Fodbold

USA fortsætter jagten på fodboldfolk i Fifa-sag

Sepp Blatter er bare en af mange FIFA-ledere, der er under mistanke for korruption FABRICE COFFRINI / Scanpix Denmark

Det amerikanske justitsministerium ventes at offentliggøre navne på yderligere 16 sagsøgte i Fifa-sagen.

Jagten på fodboldfolk med afsæt i Det Internationale Fodboldforbund, Fifa, fortsætter, meddeler Reuters.

Det amerikanske justitsministerium forventes inden længe at offentliggøre navnene på yderligere 16 fodboldpersoner, som vil blive sagsøgt i forbindelse med hele korruptionssagen i Fifa.

Ifølge Reuters gælder det i første omgang den tidligere præsident for Panamas Fodboldforbund Ariel Alvarado.

Han stod i spidsen for forbundet i Panama fra 2000 til 2011 og sad også i eksekutivkomitéen i Det Nord- og Centralamerikanske Fodboldforbund, Concacaf.

Ifølge Reuters rapporterer argentinske medier også, at de amerikanske myndigheder har anmodet om anholdelse af argentineren Jose Luis Meiszner, der er generalsekretær i Det Sydamerikanske Fodboldforbund, Conmebol.

Tidligere torsdag blev præsidenterne for fodboldforbundene i henholdsvis Sydamerika samt Nord- og Centralamerika anholdt.

Der var tale om Alfredo Hawit Banegas fra Honduras og Juan Angel Napout fra Paraguay, der begge er vicepræsidenter i Fifa.

Juan Angel Napout er præsident for Conmebol, mens Alfredo Hawit Banegas er præsident for Concacaf.

De to Fifa-ledere mistænkes for at have modtaget penge for at have solgt marketingrettigheder i forbindelse med kampe i Latinamerika og ved VM-kvalifikationskampe, lød det fra Schweiz' justitsministerium.

Begge modsatte sig at blive udleveret til USA.

Senere torsdag lød det fra Rafael Callejas, som er tidligere leder af fodboldforbundet i Honduras, at Alfredo Hawit intet ulovligt har foretaget sig. Det meddelte Callejas efter at have talt med Hawit.

- Han forsikrede, at han ikke er involveret i noget. Jeg har stor tiltro til, at der vil ske en frikendelse, lød det fra Callejas ifølge AFP.

Ifølge AFP er der dog indkaldt til et hastemøde i Concacaf, hvor en midlertidig afløser for Hawit skal udpeges.

Der vælges ny præsident i Fifa 26. februar 2016.

Tidslinje: Overblik over skandalen i Fifa

 1. 2015

  1. Schweizisk politi stormer

   Schweizisk politi stormer - på foranledning af de amerikanske myndigheder - et hotel i Zürich, hvor en række ledende Fifa-topfolk opholder sig før præsidentvalget. Politiet foretager adskillige anholdelser af ledende Fifa-medlemmer.

   Fifa-vicepræsidenterne Jeffrey Webb fra Caymanøerne og Eugenio Figueredo fra Uruguay er blandt de anholdte i sagen, hvor de amerikanske myndigheder anklager Fifa-topfolk for bestikkelse til et samlet beløb på mere end 150 millioner dollar, omkring en milliard kroner.

   Bestikkelsespengene er ifølge anklagerne brugt til at sikre, at fodboldturneringer og tv-rettigheder er endt på bestemte hænder.

   Anklageskriftet omfatter beskyldninger om korruption i en periode på 24 år fra 1991 til 2015.

  2. Sepp Blatter bliver genvalgt

   Sepp Blatter bliver genvalgt som Fifa-præsident frem til 2019. Den 79-årige schweizer har siddet på posten siden 1998, og før det var han i 17 år generalsekretær for sin forgænger som præsident, brasilianeren Joao Havelange.

  3. Sepp Blatter meddeler tilbagetrækning

   Sepp Blatter meddeler - fire dage efter at være blevet genvalgt - at han vil trække sig som Fifas præsident. Han vil fortsætte i embedet, indtil hans afløser er fundet på ekstraordinær kongres, som senere bliver planlagt til februar 2016.

   Blatters beslutning kommer efter nogle dages massivt pres fra omgivelserne.

  4. Chuck Blazer indrømmer at han tog imod bestikkelse

   Det tidligere medlem af Fifas eksekutivkomité Chuck Blazer fra USA fortæller, at han og andre af komitéens medlemmer tog imod bestikkelse i forbindelse med tildelingen af VM-værtskaberne i 1998 og 2010.

   Det kommer senere frem, at Chuck Blazer siden 2011 har samarbejdet med de amerikanske myndigheder som hemmelig agent for at være med til at få afsløret den omfattende korruption og bestikkelse i Fifa.

