Fodbold

FIFA udelukker Blatter og Platini fra fodbold i otte år

FIFA's etiske komité har afsagt dom mod Sepp Blatter og Michel Platini, der udelukkes for brud på gaveparagraf.

Det Internationale Fodboldforbund, FIFA, udelukker Sepp Blatter og Michel Platini fra fodbold i otte år for brud på paragraf om gaver.

 

Sepp Blatter får desuden en bøde på 50.000 schweizerfranc, mens Michel Platini skal betale 80.000 schweizerfranc.

 

https://twitter.com/fifamedia/status/678860390751715328

 

Udelukkelsen gælder fra alle fodboldrelaterede aktiviteter. Den træder i kraft øjeblikkeligt.

 

Den etiske komité lægger i domsafsigelsen særligt vægt på en pengeoverførsel på to millioner schweizerfranc, som Platini i 2011 modtog fra FIFA.

 

Dengang var Sepp Blatter i valgkamp med Mohammad Bin Hammam fra Qatar om at fortsætte som præsident for FIFA. Platini støttede Blatters kandidatur, men han har hidtil insisteret på, at beløbet ikke har noget med hans støtte til Blatter at gøre.

 

Både Blatter og Platini har hidtil påstået, at pengene var betaling for et stykke arbejde, som Platini havde udført som konsulent for FIFA mellem 1998 og 2002.

 

Komitéen har ikke fundet grundlag for at tro på den påstand. Det har den ikke med henvisning til, at der ikke var nogen kontrakt eller detaljer om beløbet i FIFA's arkiver, før beløbet blev overført i 2011.

 

I domsafsigelsen skriver FIFA's etiske komité, at Sepp Blatter "i sin position som præsident for FIFA iværksatte betalingen til hr. Platini, som ikke havde noget retligt krav på pengene."

 

Komitéen lægger desuden vægt på, at Sepp Blatter "hverken i sin skriftlige redegørelse eller sin personlige høring kunne redegøre for et grundlag for denne betaling."

 

Både Platini og Blatter erklærede sig uskyldige i brud på FIFA-reglerne, da de blev afhørt af den etiske komité i FiFA.

 

Sepp Blatter har været FIFA-præsident siden 1998. Platini var, før sagen for alvor kom frem, en af favoritterne til at overtage præsidentstolen i FIFA, men han må altså nu indse, at det ikke bliver virkelighed.

 

Der er præsidentvalg i FIFA den 26. februar 2016.