- Her er Br√łndbys fremtid

16x9
. Foto: Henning Bagger / Scanpix Denmark

KOMMENTAR: Br√łndby skruer ned og barsler med realistisk og ‚Äôb√¶redygtig‚Äô plan. L√¶s her om et nyt Br√łndby og nye roller til hovedpersonerne.

Stortrommen skal b√¶res op p√• loftet. Og f√łrst st√łves af igen henne omkring 2020.

- Velkommen til en ny fremtid for Br√łndby IF. En fremtid, der kan blive skels√¶ttende for udviklingen i dansk fodbold.

Peter Br√ľchmann, kommentator

Velkommen til en ny fremtid for Br√łndby IF. En fremtid, der kan blive skels√¶ttende for udviklingen i dansk fodbold.

Onsdag i n√¶ste uge holder Br√łndbyernes IF Fodbold A/S en generalforsamling, der p√• alle m√•der kommer til at s√¶tte en ny dagsorden i b√•de klubbens historie og kan skabe et helt nyt billede for fremtidens Superliga.

Jan Bech Andersen er fortid som formand for bestyrelsen. Og som medlem af den. Hans fam√łse ytringer p√• Br√łndbys fanforum, Sydsiden, under d√¶knavnet ‚ÄôOscar‚Äô var s√• stor en belastning for et trov√¶rdigt Br√łndby, at rigmanden fra London har valgt at tr√¶de et skridt tilbage.

I hvert fald for en tid. I hvert fald udadtil.

Den tidligere direkt√łr for Toms fabrikkerne, Jesper M√łller, tr√¶der onsdag i n√¶ste uge op som ny formand. S√•dan er indstillingen til generalforsamlingen, og s√•dan bliver det. N√¶stformand bliver gulddrengen fra marketingsfolkets verdensrangliste, Morten Alb√¶k. Denne ligner ogs√• til forveksling den nye st√¶rke mand i Br√łndby, hvis man tager Jan Bech Andersens skridt tilbage for gode varer.

Mesterskabet er skrevet ud af manuskriptet

Men lad os f√łrst lige kigge p√• det, fodboldfolket interesserer sig mest for: Hvor skal Br√łndby hen p√• fodboldbanen. Planen ventes f√łrst pr√¶senteret i n√¶ste uge, men retningen er allerede klart udstukket. Br√łndby skal f√łrst og fremmest v√¶re en ‚Äôb√¶redygtig‚Äô forretning, man skal ikke l√¶ngere k√łbe spillere p√• den hylde, hvor man hentede Daniel Agger og Johan Elmander.

- Br√łndby skal f√łrst og fremmest v√¶re en ‚Äôb√¶redygtig‚Äô forretning, man skal ikke l√¶ngere k√łbe spillere p√• den hylde, hvor man hentede Daniel Agger og Johan Elmander.

Peter Br√ľchmann, kommentator

Ja lige nu udg√łr Daniel Agger i sig selv et strategisk dilemma for Br√łndbys ledelse. Hvad det handler om, vender vi tilbage til senere.

Den nye retning blev mere end antydet, da man i sidste uge i en fondsb√łrsmeddelelse fortalte om Jan Bech Andersens farvel til bestyrelsen.

Den traditionsrige klub med en fortid som altdominerende lokomotiv og stadig med Danmarks st√łrste fanbase ‚Äď vurderet p√• tv-t√¶kke, opbakning i provinsen og loyalitet ‚Äď m√• gerne blive mester og vinde medaljer, men det er ikke de bogstaver, der kommer til at pr√¶ge den kommende strategiplan.

.
. Foto: Henning Bagger / Scanpix Denmark

Hvor der i den strategiplan, der er g√¶ldende nogle f√• dage endnu, st√•r skrevet, at Br√łndby skal v√¶re en forretning i balance i 2017 og v√¶re mester senest i 2017/18 s√¶sonen, s√• vil sigtet fremover v√¶re v√¶sentligt l√¶ngere. Alle synes at have erkendt, at det er et fatamorgana at presse alt ind i den oprindelige fire-√•rs-plan. Dertil har der v√¶ret for meget slingren, for mange fejl og nej, disse kan ikke bare t√łrres af p√• Per Rud og Thomas Frank.

