Fodbold

Husker du: Mareridtet, der smadrede Danmarks VM-drøm

Danmark møder tirsdag aften Rumænien i en venskabskamp i Bukarest - et sjældent møde mellem de to lande.

Forhåbentlig bliver det i god ro og orden i aften, men for 25 år siden var det langt fra venligt, da det danske landshold mødte Rumænien i en afgørende kamp om komme med til VM i 1990 i Italien. Kampen blev afviklet i en ond stemning i det daværende diktatur, der var benhårdt styret af landets enehersker, Nicolae Ceausescu.

Allerede dagen før kampen var der ballade, da bevæbnede soldater nægtede det danske landshold at træne på stadion. Men landstræner Sepp Piontek fik sine spillere forbi vagterne og gennemførte en kort træning på banen.

Danmark fik en perfekt start på kampen, da Flemming Povlsen bragte landsholdet foran med 1-0 efter kun seks minutters spil, men så blev de danske spillere løbet over ende af et meget tændt rumænsk mandskab, som vandt kampen med 3-1.

Sejren sendte Rumænien til VM i 1990, mens det danske landshold gik glip af slutrunden i Italien.

Det var den sidste vigtige landskamp med Sepp Piontek som landstræner, som forlod posten som landstræner i starten af 1990.

Rumænerne nåede videre fra den indledende gruppe ved VM, men det var uden Ceaucescu som tilskuer, idet han blev væltet og henrettet som diktator i juledagene i 1989.