Fodbold

Sidste chance for Balotelli

Man skal nogle gange være vanvittig for at blive en af verdens bedste fodboldspillere.

Vanvittig er måske endda at underspille det, for fodboldens verden har efterhånden set det meste.

Der var Eric Cantona, der kung fu-sparkede en tilskuer i en Premier League-kamp i 90'erne. Portugisiske Pepe og alle hans utallige hjerneblødninger. Luis Suarez, der hele tre gange har sat tænderne i en modspiller. Og Diego Maradona, der spillede halvdelen af sin karriere pumpet op på kokain.

Og så er der Mario Barwuah Balotelli.

Super Mario har længe været kendt som en af de mere karismatiske spillere i fodboldverdenen, og han var i flere år bedst kendt som spilleren, der i 2011 måtte have besøg af det engelske brandvæsen, efter at han og fire venner havde leget med fyrværkeri på italienerens badeværelse og var kommet til at springe det hele i luften.

Det er bare en af mange historier med den italienske angriber i hovedrollen. Mario Balotelli er på ingen måde ondskabsfuld. Han er bare excentrisk, og man kan sagtens spekulere i, om manden overhovedet aner, hvad han render rundt og laver.

Han har kastet dartpile efter Manchester Citys ungdomsspillere, fordi han kedede sig. Han har fået parkeringsbøder for sammenlagt over 100.000 kroner. Han har fægtet med kageruller på en indisk restaurant, og så sent som i sidste uge fik han taget sit kørekort efter at have kørt 145 km/t i sin Lamborghini på en landevej i Norditalien. Der er mange vanvittige fodboldspillere, men Balotelli er i sin helt egen kategori.

Noget af det smukke ved fodbold er, at en spillers personlighed ofte skinner igennem på grønsværen, og på banen er Balotelli ligeså elektrisk, som han er uforudsigelig. Angriberens talent er ikke til diskussion. En blanding af hurtighed, power og teknik har gjort ham til et af nyere tids største angrebstalenter, men samtidig har han vist sig så ustabil, at det stadig er tvivlsomt, om Balo egentligt er sendt fra fodboldhimlen eller helvede.

Den 28. juni 2012 var han sendt fra himlen. Her blev kaosset forenet til højdepunktet i karrieren. Det er EM, og foran venter et clash mellem to af historiens største fodboldnationer.

På den ene side fejer Joachim Löws velsmurte tyske maskine al modstand af banen. Fyldt op med unge talenter fra en frembrusende Bundesliga, spiller de besnærende, men samtidig efter et stramt system, hvor intet er overladt til tilfældighederne.

På den anden side halter et let afdanket italiensk mandskab sig af sted. Bygget op omkring en stærk defensiv, generalen Andrea Pirlo på midten og Balotelli i front, har Azzurri lusket sig hele vejen til EM-semifinalen efter en andenplads i gruppespillet og en straffesparkskonkurrence mod England i kvartfinalen.

Klokken 20:45 går Balotelli og Italien på banen i Warsawa som kampens klare underdogs, og sydeuropæerne kommer i blæsevejr fra start. Kort inde i kampen er favoritterne fra Die Mannschaft tæt på et lynmål, da forsvarskæmpen Mats Hummels' afslutning bliver reddet på stregen.

Efter 20 minutters tysk panserværnspres er Italien på et sjældent besøg på tyskernes banehalvdel. Balotellis angrebsmakker Antonio Cassano, hvis skandaleliste næsten er sammenlignelig med Balotellis, modtager bolden på kanten af feltet.

Lidt heldigt får han sendt et indlæg ind i rummet mellem den tyske keeper og forsvarssspiller. I det rum dukker Balotelli op, og ligesom da han første gang rørte en fodbold som en ung ghanesisk immigrant i Palermo, er han nådesløs foran netmaskerne.

16 minutter senere svæver en diagonalbold på tværs af græstæppet. Midtbanemanden Claudio Marchisio har aldrig været kendt for sine lange afleveringer, men lige netop denne bold er af millimeter akkuratesse.

Bolden ender lige i skødet på en 189 centimeter høj mørk forward, der er sprintet fra den tyske bagkæde. De ekstra meter giver ham lige nøjagtigt tid til at tage en retningsbestemt tæmning, inden han med 117,6 km/t klapper bolden op i nettaget bag en chanceløs Manuel Neuer.

I en sjælden jubelrus smider Balotelli trøjen i et af nyere tids mest ikoniske fodboldfotografier. På det tidspunkt er alle skandalerne glemt. Nu snakker ingen om tåbelige røde kort eller om de mange stripklubbesøg. Nu bliver han pludselig nævnt som en af klodens bedste angribere.

Det var en gitterbro, der blev skyllet væk af en flodbølge. Tysklands mandskab var designet i årevis. Udmålt og bygget til perfektion, men ødelagt på få minutter af Balotellis uforudsigelige natur, som end ikke en tysk maskine kunne stoppe.

Det var en tilfældig lørdag i juni. Men ikke for Balotelli. Hvis hans karriere ikke kommer på ret køl igen, kan denne aften blive hans endelige højdepunkt i en karriere med flere nedture end opture.

Tyskland vandt VM-titlen to år senere, hvor en usynlig Balotelli og et sølle italiensk hold røg ud i gruppespillet efter nederlag til Uruguay og Costa Rica. Men den 28. juni 2012? Der tilhørte verden excentrikeren Balotelli.

Derfra gik det ned af bakke. I den efterfølgende sæson gav Manchester City ham en intern disciplinærkarantæne for senere at sælge ham til AC Milan i hjemlandet Italien. Her blev det til respektable 26 mål i 43 kampe, men på en dysfunktionelt Milan-hold, hvor Balotellis tilstedeværelse var uønsket af flere holdkammerater.

Året efter nåede den 25-årige angriber sin karrieres lavpunkt, da Liverpool desperat købte ham ind som erstatning for Luis Suarez. På det ene år i klubben, formåede han at komme i skænderi med manager Brendan Rodgers, få karantæne og bøde af FA for et anti-semitisk opslag på facebook, og på banen var han en katastrofe, hvor han blot noterede sig for ét mål i 16 kampe.

Nu er han så tilbage i Milan på en lejeaftale, hvor han i aften kan gøre Serie A-comeback mod rivalerne fra Inter. Det er ved at være sidste udkald for Balotelli, hvis det enorme angriberpotentiale skal blive forløst, så han i fremtiden ikke blot vil blive husket, som ham der legede med fyrværkeri på sit eget badeværelse.

Mario Balotelli

Navn: Mario Barwuah Balotelli Født: 12. august 1990 (25 år) Fødested: Palermo, Italien Højde: 1,89 meter Kælenavn: Super Mario Formue: Omkring 260 millioner kroner

Balotellis karriere

2006 - 2007: Lumezzane 2007 - 2010: Inter 2010 - 2013: Manchester City 2013 - 2014: AC Milan 2014 - : Liverpool 2015 - : AC Milan (lejeaftale)