Kandidaten: Danmark kan få en landstræner med et plettet ry
Den tidligere Brøndby-træner Åge Hareide kan blive manden, der tager over efter Morten Olsen som dansk landstræner.
Den 62-årige nordmand er for tiden træner i svenske Malmö FF, men ifølge TV 2 SPORTs fodboldkommentator Flemming Tofts oplysninger er det kun formalia, der skiller Hareide fra at skrive under med DBU. Det samme skriver flere svenske medier.
Dermed bliver det et comeback til dansk fodbold for Hareide, der forlod Brøndby i utide tilbage i 2002. Brøndby blev dansk mester det år, men Hareide blev aldrig hædret trods hans andel i guldet. I stedet fik hans træneromdømme i Danmark en sort plet, fordi holdet var ved at sætte mesterskabet over styr under hans ledelse, mener TV 2’s mangeårige fodboldkommentator, Flemming Toft.
13 år efter burde pletten være vasket af, og alt tyder på, at Hareide kan trække i det rød/hvide arbejdstøj efter nytår. Hos Malmö FF har han seks måneders opsigelse, men svenskerne, der fortsat har to gruppekampe tilbage i Champions League mod henholdsvis Paris SG og Real Madrid, lader ham formentlig gå før tid, når Champions League-eventyret, efter alt at dømme, ender der.
Men hvad kan Åge Hareide tilføre det danske landshold? En hel del, lyder svaret fra Flemming Toft.
- Hareide kommer med en enorm rutine og en professionel attitude. Han har været træner og vundet mesterskaber med flere af de største nordiske fodboldklubber, hvor han senest førte Malmø til mesterskabet forrige år og to gange deltagelse i Champions League. Og så har han stået i spidsen for det norske landshold, så han er vant til at håndtere presset.
Ingen fribilletter
- Men hvad vigtigere er, så har han et indgående kendskab til dansk fodbold. Hareide har vedligeholdt sine kontakter i Danmark, og han har i mange år fulgt tæt med i udviklingen af den danske talentmasse ved at se en masse kampe, fortæller Flemming Toft, der peger på at nordmandens største kommende udfordring bliver at genføde det danske landshold.
- Hans opgave bliver at integrere de unge talenter og forsøge at holde fast på rutinerede kræfter som Daniel Agger, der kan blive en vigtig brik i fornyelsen af landsholdet.
Hareide betegnes som en sympatisk person med et glimt i øjet. Men han kan omvendt også være en hård træner, der råber højt og udgyder respekt. Og med ansættelsen af Hareide forventer Toft, at der kommer til at ske ændringer i spillertruppen.
- Han skal finde et spilmønster, som passer til spillermaterialet. Vi har under Morten Olsen været vant til at spille 4-3-3, men jeg kunne godt forestille mig, at Hareide vil lægge stilen om til 4-4-2, og så er det ikke sikkert, at der er plads til alle.
- Jeg tror heller ikke, at der fremover vil være fribilletter til for eksempel en Nicklas Bendtner, for spillerne skal ikke bare spille, men også præstere for at komme i betragtning til landsholdet.
Affæren i Brøndby
De fleste danske fodboldkendere husker Åge Hareide bedst for tiden i Brøndby tilbage i starten af nullerne. Han blev ansat i januar 2000 efter at have ført Helsingborg til det svenske mesterskab, men tiden i Brøndby blev en turbulent affære, der startede opløftende, men sluttede alt andet end godt.
Efter to sæsoner med sølvmedaljer om halsen lå Brøndby suverænt i spidsen i 2001-02- sæsonen anført af sprudlende profiler som midtbanegeneral Krister Nordin, publikumsyndling Matias Jonson og den unge topscorer Peter Madsen.
Brøndby førte med 10 point ned til rivalerne fra FC København, da det i foråret 2002 begyndte at smuldre. Flere profiler var plaget af skader, øvrige spillere var ramt af formsvigt, og samtidig masede FCK hårdt på og åd Brøndbys forspring bid for bid efter hver runde.
Men den største årsag til forårsnedturen på den københavnske vestegn skyldtes træneren. Åge Hareides kone var syg af kræft, og han mistede fokus. Han var fysisk til stede, men var fuldstændig fraværende mentalt, både under træning og kamp – og det smittede af på holdets præstationer.
De blågule fans kendte ikke omstændighederne og krævede Hareides afgang. Mange spurgte fortvivlet sig selv, hvordan man så hurtigt kunne gå fra at spille drømmefodbold til at spille usammenhængende, idéløst og uden gejst, når nu man var så tæt på at vinde det første mesterskab siden 1998.
Efter et nederlag på hjemmebane til FC Midtjylland var Hareide færdig som Brøndbytræner. Han tog beslutningen kort efter kampen, men fyringen ventede efter al sandsynlighed rundt om hjørnet. Ungdomstræner Tom Køhlert tog over, og historien fortæller, at Brøndby vandt mesterskabet på et hængende hår á point med FCK.
Laudrup sagde nej
At Hareide nu vender tilbage til Danmark skyldes i høj grad, at førsteprioriteten Michael Laudrup efter alt at dømme skulle have sagt nej tak til DBU.
- Det er mange år siden, Hareide var i Brøndby, og han har siden gjort det godt siden som klubtræner og mindre godt som norsk landstræner, hvor han ikke formåede at få holdet med til en slutrunde. Der er stor forskel på at være klubtræner og landstræner, men DBU har ment, at vi skal have blod udefra.
- Jeg tror på, at han kan løfte vores landshold, men han er altså en nordmand, og vi danskerne har aldrig rigtig ment at norsk fodboldfilosofi har passet til os, så man må sige, at det er modsætninger, der mødes, slutter Flemming Toft.