Hård kritik: Ingen ved, hvor FIFAs mange millioner havner

Hvert eneste år får de i alt 209 fodboldforbund, der er medlem af FIFA, tildelt millioner og atter millioner fra primært tv-selskaber og sponsorer. Men det er stort set umuligt at finde ud af, hvor millionerne ender, og hvordan de bliver brugt.

Sådan lyder konklusionen i en opsigtsvækkende rapport fra organisationen Transparency International, der arbejder for at bekæmpe korruption i international sport.

Rapporten fastslår, at kun 14 ud af de 209 fodboldforbund har regnskaber tilgængelige, så offentligheden kan se, hvordan forbundene bruger deres penge.

- Hvert fodboldforbund fik over en million dollar alene sidste år i udviklingsstøtte. Udover det får de penge fra sponsorer, for at sælge billetter til landskampe og andre mange forskellige indtægtskilder, men langt de fleste forbund fortæller ikke, hvad de bruger pengene til, siger medforfatter til rapporten Max Heywood til TV 2 SPORT.  

Rapporten, der har fået navnet "The Transparency International Football Governance" konkluderer, at hele 81 procent af FIFAs medlemslande ikke informerer offentligheden om, hvordan de bruger deres bugnende pengetank. Ifølge Max Heywood skaber mørklægningen af forbundenes økonomi en klar mistanke om korruption.

- Det helt store problem er kombinationen af så store summer af penge og så utydelig en gennemsigtighed omkring, hvad de mange penge egentlig bruges til. Vi må bare konstatere, at FIFA her er helt enestående. Det er meget svært at forestille sig en privat virksomhed - eller bare en anden organisation -, der kan slippe af sted med en så dårlig økonomisk gennemsigtighed. Du kan nemt forestille dig, hvad risikoen er, når folk kan bruge enorme mængder af penge, uden nogen holder øje med det, siger Max Heywood.   

Et af de kun 14 forbund hvor der er den nødvendige økonomiske gennemsigtighed er det danske fodboldforbund DBU.

- Undersøgelsen bekræfter, at v i fortsat skal holde fokus på at lave reformer i FIFA. Der er noget at arbejde med i resten af FIFA-organisationen, det er tydeligt, konstaterer Jesper Møller, formand for DBU til TV 2 SPORT.

Netop reformer er ifølge Max Heywood den eneste redning for FIFA, der lige nu er omdrejningspunkt for den vel nok største skandale i nyere sportshistorie, hvor store dele af organisationen, inklusiv præsidenten Sepp Blatter, undersøges af amerikanske og schweiziske myndigheder for omfattende svindel og korruption.

- FIFA er nødt til at gennemgå en større reformation, der skal komme udefra fra en uafhængig kommission. Der skal ryddes op, og så er FIFA nødt til at kræve langt mere gennemsigtighed af medlemmerne. Det skal ganske enkelt være et krav for at være med, slutter Max Heywood.  

