Fodbold

SportsLab: Dansk forsker underminerer Fifas VM-flytning

Se SportsLab  på TV 2 PLAY her.

Det vakte ikke ubetinget begejstring, da Fifa i sidste uge flyttede VM i Qatar i 2022, så det afholdes i november og december med finale seks dage før juelaften.

Beslutningen ender med at koste forbundet 3 milliarder kroner i kompensation til klubberne, og samtidig spolerer den afviklingen af de nationale ligaer. Især dem i Europa.

Reaktionen kom da også prompte fra sammenslutningen af de professionelle europæiske ligaer, EPFL, der truede med at tage retslige skridt mod Fifa i et forsøg på at ændre beslutningen.

- Det er meget ødelæggende for de europæiske ligaer både fra en sportslig og økonomisk betragtning, udtalte præsidenten for den franske liga, Frederic Thiriez.

Det sidste punktum synes altså ikke sat i den kontroversielle sag, og nu kan kritikerne hente krudt til sit skyts hos en dansk forsker, der i TV 2 SPORTS nye magasinprogram, SportsLab, afviser, at varmen umuliggør et VM i Qatar i juni og juli.

https://video.tv2.dk/watch/sportslab1

Lars Nybo er professor i humanfysiologi på Københavns Universitet, og hans forskning underminerer hele Fifas begrundelse for overhovedet at flytte slutrunden. Nemlig den, at sommerheden i Qatar udgør en høj risiko for spillernes helbred.

- Hvis man spillede om aftenen, vil jeg mene, at det er gennemførligt, siger Lars Nybo til TV 2 SPORTS nye magasinprogram SportsLab.

- Jeg synes lidt, det er en skam, når fodbold er en udendørs sport, at man så ikke vil tillade det her. Ligesom cykelløb og tenniskampe også foregår under forskellige klimatiske situationer, så kunne man også gøre det samme med en fodboldkamp, siger Lars Nybo.

I sit studie bragte han 20 danske og færøske fodboldspillere til Qatar.

Her spillede de først spillede en kamp under normale temperaturforhold i en han, der var under aircondition, og seks dage senere spillede de så udendørs. Denne gang i 43 graders varme.

- Vores resultater tyder ikke på, at det er farligt at spille fodbold i varme, hvis man vel at mærke er tilpasset. Det vi kalder akklimatiseret til varmen. Så hvis man tilpasser sig til varmen, så kan de sagtens gennemføre sådan en kamp, siger Nybo.

I SportsLab udsætter Lars Nybo U21-landsholdsspilleren Patrick Olsen for samme varmestress, som spillerne ville bliver udsat for en sommerdag i Qatar.

Se hvordan Patrick Olsen reagerer på varmen, når SportsLab har premiere i aften klokken 22.25 på TV 2 SPORT.

http://tools.tv2.dk/widgets/factbox/227642