Spanien og Tyskland i finalen?

Et hurtigt kig pÄ de to semifinaler

En sejr for fodbolden. Det kan man vist godt konkludere efter kvartfinalerne ved EM blev rundet af med Englands exit sent sĂžndag aften.

De fire tilbagevĂŠrende hold, er de hold, der ville fodbolden mest i deres kvartfinaler, og gennem det meste af turneringen, og dermed er der lagt op til to fremragende semifinaler med to favoritter.

Det er svÊrt at grÊde over et farvel til GrÊkenland og Tjekkiet, der forsÞgte med yderst begrÊnsede midler mod Tyskland og Portugal, ligesom Frankrig aldrig formÄede at lÞfte sig udover noget yderst ordinÊrt.

Hvad England angÄr, sÄ det blev det i den grad udstillet, at Hodgson ikke havde materialet til at gÄ lÊngere. De var tÊt pÄ i og med det var en straffesparkskonkurrence, der afgjorde kvartfinalen mod italienerne, men for pokker, det ser skidt ud med kreativiteten hos 'Three Lions'. Jeg synes, det er svÊrt at klandre Hodgson efter et EM, hvor han dÄrligt kunne nÄ at sÊtte mere fingaraftryk end sin klassiske 4-4-2. Men det er svÊrt at se, at det bliver bedre ud i fremtiden, hvor det ikke er de store kreatÞrer, der stÄr og venter i kulissen hos Premier League-mandskaberne. LÊg dertil at 4-4-2 efterhÄnden ligner noget fra en anden tidsalder.

Men nok om at kigge tilbage - i stedet kigger jeg frem mod de to semifinaler.

PORTUGAL-SPANIEN
Cristiano Ronaldo er i form. Og Cristian Ronaldo er en mand, der kan afgÞre kampe. Derfor er Portugal slet heller ikke uden chancer i opgÞret mod de spanske Europa- og Verdensmestre. LÊg dertil at Pepe har vist sig som et defensivt fyrtÄrn, der har lagt unoderne pÄ hylden og koncentreret sig om spillet pÄ banen. Og det har ikke vÊret en dum idé for Real-stopperen har vÊret blandt de bedste forsvarsspillere i turneringen. Men det bliver pÄ midten af banen, det for alvor bliver afgjort, hvem der skal i finalen i Kiev. Joao Moutinho, Miguel Veloso og Raul Meireles skal virkelig ramme dagen, hvis de skal kunne smide grus i maskineriet hos den boldsikre spanske midtbane, der hidtil har domineret alle kampe.

Boldbesiddelse er efterhÄnden det helt store mantra i moderne fodbold. Der skal i den grad forsvares ved, at man har bolden pÄ egne fÞddder, hvilket unÊgteligt gÞr det svÊrt for modstanderne at score mÄl - eller bare komme til afslutninger. Og nÄr det er tiki-taka-udgaven for fuld udblÊsning, sÄ er der ikke en eneste Þjenkrog hos fodboldelskere, der henlÊgger i tÞrhed. Men den fulde udblÊsning hos spanierne har i store perioder ved dette EM taget form af en mere rutinemÊssig omgang med bolden, der nÊrmest har hensat fodboldhyldere i en tilstand af ligegyldighed. Bevares, det er stadig imponerende nÄr Xavi leder og fordeler pÄ midtbanen - men med David Villa hjemme i Spanien, sÄ er det som om, at der mangler de lÞb, der for alvor gÞr det spanske spil mÄlrettet. Men missionen lykkes gang pÄ gang, sÄ det er svÊrt at klandre Vicente del Bosque - men de kunstneriske elementer har efterhÄnden et anstrÞg af noget rutinemÊssigt.

CHANCEVURDERING: 60-40 til Spanien

NØGLEFIGUR: Cristiano Ronaldo. Ikke det mest opfindsomme navn at smide pÄ bordet - men manden kan afgÞre kampe pÄ egen hÄnd, uanset om Spanien sÄ har bolden 85 procent af tiden.

