Fodbold

Svensk fodboldboss afslører: Sådan "købte" vi EM i '92

EM i '92 kom ikke kun på svenske hænder på grund af gode argumenter.

Det gik ikke til helt efter bogen, da EM-slutrunden i sommeren ’92 (hvor dansk fodbold fejrede sin største triumf) kom på svenske hænder.

Det afslører den daværende formand for det svenske fodboldforbund Lennart Johansson. 

- Jeg var blevet en del af mange, forskellige komitéer og var meget sammen med repræsentanter fra østeuropa som ikke havde de samme ressourcer som andre. Det var folk. der havde gode hensigter og var pålidelige. Så jeg gav dem visse fordele, siger han til avisen Dagens Nyheter.

I samme interview siger Lennart Johansson, at han er overrasket over afsløringerne fra den tyske avis ”der Spiegel” som for to måneder siden kunne afsløre, at VM i 2006 var købt af det tyske fodboldforbund.

Helt sådan foregik det dog ikke i tiden frem mod slutrunden i 1992, fortæller den tidligere, svenske fodboldboss – der blev nemlig ikke overført kolde kontanter i forsøget på at få Europamesterskaberne til Sverige.

- Der var ingen penge involveret men det var i stedet løfter om, at vi ville øge udvekslingen med landene og stille os positive i forhold til deres udvikling, fortæller Lennart Johansson som tror, at tyskerne har benyttet sig af lignende metoder i jagten på VM i 2006.

- Mod at spille venskabskampe i USA, så ville amerikanerne til gengæld stemme på Tyskland, når tyskerne ville have VM. Så de har ikke taget imod penge, men i stedet ”købt” stemmer sådan. Det gjorde vi også i Sverige, da vi fik EM.