Flemming Toft: En stor mundfuld for Hareide

Der venter en stor opgave for den nye landstræner, mener TV 2's ekspertkommentator Flemming Toft

Så præsenterer DBU endelig den nye landstræner.

Som TV 2 længe har slået fast bliver det den 62-årige nordmand Åge Hareide, der efterfølger Morten Olsen.

Sagen har været klar ganske længe, selvom DBU indtil begyndelsen af december har hævdet, at 3-4 emner stadig var i spil. Og så vidt jeg erfarer gjorde Hareide for alvor opmærksom på sig selv, da han tidligere på året besnærede dele af DBU’s top med et foredrag om sin succes med Malmö FF.

Malmø’s Champions League deltagelse betød, at intet rigtigt kunne meldes ud før den sidste gruppekamp mod Real Madrid. Derfor kom det lidt overraskende, at den svenske klub og Hareide på et pressemøde en uge før denne kamp offentliggjorde deres skilsmisse.

Dermed var det op til DBU at komme på banen - og det sker altså nu.

Hareide er definitivt færdig i Malmø og klar til det danske landshold. Han ventes at tiltræde mere synligt i begyndelsen af det nye år, men på den front er der ingen hastværk.

Hareide skal ikke med noget ligalandshold på tur i januar/februar og endnu er der intet meldt ud om kommende kampe for A-landsholdet i 2016. Mulige spilleterminer er ifølge UEFA sidst i marts - og mon ikke Hareide og DBU ønsker et par “overkommelige” modstandere til at starte op med.

Åge Hareide kommer fra Molde, der ligger 7-8 timers kørsel fra Oslo - deroppe hvor de har sild i tøndevis og ellers praler med Tippeliga-holdet og en serie kendte forfattere. Jeg nævner Bjørnstjerne Bjørnson fra tid tilbage og Jo Nesbø fra vor tid.

Åge Hareide blå bog
Åge Hareide blå bog Foto: TV 2 SPORT / TV 2 SPORT

Hareide spillede selv for Molde i begyndelsen af 80erne inden han skiftede til Manchester City og senere Norwich City. Den store centrale forsvarsspiller var med, da Danmark slog nordmændene på vej mod VM i Mexico i 1985. Danmark vandt den kamp med 5-1, og Hareide lavede et par kæmpefejl ved danske scoringer.

Han kom tilbage til Molde og blev træner op gennem resten af 80erne og 90erne. Så blev det til start i Brøndby 2000, men på vejen mod mesterskabet stoppede Hareide i april 2002 med ordene:

“Jeg tror spillerne trænger til noget helt nyt. Vi er kørt fast spillemæssigt. Vi kan ikke skifte halvdelen af holdet ud, men måske kan spillerne med en ny mand på trænerposten få ny inspiration, så vi kan få mesterskabet til Brøndby i maj måned”. Tom Køhlert kom til, Lars Olsen forblev assistent og Brøndby blev mestre.

Hareide blev mester med norske Rosenborg året efter - og så blev han norsk landstræner. Uden succes, for nordmændene nåede ikke en slutrunde som var ambitionen. Der kom trænerskift i 2008.

Den vel nok mest bemærkelsesværdige periode kom så i Malmø FF, der blev mestre i 2014, Hareide blev årets træner og svenskerne nåede i Champions League. Det eventyr sluttede samtidig med Hareides punktum med kampen mod Real Madrid.

DBU får en erfaren træner med karisma og engagement. En mand der kræver meget af sine spillere og sine omgivelser, men også en mand med et udadvendt væsen og et glimt i øjet, en mand der giver medierne plads. Og det sidste er yderst vigtigt, at han og DBU udnytter. For starten bliver en udfordring, resultater skal vise om valget er godt.

Udfordringen ligger i begyndelsen. For uanset hvordan man vender og drejer debat og synspunkter er det en kapacitet, en legende, Hareide afløser. 15 år med Morten Olsen har sat sine spor. I dansk fodbolds udvikling - og i danskernes (herunder mediernes) syn på landsholdet og Olsen.

Og håndteringen af diverse sager har de seneste par år svækket DBU’s placering i det offentlige billede. Nu er muligheden der for at starte på en frisk, selvom man i DBU fastholder, at “starten på en frisk” er begyndt for længe siden i ny kommerciel og forretningsstrategisk retning. Ude blandt “folket” er der stadig et godt stykke vej til en del af noget større - rent folkeligt. Og sponsorerne står ikke umiddelbart i kø efter det der burde være et væsenligt større brand.

Åge Hareide skal nu være i spidsen for et dansk landshold, der skal have forløst Christian Eriksens kvaliteter, der skal have implementeret den store talentmasse, der skal have fundet ham, eller helst de, der kan lave målene og et landshold, der skal have mere “vildskab” i sig. Hans appetit er stor - det er den her mundfuld godt nok også!

Danmarks landstrænere siden 1970
70-75
Rudi Strittich
Scanpix
Fodboldlandstræner Rudi Strittich til venstre og anfører for det danske fodboldlandshold Kresten Bjerre til højre.
76-79
Kurt Nielsen
Polfoto
Kurt 'Nikkelaj' Nielsen. Dansk landstræner i perioden 1976-1979. Som landstræner nåede han ingen større resultater og kom til at stå for den lidt tilbagelænede danske, hyggestemning i landsholdstruppen som efterfølgeren Sepp Piontek gjorde op med til fordel for disciplin og professionalisme.
79-90
Sepp Piontek
Polfoto
Josef Emanuel Hubertus Piontek eller bare Sepp Piontek.
Sepp spillede i perioden 1963 til 1972 203 Bundesliga-kampe for SV Werder Bremen og 6 kampe på det vesttyske landshold.
Siden blev han træner for først SV Werder Bremen og senere for Fortuna Düsseldorf og FC St. Pauli.
I 1979 blev han træner for det danske landshold efter at have været landstræner på Haiti. 
Han besad stillingen igennem 115 landskampe indtil 1990. 
Denne periode er blevet kendt som et vendepunkt i dansk fodbold og Sepp Piontek er tilskrevet en stor del af æren for den genrejsning af dansk fodbold, der kulminerede med sejren ved EM i 1992. 
I 1983 blev han kåret til Årets Træner i Danmark.
90-96
Richard Møller Nielsen
Polfoto
Richard Møller Nielsen (også kaldet Ricardo) var en dansk fodboldspiller og -træner. 
Han var især kendt som træner for det danske landshold 1990-1996 og stod således bag holdet, der blev europamestre i 1992.
96-00
Bo ' Bosse' Johansson
Polfoto
Bo Johansson (også kaldet Bosse, født 28. november 1942 i Kalmar, Sverige) var Danmarks fodboldlandstræner fra 1996 til 2000
I 1996 blev han landstræner for det danske landshold og førte det til VM-slutrunden i Frankrig i 1998 og til EM-slutrunden i Holland/Belgien i 2000.
I alt stod han i spidsen for det danske landshold i 40 A-landskampe, og det resulterede i 17 sejre, ni uafgjort og 14 nederlag. Især VM-slutrunden i Frankrig må betegnes som et højdepunkt, hvor Danmark nåede kvartfinalen og tabte i en meget tæt kamp til de senere sølvvindere Brasilien.
00-15
Morten Olsen
Polfoto
Morten Olsen. Danmarks seneste landstræner. Han stod i spidsen for holdet igenenm flere sæsoner, og huskes nok især for at have ført Danmark til flere EM og slutrunder.