptajnen.

Nu er det alvor.

Til sporadiske pibekoncerter fra publikum bliver Heroic-spillerne præsenteret på scenen. Det er de vant til. De er nemlig et hold, der deler vandene i Counter-Strike-miljøet. Sådan har det været, lige siden de blev en fast bestanddel af verdenstoppen i for et par år siden.

Kort før kampstart har BLAST fået løst 'TeSeS'-problemet. Dermed er holdet klar til at vise FaZe, hvorfor Heroic af eksperter og fans er favorit til at gå i finalen.

Den gode og løse stemning inden kampe er vigtig, forklarer ’cadiaN'

Heroic vinder kampen 2-1 og er dermed klar til semifinalen lørdag.

Det er 'cadiaN' og kompagni meget glade for og stolte over.

Han er dog mere afslappet, end han måske selv troede, han ville være, påpeger han. Holdet har netop spillet sig i Majorens semifinale, men den sædvanlige – fristes man næsten til at sige – ’cadiaN’-reaktion kommer ikke.

Han er dog stolt og fremhæver sammenholdet og venskabet på og uden for serveren som nøglen til succes.

- Man kan ikke underkende det at have det så fedt uden for spillet. Man kender det selv, når man går på arbejde: Er det fedest at mødes med de gode og hyggelige kollegaer, som smiler og er klar på at hjælpe, eller med ham den sure mokke, der sidder ovre i hjørnet?

At ramme den rette stemning op til store kampe som den, de netop har vundet, er vigtig. Og her har Heroic fundet den perfekte balance mellem seriøsitet og hygge, mener holdkaptajnen.

- Det er ikke unormalt for os, at der er stille og roligt i forberedelsen. Der er god stemning, der bliver drillet lidt. Hvis tiden er til det, kan vi også godt lide at spille en omgang gris (jonglere med en fodbold, red.), men det var tiden ikke til i dag, siger han og tilføjer:

- Det handler om at finde roen. Hvis man er på for tidligt, brænder man lidt ud. Når vi står i min klynge, ved vi, at det er ved at være tid.

På lørdag skal vennerne fra Heroic i aktion igen. Og mon ikke, der bliver plads til et par spil gris i mellemtiden?