Læs rapporten fra Transparency International her

Tidslinje: Overblik over skandalen i Fifa
2015
27. maj 2015
Schweizisk politi stormer
Advokat Edward O'Callaghan(tv.) og Jeffrey Webb(th.) - Scanpix
Schweizisk politi stormer - på foranledning af de amerikanske myndigheder - et hotel i Zürich, hvor en række ledende Fifa-topfolk opholder sig før præsidentvalget. Politiet foretager adskillige anholdelser af ledende Fifa-medlemmer.
Fifa-vicepræsidenterne Jeffrey Webb fra Caymanøerne og Eugenio Figueredo fra Uruguay er blandt de anholdte i sagen, hvor de amerikanske myndigheder anklager Fifa-topfolk for bestikkelse til et samlet beløb på mere end 150 millioner dollar, omkring en milliard kroner.
Bestikkelsespengene er ifølge anklagerne brugt til at sikre, at fodboldturneringer og tv-rettigheder er endt på bestemte hænder.
Anklageskriftet omfatter beskyldninger om korruption i en periode på 24 år fra 1991 til 2015.
29. maj 2015
Sepp Blatter bliver genvalgt
Sepp Blatter - Scanpix
Sepp Blatter bliver genvalgt som Fifa-præsident frem til 2019. Den 79-årige schweizer har siddet på posten siden 1998, og før det var han i 17 år generalsekretær for sin forgænger som præsident, brasilianeren Joao Havelange.
2. juni 2015
Sepp Blatter meddeler tilbagetrækning
Sepp Blatter - Scanpix
Sepp Blatter meddeler - fire dage efter at være blevet genvalgt - at han vil trække sig som Fifas præsident. Han vil fortsætte i embedet, indtil hans afløser er fundet på ekstraordinær kongres, som senere bliver planlagt til februar 2016.
Blatters beslutning kommer efter nogle dages massivt pres fra omgivelserne.
3. juni 2015
Chuck Blazer indrømmer at han tog imod bestikkelse
Chuck Blazer(tv.) og Sepp Blatter(th.) - Scanpix
Det tidligere medlem af Fifas eksekutivkomité Chuck Blazer fra USA fortæller, at han og andre af komitéens medlemmer tog imod bestikkelse i forbindelse med tildelingen af VM-værtskaberne i 1998 og 2010.
Det kommer senere frem, at Chuck Blazer siden 2011 har samarbejdet med de amerikanske myndigheder som hemmelig agent for at være med til at få afsløret den omfattende korruption og bestikkelse i Fifa.
17. september 2015
Generalsekretær Jerome Valcke sendt på orlov
Jerome Valcke - Scanpix
Fifa meddeler, at forbundets generalsekretær, Jerome Valcke, er blevet sendt på orlov på ubestemt tid. Valckes navn havde været nævnt i forbindelse med en række pengeoverførsler af mistænkelig karakter.
Markus Kuttner bliver senere udpeget som midlertidig generalsekretær.
25. september 2015
De schweiziske myndigheder indleder en sag mod Sepp Blatter
Sepp Blatter(tv.) og Michel Platini(th.) - Scanpix
De schweiziske myndigheder indleder en sag mod Sepp Blatter, der er mistænkt for at have foretaget en illoyal Fifa-betaling på to millioner schweizerfranc til Uefa-præsident Michel Platini. Platini, der går efter at blive Fifa-præsident ved valget i 2016, afviser ulovligheder og har forklaret til myndighederne, at betalingen er for et stykke arbejde, han på kontrakt har udført for Fifa.
Den schweiziske statsanklager mistænker også Blatter for at have forbrudt sig mod sine forpligtelser som leder af Fifa og mod forbundets kommercielle interesser.
Blatter er mistænkt for at have underskrevet en kontrakt i 2005 - som var ugunstig for Fifa - med det caribiske fodboldforbund.
29. september 2015
Fifa udelukker tidligere vicepræsident Jack Warner
Jack Warner. - Scanpix
Den etiske komité i Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) udelukker forbundets tidligere vicepræsident Jack Warner fra alle fodboldrelaterede aktiviteter på livstid.
Komitéen har fundet det bevist, at Warner har stået bag adskillige og gentagne ulovlige og uetiske handlinger i de forskellige positioner, han har siddet på i fodboldverdenens top.
