Leth: De kan vinde Touren

16x9

Med afbud fra Andy Schleck og udelukkelsen af Team Saxo Banks spanske stjerne Alberto Contador er det andre aktører, som cykelfansenes øjne i år vil hvile på, når verdens største cykelløb, Tour de France, går i gang.

Sidste år kæmpede australieren Cadel Evans (BMC) sig gennem de tre uger lange strabadser, inden han til sidst kunne lade sig hylde som den første australske vinder af Tour de France. Og ifølge TV 2's cykelekspert og -kommentator Jørgen Leth står den gule trøje i år mellem ham og briten Bradley Wiggins (Team Sky).

"Jeg ser Bradley Wiggins og Cadel Evans på omtrent det samme niveau. Jeg tror mest på Cadel Evans, fordi han er sej og ser ud til at være den, der har forberedt sig mest minutiøst og præcist til Tour de France," siger Jørgen Leth til sporten.tv2.dk.

Ingen resultater
Den 35-årige BMC-rytter har ellers ikke gjort sig synderligt bemærket på landevejene siden Tour-sejren sidste år. Men i det vigtige forberedelsesløb til Tour de France Criterium du Dauphine, som Bradley Wiggins vandt i sidste uge, viste Cadel Evans lovende takter med en samlet tredjeplads.

Og det er netop Cadel Evans' manglende resultater, der får Jørgen Leth til at gøre australieren til favorit.

"Det, der virker overbevisende for mig, er, at han er kommet relativt sent i gang. Han har været meget omhyggelig med at undgå en række løb, og han er først kommet i form nu, hvor det gælder. Han har meget præcist planlagt sin form til at kulminere i Tour de France," siger Jørgen Leth.

Wiggins har vundet for meget
Bradley Wiggins har derimod stået øverst på podiet i stort set alle de løb, han er stillet op i. Sejrskontoen blev åbnet i februar, da han vandt en enkeltstart i Algarve Rundt. Siden tog han den samlede sejr i store løb som Paris-Nice i marts, Romandiet Rundt i april og senest Criterium du Dauphine i juni.

"Bradley Wiggins har været meget overbevisende hele sæsonen og har vundet en række betydende løb. Han har til gengæld brændt mere af i løbet af sæsonen end Cadel Evans. Det gør, at der er en svag favør til Cadel Evans, men jeg tror, at Wggins i år vil vise som en meget stor Tour de France-kandidat. Han kan blive en virkelig rival til Cadel Evans," vurderer Jørgen Leth, der også har lid til Alejandro Valverde, der forud for denne sæson vendte tilbage fra en dopingkarantæne.

"Som en outsider ser jeg Alejandro Valverde spille en rolle, men vi ved ikke, hvilken form han er i. Han har givet visse tegn på, at han er tilbage på tidligere styrke, men vi ved ikke, om han er der," siger Jørgen Leth.

Om Cadel Evans gentager triumfen, om Bradley Wiggins bliver den første brite til at vinde Tour de France, eller om en outsider tager fusen på alle, vil vi få svar på fra den 30. juni, hvor Tour de France begynder med en prolog i den belgiske by Liege, og tre uger frem.