TYSKLAND-ITALIEN
Set fra min position har Tyskland vĂŠret det mest komplette hold ved turneringen. Der er ikke andre hold, der rĂ„der over sĂ„ mange klassespillere, sĂ„ man i en kvartfinale kan sende tre offensive krĂŠfter som Mario Gomez, Lukas Podolski og Thomas MĂŒller pĂ„ bĂŠnken, uden af det egentlig kan mĂŠrkes. Sami Khedira har i den grad overbevist i rollen som den mere boldbesiddende spiller pĂ„ midten af banen, og har i min optik vĂŠret en af turneringens helt store oplevelser i stĂŠrk konkurrence med Andrea Prilo og landsmanden Mesurt Özil. I det hele taget har den tyske Real-duo imponeret, og nĂ„r man samtidig kan fodre angribere med navne og kvaliteter som Gomez og Klose, sĂ„ er der ikke meget at sĂŠtte en finger pĂ„ offensivt. Defensivt mangler holdet endnu at blive presset for alvor. Jerome Boateng sĂ„ alt andet end overbevisende ud pĂ„ hĂžjre backen mod GrĂŠkenland, og det er nok noteret hos Cesare Prandelli. Samtidig bliver det spĂŠndende at se, hvad Holger Badstuber og Mats Hummels kan mod en spiller som Balotelli, der ikke er bange for at tage en slĂ„skamp op i feltet.

Pirlo mod Khedira. Den duel kan blive den udslagsgivende for italiernes drĂžmme om succes ved EM. For det er den aldrende Juventus-stjerne, der er hjernen bag det italienske opspil, og dermed er det ogsĂ„ vejen til tysk succes at fĂ„ lukket ned for den 34-Ă„rige midtbanekreatĂžr. Desuden er der Balotelli, der for alvor kan vise sig at vĂŠre noget af en mundfuld for et tysk midterforsvar, der ikke umiddelbart har den fysik, der skal til at stĂŠkke den stĂŠrke angriber. Samtidig bliver det ogsĂ„ afgĂžrende, at Cesare Prandelli fĂ„r Daniele De Rossi klar pĂ„ midten af banen til at tage kampen op mod Özil og Schweinsteiger og til at fĂ„ lĂžbet de nĂždvendige meter i opgĂžret. De Rossi mĂ„tte lade sig udskifte i kampen mod englĂŠnderne og meldes tvivlsom til semifinalen.

CHANCEVURDERING: 60-40 til Tyskland

NØGLEFIGUR: Sami Khedira. Den lÞbestÊrke 6'er pÄ den tyske midtbane har kreativiten til at bidrage i det offensive og krÊfter til at lukke ned i det defensive.

EM-deltagelse: Sjette gang
Bedste placering: SĂžlv i 2004
LandstrĂŠner: Paulo Bento
Kampe i gruppespillet (B):
9. juni mod Tyskland
13. juni mod Danmark
17. juni mod Holland

I kvalifikationen stod det ret hurtigt klart, at de regerende europamestre fra Spanien ville sikre sig deltagelse ved slutrunden i Polen/Ukraine. Holdet vandt alle otte kampe i kval-gruppen mod henholdsvis Tjekkiet, Skotland, Lithauen og Lichtenstein.

EM-deltagelse: Niende gang
Bedste placering: Guld i 1964 og 2008
LandstrĂŠner: Vicente del Bosque
 

EM-deltagelse: 11. gang
Bedste placering: Guld i 1972, 1980 og 1996
LandstrÊner: Joachim Löw
Kampe i gruppespillet (B):
9. juni mod Portugal
13. juni mod Holland
17. juni mod Danmark

EM-deltagelse: Ottende gang
Bedste placering: Guld i 1968
LandstrĂŠner: Cesare Prandelli
Kampe i gruppespillet (C):
10. juni mod Spanien
14. juni mod Kroatien
18. juni mod Irland