Fodbold

Ajax-dansker frosset ud: Har ikke talt med træneren i fem måneder

Det er otte måneder siden den danske fodboldspiller Nicolai Boilesen sidst spillede en kamp for sin hollandske klub Ajax.

En konflikt omkring venstrebackens ønske om et klubskifte sidste sommer gik i hårdknude og betød, at den 23-årige viceanfører i Ajax Amsterdam blev degraderet.

Med beskeden om, at han ikke længere måtte spille kampe for klubben.

- De ting der er kommet ud - så som at det har været om penge, det passer slet ikke.  Det har ikke været det, der har været problemet, og jeg har aldrig fået en forklaring på, hvorfor jeg blandt andet ikke må spille kampe for reserveholdet.

- Jeg har sådan set ikke snakket med træneren i fem måneder og ikke fået nogen forklaringer fra nogen som helst i klubben, fortæller Nicolai Boilesen fra sit hjem i en by lidt uden for Amsterdam.

Her har han kunnet tilbringe ekstra mange timer, siden han i sommer fik de kedelige nyheder gennem et opkald fra sin agent.

- Nu har jeg været her i seks år, så jeg har været her hele min voksne karriere som professionel fodboldspiller og slået igennem her.

- Jeg kender stort set alle mennesker, der arbejder ud i klubben. Fra kantinedamer til græs-mænd der sørger for vores baner, til de største direktører der er derude. Så jeg kender klubben på stort set alle punkter, og derfor er det selvfølgeligt underligt, at man lige pludselig står ude i kulden.

Som bare 17-årig pakkede Nicolai Boilesen tasken og skiftede livet hos familien i Danmark ud med en ny hverdag i den hollandske storby Amsterdam. Først som ungdomsspiller – og sidenhed som fast mand på Ajax’ førstehold.

Skiftet har ført til fire hollandske mesterskaber, kampe i Europa League og ikke mindst et Champions League-opgør på Camp Nou mod Barcelona og barndomsidolet Lionel Messi. 

Nu er det 252 dage siden Nicolai Boilesen sidst var på banen for Ajax.

- Den sidste klubkamp jeg har spillet for Ajax var i maj måned - den sidste kamp i sæsonen, hvor jeg også er anfører, og egentlig havde været det de sidste 7-10 kampe for holdet i sæsonen - og så tre måneder senere kommer jeg op og skal spise morgenmad med de andre drenge og får egentlig at vide, at det kan du ikke få lov til - at sidde her længere.

- Det har mentalt været udfordrende på mange punkter, men til gengæld har jeg også fået så meget ud af det og overvundet mange ting, lært meget omkring mig selv og min krop og mentalt, hvordan man kan presse sig selv på et højere niveau. Så jeg er forblevet positiv, det er det, det har handlet om for mig.

I stedet for kamptræning har danskeren brugt de sidste fem måneder på at komme i den bedst mulige fysiske form. Dels med træning med reserveholdet, og dels med selvtræning og styrketræning.

- Jeg står op lige som alle andre dage, og skal være ude på anlægget klokken 9.15. Da jeg fik at vide, at jeg var fast på reserveholdet og ikke fik lov til at spille kampe, lagde jeg en plan med to fysioterapeuter fra reserveholdet - jeg får ikke lov til at spille kamp de næste fem måneder, hvad skal der så ske? Hvordan kan vi optimere mig fysisk og mentalt.

- Derfor har jeg aldrig været i fysisk bedre form, end jeg er nu. Selvfølgelig er der en kampform som er meget populært at sige i fodboldverdenen, og den mangler jeg selvfølgelig, det er klart, men hvad angår hvordan min krop har det styrkemæssigt og i forhold til test, der har jeg aldrig været i bedre form.

Danskeren har fortsat et halvt år tilbage af sin kontrakt i Ajax, og lægger da heller ikke skjul på, at han arbejder ihærdigt på at skrive kontrakt med en ny klub – et skifte der således skal være på plads inden for de næste otte dage, hvis venstrebacken skal nå det i dette transfervindue.  

- Det er klart, der er en eller anden form for glød, der brænder inde i mig, for at få lov til at spille fodbold igen.

- Jeg har ikke fået lov til det i 7-8 måneder, og det er jo også grunden til, at jeg er her i Holland. Det er jo ikke for sjov, at jeg er flyttet væk fra familie og venner. Det er jo for at komme herned og leve min drøm ud, og når man ikke kan få lov til det, så er der en eller anden form for indebrændthed, som brænder inde i en, og som man gerne vil have ud. Den har jeg omsat til noget motivation, som jeg glæder mig til forhåbentlig snart at få lov til at bruge.

Du kan møde Nicolai Boilesen i aftenens SportsCenter, når han for første gang til tv fortæller om den komplicerede situation i Ajax. Det er på TV 2 klokken 19.45.

Ajax har ikke haft lyst til at udtale sig omkring Nicolai Boilesen.