En reel genstart af projektet Br√łndby

Nu f√łlger en helt ny og opsigtsv√¶kkende strategi. Detaljerne er endnu ukendte for offentligheden, men det ligner mere en plan, der r√¶kker 8-10 √•r frem. Og r√¶kkef√łlgen kan meget vel v√¶re ‚Äôbevist b√¶redygtighed‚Äô og f√łrst derefter v√¶kst fra en langt mere sikker base. Der vil formentlig v√¶re en masse ord om, at det hele stadig skal f√łlges ad og at v√¶ksten skal eskalere omg√•ende, men det bem√¶rkelsesv√¶rdige er, at der bliver tale om en √łkonomisk b√¶redygtighed F√ėR det sportslige.

Nærmest som en klassisk turn-a-round i bestræbelsen på at skabe en forretningsmæssig troværdighed. Det er derfor ordet ’bæredygtighed’ er så centralt.

Det er det omvendte, man g√łr i FC Midtjylland, som ventes at passere Br√łndby til sommer som den klub i Danmark, der bruger n√¶stflest penge p√• l√łn og afskrivninger (det reelle billede p√•, hvem der har det dyreste hold). FC K√łbenhavn er med sine udgifter til l√łn- og afskrivninger p√• 100 mio. kroner med p√¶n afstand det dyreste hold.

I Herning vil man booste sig sportsligt for at række ud efter europæisk succes og især europæiske millioner. Det er en satset, hårdt gearet strategi med et element af kvalificeret lotto. Hvis man skal sige det lidt hårdt.

.
. Foto: Jens N√łrgaard Larsen / ScanpixDanmark

Den vej har Br√łndby ogs√• v√¶ret p√• under Jan Bech Andersen. Det anstrengte og forcerede kvantespring tilbage til toppen for rigmandens penge. Det blev tydeligst udtrykt, da Jan Bech stillede det efterh√•nden ber√łmte sp√łrgsm√•l til Aldo Petersen: ‚ÄôHvad skal der til for at bringe Br√łndby tilbage til toppen?‚Äô

100 millioner kroner, l√łd svaret. Og det er i n√¶rheden af det dyk, som London-forretningsmanden allerede har foretaget. Uden at det bragte Br√łndby tilbage til toppen.

S√• det, der sker i n√¶ste uge, vil v√¶re en reel genstart af Br√łndby-projektet.

Hvor er pengene, Br√łndby?

Den nye strategi i Br√łndby vil blive m√łdt af masser af skepsis. Fans med hunger efter kortsigtet succes vil sukke dybt og vrisse ‚Äô√•h nej, nu har Troels Bech tager sin proces med til Br√łndby‚Äô. Folk som Aldo Petersen, tidligere FCK-direkt√łr Dan Hammer og m√•ske Flemming √ėstergaard vil i forskellige varianter sp√łrge ‚Äôhvor er pengene?‚Äô Og t√łrt konstatere, at uden penge f√•r man ikke sportslig succes ‚Äď og uden sportslig succes kan man ikke lave en rentabel fodboldforretning.

Det er derfor, man fra f.eks. Aldo Petersen har h√łrt anerkendende nik i retning af Rasmus Ankersen og den offensive udvikling af FC Midtjylland. Den tog Ankersen til sig og h√¶ftede sig ved, at Aldo Petersen havde rost FCM i f√łlgende udtalelse til Ekstra Bladet i starten af 2015:

‚ÄĚHvis man skal sammenligne fodbold med it-verdenen, er FC K√łbenhavn IBM eller Microsoft. Jeg havde meget gerne set, at Br√łndby ville v√¶re blevet Apple. Men jeg er utroligt imponeret af, hvad der sker i Midtjylland lige nu. Jeg tror, de har meget bedre chancer for at blive Apple.‚ÄĚ

Men Midtjylland-modellen er baseret p√• det forcerede kvantespring, som er fors√łgt i Br√łndby flere gange. Uden succes. F√łrst med Jesper ‚ÄôKasi‚Äô Nielsen som motor. S√• med Jan Bech Andersen.