  5. Generalsekretær Jerome Valcke sendt på orlov

   Fifa meddeler, at forbundets generalsekretær, Jerome Valcke, er blevet sendt på orlov på ubestemt tid. Valckes navn havde været nævnt i forbindelse med en række pengeoverførsler af mistænkelig karakter.

   Markus Kuttner bliver senere udpeget som midlertidig generalsekretær.

  6. De schweiziske myndigheder indleder en sag mod Sepp Blatter

   De schweiziske myndigheder indleder en sag mod Sepp Blatter, der er mistænkt for at have foretaget en illoyal Fifa-betaling på to millioner schweizerfranc til Uefa-præsident Michel Platini. Platini, der går efter at blive Fifa-præsident ved valget i 2016, afviser ulovligheder og har forklaret til myndighederne, at betalingen er for et stykke arbejde, han på kontrakt har udført for Fifa.

   Den schweiziske statsanklager mistænker også Blatter for at have forbrudt sig mod sine forpligtelser som leder af Fifa og mod forbundets kommercielle interesser.

   Blatter er mistænkt for at have underskrevet en kontrakt i 2005 - som var ugunstig for Fifa - med det caribiske fodboldforbund.

  7. Fifa udelukker tidligere vicepræsident Jack Warner

   Den etiske komité i Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) udelukker forbundets tidligere vicepræsident Jack Warner fra alle fodboldrelaterede aktiviteter på livstid.

   Komitéen har fundet det bevist, at Warner har stået bag adskillige og gentagne ulovlige og uetiske handlinger i de forskellige positioner, han har siddet på i fodboldverdenens top.

  8. Sepp Blatter og Michel Platini suspenderes

   Fifas etiske komité suspenderer Sepp Blatter samt Uefa-præsident og Fifa-vicepræsident Michel Platini i 90 dage. Også Fifas generalsekretær Jerome Valcke er suspenderet.

   Komitéen udelukker sydkoreanske Chung Mong-joon, der ellers havde meldt sig som præsidentkandidat, i seks år.

  9. Sepp Blatter bliver indlagt på grund af stress

   Sepp Blatters talsmand fortæller, at Blatter er blevet ramt af stress og blevet indlagt som følge af skandalesagen.

  10. Gianni Infantino trækker sig, hvis Platini bliver godkendt som kandidat

   Uefa meddeler, at generalsekretær Gianni Infantino trækker sig som Fifa-præsidentkandidat, hvis Platini senere bliver godkendt som kandidat og kan stille op til valget 26. februar.

  11. Fem kandidater er godkendt forud for præsidentvalget.

   Fifa meddeler, at fem kandidater er godkendt forud for præsidentvalget. Platini er ikke blandt dem, men det kan han teknisk set nå at blive inden valget i februar. De fem er Prins Ali Bin Al Hussein, Tokyo Sexwale, Salman Bin Ebrahim Al Khalifa, Jerome Champagne og Gianni Infantino.

  12. Ganesh Thapa udelukkes i 10 år

   Den etiske komité i Fifa udelukker præsidenten for Nepals fodboldforbund, Ganesh Thapa, i 10 år - samt Viphet Sihachakr, præsident for Laos' fodboldforbund, i to år fra al fodbold på grund af bestikkelse.

  13. Blatter og Platini taber deres appelsag

   Blatter og Platini taber deres appelsag. De to fodboldbosser ønskede at få ophævet suspenderingen. Platinis advokat siger, franskmanden vil tage sagen hele vejen til Den Internationale Sportsdomstol, CAS.

  14. Sepp Blatter og Michel Platini skal straffes

   Undersøgelsesgruppen under Fifas etiske komité anbefaler, at både Sepp Blatter og Michel Platini straffes.

  15. Officielt åbnes en sag mod Michel Platini og Sepp Blatter

   Den juridiske gren af Fifas etiske komité åbner officielt en sag mod Michel Platini og Sepp Blatter.

   Samme dag er fire af Fifa-præsidentkandidaterne i København, og i den forbindelse gør de nordiske fodboldbosser det klart, at de inden jul ønsker klarhed over, om Platini er kandidat eller ej.

  16. Går efter livstidskarantæne til Platini

   Fifas etiske komité vil gå efter livstidskarantæne fra al fodbold for korruption til Platini. Det siger franskmandens advokat Thibaud d'Ales til nyhedsbureauet AFP. Advokaten kalder komitéens anbefaling for "en skandale" og "stærkt overdreven". Om komitéen også går efter livstidsudelukkelse til Sepp Blatter vides ikke, da schweizerens repræsentanter ikke ønsker at kommentere sagen.

  17. Schweizisk politi gennemfører en aktion i Zürich

   Fifa-vicepræsidenterne Alfredo Hawit Banegas fra Honduras og Juan Angel Napout fra Paraguay bliver anholdt, da schweizisk politi gennemfører en aktion i Zürich, hvor Fifas eksekutivkomité er samlet for at drøfte reformer. 

