Fodbold

Matchfixing i Norge: Tre fodboldspillere skal i fængsel

Tre fodboldspillere er straffet med fængsel i seks til otte måneder for matchfixing i forbindelse med to kampe i den norske 2. division - spillet i juni 2012. 

Det blev besluttet i retten i Oslo tirsdag eftermiddag.

Fodboldspillerne Drin Shala og Alban Shipshani blev begge dømt til fængsel i otte måneder. 

Begge indrømmede under retssagen, at de havde taget imod penge for at videregive viden, men de nægtede, at det havde noget med manipulation af kampene at gøre.

Formose Pape Mendy blev straffet med fængsel i seks måneder. Retten lagde vægt på lydoptagelser, hvor Mendy indrømmede matchfixing. Han har efterfølgende påstået, at det var en spøg, men det hjalp ikke i retten.

De tre dømte blev desuden pålagt at betale 30.000 norske kroner i bøde. Alle tre blev dømt for groft bedrageri.

I alt var fem tiltalt, men to af de tiltalte spillere blev frikendt. Det gjaldt Fredrik Alexander Notice og Saif Haydar Jafar.

En 44-årig svensk bagmand blev straffet med fængsel i et år og seks måneder og fik en bøde på 340.000 norske kroner. Det svarede til hele den gevinst, han tjente på svindelnummeret.

Retten mente, der var bevis for, at den 44-årige bagmand gav tilbud til flere spillere om at påvirke resultatet af fodboldkampene. Han blev derfor dømt for grov korruption.

En 34-årig nordmand fik desuden fem dages fængsel og en mindre bøde.

For de fire hårdest ramte i retssagen er 90 dage af fængselsstraffen gjort betinget. 

De tre fodboldspillere og den 44-årige svensker har alle valgt at anke tirsdagens domme.

De to kampe, der var tale om i tiltalen, blev spillet 24. juni 2012. Det var kampe i den norske 2. division mellem Østsiden og Follo samt Frigg og Asker.