Spansk fodbold vil have hjælp fra Margrethe Vestager

16x9

Unfair konkurrence og favorisering af de rige ligaer.

Sådan lyder anklagen mod FIFA, efter det skandaleramte fodboldforbund tidligere på året forbød klubberne at få hjælp fra private investorer til at købe spillere og betaler deres løn. 

De såkaldte TPOs (third-party ownership) gjorde det tidligere muligt for knapt så pengestærke klubber at hente dyre stjernespillere langt billigere med hjælp fra investorerne.

Derfor har den bedste spanske fodboldrække, La Liga, og den portugisiske pendant, Primeria Liga, nu bedt EUs danske konkurrencekommissær, Margrethe Vesterager, om at undersøge FIFAs forbud.

De mener nemlig, at forbuddet giver klubber fra økonomisk stærke ligaer en klar fordel. 

- Vi er nødt at have værktøjer, der gør det muligt for os at konkurrere om spillere og trofæer mod klubber, der har langt flere penge end os, siger advokaten for La Liga, Miguel García Caba, til websitet politico.eu. 

TPOs er særligt udbredt blandt klubber i Sydamerika og sydøst-europa, hvor det anslås, at næsten halvdelen af spillerne ejes af en privat investor. 

La Ligas frygter, at eksempelvis klubber fra den stenrige Premier League, der forgyldes af verdens største TV-aftale og tjener langt flere penge end de spanske, vil have en fordel, fordi de er i stand til at købe spillere uden hjælp fra investorer.

- Vores hjælp til flere klubber har gjort det muligt for dem at konkurrere på højeste niveau, siger Nélio Lucas, direktør for investeringsselskabet Doyen Sports Investments til politico.eu. 

Doyen Sports Investments har investeret over 100 millioner euro i fodboldspillere.

Om de også i fremtiden skal kunne det, er nu op til Margrethe Vesterager. Den danske konkurrencekommissær ønsker ikke at kommentere sagen, så længe den undersøges af kommissionen.