Fodbold

Folkeafstemning kan sende Barcelona ud af spansk liga

FC Barcelona risikerer at ryge ud af den spanske fodboldliga, hvis Catalonien bliver selvstændig.

Det fortæller præsidenten for den spanske fodboldliga, Javier Tebas, mens debatten om en eventuel løsrivelse bliver mere og mere heftig i Spanien.

Catalonierne debatterer for tiden, om de skal stemme om løsrivelse fra Spanien den 9. november.

Spaniens forfatningsdomstol har ganske vist suspenderet folkeafstemningen for at tage sig tid til at vurdere, om den kolliderer med landets forfatning. Men den regionale regering har meddelt, at afstemningen kører videre.

- Hvis Catalonien bliver selvstændig, vil Barcelona i henhold til de love, som gælder for sporten i resten af Spanien, ikke have lov til at spille, siger Javier Tebas ifølge Reuters til deltagerne på en sportskonference i Barcelona tirsdag.

Det samme gælder i øvrigt for den anden Barcelona-klub Espanyol.

Hvis især FC Barcelona må forlade den spanske liga, vil det have stor indflydelse på Primera Division, hvor catalonierne historisk set sammen med Real Madrid hører til de absolut vigtigste klubber.

- Man vil være nødt til at lave nogle love om i det spanske parlament, fortsætter Javier Tebas.

Samtidig er det vanskeligt at forestille sig en catalonsk liga med FC Barcelona, Espanyol og en del halvprofessionelle fodboldhold.

Politik i Catalonien har altid hængt sammen med FC Barcelona, som i større eller mindre grad har talt separatisternes sag.

- Det er en følsom sag, og klubben ønsker ikke at involvere sig, men præsidenten overvejer at komme med en officiel udtalelse en af de nærmeste dage, siger en talsmand fra klubben ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Mens præsidenten hed Juan Laporta fra 2003 til 2010, ønskede klubben løsrivelse fra Spanien - til stor fortrydelse for klubbens mange fans i resten af landet.

Den nuværende ledelse i fodboldklubben har taget en lidt tilbagetrukket rolle, men spillere som Xavi og Gerard Pique har meldt offentligt ud, at de støtter en afstemning om løsrivelse.