8. oktober 2015
Sepp Blatter og Michel Platini suspenderes
Scanpix
Fifas etiske komité suspenderer Sepp Blatter samt Uefa-præsident og Fifa-vicepræsident Michel Platini i 90 dage. Også Fifas generalsekretær Jerome Valcke er suspenderet.
Komitéen udelukker sydkoreanske Chung Mong-joon, der ellers havde meldt sig som præsidentkandidat, i seks år.
6. november 2015
Sepp Blatter bliver indlagt på grund af stress
Scanpix
Sepp Blatters talsmand fortæller, at Blatter er blevet ramt af stress og blevet indlagt som følge af skandalesagen.
10. november 2015
Gianni Infantino trækker sig, hvis Platini bliver godkendt som kandidat
Scanpix
Uefa meddeler, at generalsekretær Gianni Infantino trækker sig som Fifa-præsidentkandidat, hvis Platini senere bliver godkendt som kandidat og kan stille op til valget 26. februar.
12. november 2015
Fem kandidater er godkendt forud for præsidentvalget.
Scanpix
Fifa meddeler, at fem kandidater er godkendt forud for præsidentvalget. Platini er ikke blandt dem, men det kan han teknisk set nå at blive inden valget i februar. De fem er Prins Ali Bin Al Hussein, Tokyo Sexwale, Salman Bin Ebrahim Al Khalifa, Jerome Champagne og Gianni Infantino.
16. november 2015
Ganesh Thapa udelukkes i 10 år
Polfoto
Den etiske komité i Fifa udelukker præsidenten for Nepals fodboldforbund, Ganesh Thapa, i 10 år - samt Viphet Sihachakr, præsident for Laos' fodboldforbund, i to år fra al fodbold på grund af bestikkelse.
18. november 2015
Blatter og Platini taber deres appelsag
Scanpix
Blatter og Platini taber deres appelsag. De to fodboldbosser ønskede at få ophævet suspenderingen. Platinis advokat siger, franskmanden vil tage sagen hele vejen til Den Internationale Sportsdomstol, CAS.
21. november 2015
Sepp Blatter og Michel Platini skal straffes
Scanpix
Undersøgelsesgruppen under Fifas etiske komité anbefaler, at både Sepp Blatter og Michel Platini straffes.
23. november 2015
Officielt åbnes en sag mod Michel Platini og Sepp Blatter
Scanpix
Den juridiske gren af Fifas etiske komité åbner officielt en sag mod Michel Platini og Sepp Blatter.
Samme dag er fire af Fifa-præsidentkandidaterne i København, og i den forbindelse gør de nordiske fodboldbosser det klart, at de inden jul ønsker klarhed over, om Platini er kandidat eller ej.
24. november 2015
Går efter livstidskarantæne til Platini
Scanpix
Fifas etiske komité vil gå efter livstidskarantæne fra al fodbold for korruption til Platini. Det siger franskmandens advokat Thibaud d'Ales til nyhedsbureauet AFP. Advokaten kalder komitéens anbefaling for "en skandale" og "stærkt overdreven". Om komitéen også går efter livstidsudelukkelse til Sepp Blatter vides ikke, da schweizerens repræsentanter ikke ønsker at kommentere sagen.
3. december 2015
Schweizisk politi gennemfører en aktion i Zürich
Scanpix
Fifa-vicepræsidenterne Alfredo Hawit Banegas fra Honduras og Juan Angel Napout fra Paraguay bliver anholdt, da schweizisk politi gennemfører en aktion i Zürich, hvor Fifas eksekutivkomité er samlet for at drøfte reformer. 
De er mistænkt for at have modtaget penge for at have solgt marketingrettigheder i forbindelse med fodboldkampe i Latinamerika og ved VM-kvalifikationskampe.
Juan Angel Napout er præsident for Det Sydamerikanske Fodboldforbund (Conmebol), mens Alfredo Hawit Banegas er præsident for Det Nord- og Centralamerikanske Fodboldforbund (Concacaf).
11. december 2015
CAS afviser Platini
Platini. Scanpix Denmark
Den Internationale Sportsdomstol, CAS, fastslår, at Platini ikke får ophævet sin 90 dages suspendering. 
Sportsdomstolen fastslår også, at Fifa ikke må forlænge Platinis suspendering i eksempelvis 45 dage, som fodboldforbundet ellers havde antydet, var en mulighed. Suspenderingen, som trådte i kraft 7. oktober, udløber dermed 5. januar.