   De er mistænkt for at have modtaget penge for at have solgt marketingrettigheder i forbindelse med fodboldkampe i Latinamerika og ved VM-kvalifikationskampe.

   Juan Angel Napout er præsident for Det Sydamerikanske Fodboldforbund (Conmebol), mens Alfredo Hawit Banegas er præsident for Det Nord- og Centralamerikanske Fodboldforbund (Concacaf).

  18. CAS afviser Platini

   Platini.

   Den Internationale Sportsdomstol, CAS, fastslår, at Platini ikke får ophævet sin 90 dages suspendering. 

   Sportsdomstolen fastslår også, at Fifa ikke må forlænge Platinis suspendering i eksempelvis 45 dage, som fodboldforbundet ellers havde antydet, var en mulighed. Suspenderingen, som trådte i kraft 7. oktober, udløber dermed 5. januar.

  19. Afhøring af Blatter og Platini

   Blatter & Platini.

   Sepp Blatter og Michel Platini afhøres i henholdsvis otte og ni timer af Fifas etiske komité, hvor de begge erklærer sig uskyldige i anklagerne om brud på Fifa-regler om at tilbyde og modtage gaver.

  20. Blatter og Platini udelukkes

   Fifas etiske komité idømmer både Blatter og Platini otte års udelukkelse fra alle fodboldrelaterede aktiviteter grundet brud på en paragraf om at tilbyde og modtage gaver. Det er betalingen fra Blatter til Platini i 2011 på to millioner schweizerfranc, som de to fodboldpræsidenter ikke har været i stand til at kunne redegøre tilfredsstillende for. Begge har meldt ud, at de vil anke afgørelsen.

   Senere: Sepp Blatter meddeler, at han ikke vender tilbage til Fifa uanset udfaldet af hans appelsag.

 2. 2016

  1. Fifas etiske kommision anbefaler fyring af Jerome Valcke

   Jerome Valcke.

   Fifas etiske komité anbefaler, at den suspenderede Fifa-generalsekretær, Jerome Valcke, bliver udelukket fra al fodbold i ni år for blandt andet at have solgt billetter på det sorte marked til VM-kampe. Dagen efter forlænges hans midlertidige suspendering med 45 dage, og Fifa indleder formelt en sag mod ham.

  2. Platini trækker sit kandidatur

   Platini.

   Michel Platini meddeler via den franske sportsavis L'Equipe, at han trækker sit kandidatur til præsidentposten i Fifa, da han ikke længere har hverken tid eller lyst til at stille op.

  3. Jerome Valcke fyret af FIFA

   Jerome Valcke.

   Fifa meddeler, at generalsekretær Jerome Valcke er blevet fyret med øjeblikkelig virkning.

  4. Afvisning af appeller

   Blatter og Platini får afvist deres appeller af Fifas appelkomité, men begge får reduceret deres karantæner fra alle fodboldrelaterede aktiviteter med to år, så begge er udelukket i seks år. Karantænerne gælder til 8. oktober 2021.

   Strafnedsættelsen begrundes med en mangeårig indsats i henholdsvis Fifa og Uefa, som er en formildende omstændighed.

   Desuden idømmes Platini en bøde på 80.000 schweizerfranc, mens Blatter slipper med en bøde på 50.000 schweizerfranc.

   Platini og Blatter appellerer senere samme dag straffen på seks års udelukkelse fra alle fodboldrelaterede aktiviteter til CAS.

  5. Ny præsident

   Gianni Infantino.

   Før selve præsidentvalget vedtager Fifas kongres en række reformer, der har til hensigt at komme den omfattende korruption i det skandaleramte forbund til livs.

   Reformerne inkluderer: En skarpere opdeling af politik og økonomi, så der ikke blandes penge ind i fodboldpolitiske beslutninger. At samtlige komitémedlemmer i Fifa skal igennem et integritetstjek, så korrupte ledere holdes fra magten. At der indføres tidsbegrænsning for, hvor længe fodboldledere kan sidde på magten i Fifa, og at en præsident maksimalt kan sidde i tre valgperioder af fire års varighed. At flere kvinder skal have plads i Fifas øverste organ, Fifa Council, der fremover afløser eksekutivkomitéen.

   Efter vedtagelsen af reformerne vælges Infantino som ny præsident for Fifa.

  6. FIFA-ledere sagsøges af ny præsident

   Den nye FIFA-præsident, Gianni Infantino.

   Det Internationale Fodboldforbund, Fifa, sagsøger 41 personer, som ifølge Fifa har svindlet med forbundets penge og tilranet sig store beløb.

   De 41 navne inkluderer tidligere fodboldledere med en fortid i Fifa som eksempelvis Chuck Blazer, Jack Warner og Jeffrey Webb.

   De mange sager, der blandt andet involverer korruption omkring valget af VM-slutrunder og salg af tv-aftaler, bliver i øjeblikket behandlet i USA.