Det er slut: Danmark misser EM

16x9
Sverige er i modsætning til Danmark klar til EM Foto: Scanpix

Det danske landshold må blive hjemme fra næste års EM i Frankrig efter 2-2 på hjemmebane mod Sverige. Med to scoringer bragte superstjernen Zlatan Ibrahimovic de svenske gæster foran med 2-0, inden Yussuf Poulsen og Jannik Vestergaard til sidst fik pyntet på resultatet med to trøstmål.

Det første playoffopgør i Stockholm endte med et dansk nederlag på 1-2, og derfor er Sverige sikkert videre til næste års store fodboldbegivenhed. Landstræner Morten Olsen, der har kontraktudløb til sommer, slutter dermed sin mangeårige regeringstid uden endnu en slutrunde.

EM er fra næste år udvidet til fra 16 til 24 hold, hvilket sætter en ekstra tyk streg under en gennemført skidt dansk EM-kvalifikation. Hold som Albanien, Nordirland og Island skal med til EM.

Fire var fyret i startopstilligen
Morten Olsen havde valgt at skifte godt og grundigt ud i startopstillingen med fire nye spillere; målscoreren fra Stockholm Nicolai Jørgensen, Yussuf Poulsen, Pierre-Emile Højbjerg og Thomas Delaney. Delaney havde højst overraskende skubbet holdkammeraten fra FC København William Kvist ud af startelleveren.

Det så særdeles lovende ud i de første små 20 minutter med et stort dansk pres, men så ødelagde Zlatan Ibrahimovic den gode stemning i Parken. Stjernen fra Paris Saint-Germain løb fri i feltet i forbindelse med et hjørnespark og lagde bolden ind ved den fjerne stolpe til 1-0. Simon Kjær nåede ikke frem til den store angriber, og i målet var Kasper Schmeichel uden chance.

Herfra ramlede det danske spil sammen, og selvtilliden dalede næsten for hvert minut, der gik. Ligesom tilfældet var i Stockholm, vandt svenskerne slaget om midtbanen, hvor Kim Källström var svær at hamle op med.

Efter en lille halv time var Ibrahimovic på spil igen, da han fra en lidt spids vinkel søgte mod mål, men Schmeichel fik dygtigt blokeret angriberens forsøg. Heldigvis fik ingen svenskere opsnappet bolden, der fortsatte på tværs ud af feltet.

Kort før pausen var det endnu tættere på en svensk 2-0-føring, da Zlatan Ibrahimovic pressede sig forbi Lars Jacobsen i en nærkamp. Inde på midten var Daniel Agger tæt på sende bolden i eget mål, men den sprang over.

Bendtner kunne ikke finde målet
Nicklas Bendtner i Danmarks angreb ødelagde næsten mere, end han skabte. De danske problemer med at score mål blev i den grad udstillet af Wolfsburg-angriberen.

Et lovende angreb løb kort før pausen ud i ingenting, da Bendtner blandede sig og tog bolden fra Lars Jacobsen. Angriberen slog den bagefter ind i et tom rum foran mål - her burde han selv have stået klar til at modtage en aflevering fra Jacobsen. Typisk for angriberens indsats.

Nicklas Bendtner ramte senere panden forbi bolden på en oplagt hovedstødschance, og efter en time var Morten Olsens tålmodighed sluppet op. Ud med Bendtner og ind med Morten "Duncan" Rasmussen.

En af Danmarks største chancer kom efter otte minutter, da Yussuf Poulsen fik drejet et Christian Eriksen-hjørnespark mod mål. En svensker fik vippet bolden op på overliggeren, inden Daniel Agger og bagefter Delaney hver missede et skudforsøg. Yussuf Poulsen tørrede lidt senere svenskernes venstreback, men alene med målmanden afsluttede han uden kraft.

To kosmetiske scoringer
I anden halvleg pressede danskerne hårdt på for at få scoret, men den sidste aflevering var ofte for dårlig. Christian Eriksen var tæt på at udligne til 1-1, kort før Zlatan Ibrahimovic gjorde det til 2-0 på et frispark.

Flere svenskere fik tilfældigt blokeret Eriksens skud, og da Ibrahimovic kort efter hamrede et frispark direkte op i målhjørnet, var det reelt slut for Danmark, da det ville kræve hele fire danske scoringer at komme til EM.

De danske værter fik et trøstmål ni minutter før slutfløjt ved Yussuf Poulsen og igen i overtiden på et hovedstød fra indskiftede Jannik Vestergaard. De to danske scoringer var dog ren kosmetik, og Sverige skal til Frankrig.

 

 

DANMARK (4-3-3):

  • Kasper Schmeichel
  • Lars Jacobsen, Simon Kjær, Daniel Agger, Riza Durmisi
  • Pierre-Emile Højbjerg, Christian Eriksen, Thomas Delaney
  • Yussuf Poulsen, Nicklas Bendtner, Nicolai Jørgensen

SVERIGE (4-4-2):

  • Andreas Isaksson
  • Mikael Lustig, Andreas Granqvist, Erik Johansson, Pierre Bengtsson
  • Sebastian Larsson, Oscar Lewicki, Kim Källström, Emil Forsberg
  • Zlatan Ibrahimovic, Marcus Berg