17.-18. december
Afhøring af Blatter og Platini
Blatter & Platini. Scanpix Denmark
Sepp Blatter og Michel Platini afhøres i henholdsvis otte og ni timer af Fifas etiske komité, hvor de begge erklærer sig uskyldige i anklagerne om brud på Fifa-regler om at tilbyde og modtage gaver.
21. december
Blatter og Platini udelukkes
Fifas etiske komité idømmer både Blatter og Platini otte års udelukkelse fra alle fodboldrelaterede aktiviteter grundet brud på en paragraf om at tilbyde og modtage gaver. Det er betalingen fra Blatter til Platini i 2011 på to millioner schweizerfranc, som de to fodboldpræsidenter ikke har været i stand til at kunne redegøre tilfredsstillende for. Begge har meldt ud, at de vil anke afgørelsen.
Senere: Sepp Blatter meddeler, at han ikke vender tilbage til Fifa uanset udfaldet af hans appelsag.
2016
5. januar
Fifas etiske kommision anbefaler fyring af Jerome Valcke
Jerome Valcke. Scanpix Denmark
Fifas etiske komité anbefaler, at den suspenderede Fifa-generalsekretær, Jerome Valcke, bliver udelukket fra al fodbold i ni år for blandt andet at have solgt billetter på det sorte marked til VM-kampe. Dagen efter forlænges hans midlertidige suspendering med 45 dage, og Fifa indleder formelt en sag mod ham.
7. januar
Platini trækker sit kandidatur
Platini. Scanpix Denmark
Michel Platini meddeler via den franske sportsavis L'Equipe, at han trækker sit kandidatur til præsidentposten i Fifa, da han ikke længere har hverken tid eller lyst til at stille op.
13. januar
Jerome Valcke fyret af FIFA
Jerome Valcke. Scanpix Denmark
Fifa meddeler, at generalsekretær Jerome Valcke er blevet fyret med øjeblikkelig virkning.
24. februar
Afvisning af appeller
Blatter og Platini får afvist deres appeller af Fifas appelkomité, men begge får reduceret deres karantæner fra alle fodboldrelaterede aktiviteter med to år, så begge er udelukket i seks år. Karantænerne gælder til 8. oktober 2021.
Strafnedsættelsen begrundes med en mangeårig indsats i henholdsvis Fifa og Uefa, som er en formildende omstændighed.
Desuden idømmes Platini en bøde på 80.000 schweizerfranc, mens Blatter slipper med en bøde på 50.000 schweizerfranc.
Platini og Blatter appellerer senere samme dag straffen på seks års udelukkelse fra alle fodboldrelaterede aktiviteter til CAS.
26. februar
Ny præsident
Gianni Infantino. Scanpix Denmark
Før selve præsidentvalget vedtager Fifas kongres en række reformer, der har til hensigt at komme den omfattende korruption i det skandaleramte forbund til livs.
Reformerne inkluderer: En skarpere opdeling af politik og økonomi, så der ikke blandes penge ind i fodboldpolitiske beslutninger. At samtlige komitémedlemmer i Fifa skal igennem et integritetstjek, så korrupte ledere holdes fra magten. At der indføres tidsbegrænsning for, hvor længe fodboldledere kan sidde på magten i Fifa, og at en præsident maksimalt kan sidde i tre valgperioder af fire års varighed. At flere kvinder skal have plads i Fifas øverste organ, Fifa Council, der fremover afløser eksekutivkomitéen.
Efter vedtagelsen af reformerne vælges Infantino som ny præsident for Fifa.
16. mart
FIFA-ledere sagsøges af ny præsident
Den nye FIFA-præsident, Gianni Infantino. Scanpix Denmark
Det Internationale Fodboldforbund, Fifa, sagsøger 41 personer, som ifølge Fifa har svindlet med forbundets penge og tilranet sig store beløb.
De 41 navne inkluderer tidligere fodboldledere med en fortid i Fifa som eksempelvis Chuck Blazer, Jack Warner og Jeffrey Webb.
De mange sager, der blandt andet involverer korruption omkring valget af VM-slutrunder og salg af tv-aftaler, bliver i øjeblikket behandlet i USA.