Derfor kan man reelt beskrive den nye Br√łndby-model som mere sk√•ret over en FC Nordsj√¶lland eller en helt aktuel AaB-model. St√¶rk talentudvikling, √łkonomisk is i maven og organisk v√¶kst. Det vil aldrig i l√¶ngden kunne udfordre FCK, vil skeptikerne sige. Ogs√• selv om b√•de FCN og AaB har nylige mesterskabspokaler i skabene.

Men Br√łndby har ikke noget alternativ til den l√¶ngere vej. Ikke uden en seddelpresse som evighedsmaskine. Derfor synes den nye vej rigtig.

Udfordringen bliver, at man vil finde tilbage til den udvikling, der skabte nutidige landsholdsspillere som Andreas Christensen, Pierre-Emile H√łjbjerg, Daniel Wass, Riza Durmisi og f√łr dem Daniel Agger og Thomas Kahlenberg. Det lyder besn√¶rende og som kernen i den gode fort√¶lling, men skal i 2016 og fremover ske i et milj√ł med ekstremt h√•rd konkurrence og hvor FC Nordsj√¶lland, FC K√łbenhavn og Lyngby bejler om de samme talenter og i flere tilf√¶lde er l√¶ngere fremme end Br√łndby er lige nu.

Hvor meget is er der i maven?

S√• den store eksamen bliver at m√•le, hvor meget is, der er i maven p√• Br√łndbys nye ledelse ‚Äď og reelt hos Jan Bech Andersen, som i kraft af sin position som de facto-ejer stadig sidder med volumen-knappen i sin h√•nd. Hvor mange deprimerende nedture som mod FC Midtjylland sidste weekend skal der til, f√łr isen smelter? Hvor mange 5. pladser? Hvor mange flirterier med kanten til n√¶ste s√¶sons slutspil og eventuelt kiksede deltagelser i dette?

Alle venter sp√¶ndt p√• at h√łre den nye sportslige m√•ls√¶tning. Men med ordet ‚Äôb√¶redygtighed‚Äô placeret s√• centralt, vil man ogs√• v√¶re n√łdt til at budgettere uden europ√¶isk deltagelse og formentlig de f√łrste √•r uden medaljer. Et realistisk bud er, at m√•ls√¶tningen vil hedde ‚Äôslutspil‚Äô eller eventuelle varianter a la top 4, top 5 eller top 6.

- Herfra skal der udelukkende lyde roser for den realistiske tilgang til Br√łndbys genrejsning.

Peter Br√ľchmann, kommentator

Herfra skal der udelukkende lyde roser for den realistiske tilgang til Br√łndbys genrejsning. Hvis du for alvor skal skabe v√¶rdierne selv gennem talentudvikling og dygtig scouting, vil resultatet p√• f√łrsteholdsniveau f√łrst for alvor v√¶re synligt efter 5-10 √•r. Husk, at udgangspunktet er, at Br√łndby ikke er f√łrende og f√łrst skal indhente andre. Husk ogs√•, at FC K√łbenhavn udover at k√łbe dyre spillere, plukke de mest attraktive n√¶sten-f√¶rdige talenter ogs√• investerer betragteligt mere end Br√łndby i talentudviklingen.

Værdierne skæres ned til ét ord

Meget af Br√łndbys forventede succes og vejen til genrejsning vil ligge i fort√¶llingen. Derfor vil man ogs√• se de nuv√¶rende fire v√¶rdiord ‚Äď passion, mod, f√¶llesskab og kvalitet ‚Äď sk√•ret ned til formentlig bare √©t ord: ‚ÄôF√¶llesskab‚Äô.

