Fodbold

Øland kritiserer DBU: Det har været meget træls

Det var med smil og ord om positive forhandlinger, der har været både humoristiske og seriøse, at Spillerforeningen og Dansk Boldspil-Union (DBU) lørdag eftermiddag præsenterede en ny aftale for landsholdsspillerne.

Men de seneste måneders lange og indtil i dag frugtesløse forhandlinger er – trods alt – ikke helt glemt hos Spillerforeningens direktør, Mads Øland.

Særligt DBU’s forsøg på at presse spillerne til at skrive under på individuelle aftaler undervejs i forhandlingerne møder kritik fra Øland, der nu kan se tilbage på det lange forhandlingsforløb.

- Det sidste forhandlingsforløb over den sidste måned synes vi har været meget træls. Og det havde vi helst været foruden.

- Den udmelding, der kommer fra DBU, hvor man henvender sig direkte til spillerne, havde vi helst været foruden. Men nu er vi rigtig glade for, at vi er kommet frem til nogle gode forhandlinger, siger Øland til TV 2 SPORT.

Hvad syntes du om de forhandlinger der har været?

- Jeg ville helst have været det foruden. Det er langt sjovere, når der kun er én offentlig begivenhed, og det er pressemødet, hvor man præsenterer resultatet. Nu skulle der en masse til over en måned, og det havde jeg selvfølgelig gerne været foruden.

Fortryder I noget?

- Vi havde helst været uden de henvendelser til enkelte spillere og besværlige forhandlinger, siger han.

De lange forhandlinger udmundede i, at A-landsholdsspillerne accepterede at gå ned i løn, ganske som DBU har krævet. Til gengæld får de udbetalt store bonusser, hvis det lykkes at kvalificere sig til EM- og VM-slutrunder.

- For herrelandsholdet er den grundlæggende deal, at vi har indrømmet en nedgang i spillernes honorering, hvis man ikke kommer til slutrunder. Det er værd at bemærke det, for det er her, økonomien i DBU kan komme i problemer. Så længe man kommer med til en slutrunde en gang imellem, så er der ikke nogen problemer.

- Så vi håber meget at vi kommer med til slutrunder, for så har vi lavet en aftale om, at vi kan indhente det, som vi gav i rabat ved de her forhandlinger.  Vi får lidt mere, end vi ellers ville til spillerne, hvis man kommer med til en slutrunde, siger Mads Øland, der dermed bekræfter, at spillerne ikke gå glip af en krone, så længe EM- eller VM-kvalifikationen kommer i hus.

Den nye aftale

  • Tre kollektive aftaler mellem DBU og Spillerforeningen, som alle landsholdsspillerne skal tiltræde.
  • En samlet besparelse på ca. 17 procent i den årlige drift af landsholdene - svarende til i alt 3 mio. kr. om året.
  • Større bonusaftaler for landsholdene i tilfælde af kvalifikation til EM- og VM-slutrunder.
  • Fleksibilitet og samarbejde om de kommercielle aktiviteter for landsholdsspillerne.
  • Satsregulering på honorar og forsikring.
  • Bedre forsikringsordninger for alle tre landshold.
  • Indgåelse af særlig social klausul i alle tre landsholdaftaler.