Og her er det rigtig interessant at skele mod Br√łndbys fans og tilh√¶ngere. Den st√¶rke Br√łndby-fraktion kaldet ‚ÄôAlpha‚Äô og paraply-organisationen, Br√łndby Supporters Trust (BST), har m√•ske ikke ligefrem v√¶ret inddraget i skabelsen af strategien, men det, der tegner sig om den nye, kommende strategi ligger ganske t√¶t p√• de tanker, som is√¶r BST har udtrykt l√¶nge. Og der har v√¶ret en direkte dialog mellem Br√łndbys ledelse og BST om, hvordan budskabet bliver solgt. Interessant bliver det her at afl√¶se, hvorvidt Br√łndby anerkender BSTs tanker og us√¶dvanlige appeller om t√•lmodighed og trov√¶rdighed.

Det er ikke n√¶rliggende med tanke p√•, at BST i k√łlvandet p√• Oscar-aff√¶ren direkte udtrykte mistillid til Jan Bech Andersen som formand for Br√łndby. S√• en omfavnelse eller anerkendelse vil v√¶re sv√¶r at sluge for Jan Bech, men vil omvendt ogs√• v√¶re et st√¶rkt billede p√• netop det ord, der kommer i centrum: F√¶llesskabet.

Det us√¶dvanlige er, at en central tilh√¶ngergruppe beder klubben om at v√¶re realistisk og erkl√¶rer sig enig i langvarig opbygning fremfor forceret jagt p√• kortsigtet succes. Det klima har v√¶ret kendetegnende for Br√łndby siden flirten med konkursen i 2013 og har v√¶ret et meget st√¶rkt vindue af muligheder for samklang mellem en realistisk Br√łndby-ledelse og en t√•lmodig opbakning fra loyale fans.

Kan Red Bull k√łbe Br√łndby?

Det var den samklang, der blev udsat og delvist ramponeret, da Jan Bech Andersen stillede det fam√łse 100 mio. kroners sp√łrgsm√•l til Aldo Petersen. Herfra gik Br√łndby nemlig fra t√•lmodig opbygning til at tr√¶de p√• speederen i en reel forcering. Eftertiden har vist, at BST dengang s√• mere rigtigt end den 4-√•rs strategi, der nu bliver smidt p√• porten.

I det lys var det voldsomme stormvejr, som BST endte i med sin mistillids-erkl√¶ring til Jan Bech i sidste m√•ned t√¶t p√• at blive skels√¶ttende. BST kom i massiv modvind i dele af Br√łndbys tilh√¶ngerskare. Mest fordi man pustede til ilden og rokkede b√•den endnu mere ‚Äď og m√•ske i mindre grad fordi de BST-kritiske fans var uenige i budskabet. Fans er meget forskellige og med mange forskellige holdninger lige fra det kritiske til, at man bare skal v√¶re 12. mand og bakke n√¶rmest alting fra klubben op.

P√• s√łndag m√łder Br√łndby OB i en Superliga, hvor Auri Skarbalius er g√•et fra arbejdsmands-fodbold over decideret √łrkenvandring mod Midtjylland til fornyet tro mod FC K√łbenhavn i pokalkampen onsdag aften (ja, lige nu ligner FCK n√¶rmest Br√łndbys nye yndlingsmodstander).

Inden kampen mod OB p√• s√łndag har Br√łndby Supporters Trust indkaldt tilh√¶ngere og presse til en seance i Idr√¶ttens Hus, hvor man vil freml√¶gge sine synspunkter inden generalforsamlingen.

Her vil budskabet v√¶re bekymringen for, at den kommende aktieudvidelse indeb√¶rer en risiko for, at Br√łndby kommer p√• fremmede h√¶nder, fordi kapitaludvidelsen har en ramme, s√• f.eks. et internationalt konglomerat a la Red Bull, kinesiske fonde eller den gruppe, der k√łbte FC Nordsj√¶lland vil kunne opn√• en aktiemajoritet i Br√łndby. Sat helt p√• spidsen ville Red Bull eller en flok glubske kinesere, hvis man k√łbte samtlige de udbudte nye aktier, pludselig eje mere end 70 procent af Br√łndby. Nu ventes det, at Jan Bech Andersen selv vil k√łbe s√• mange af de nye aktier, at han fortsat vil v√¶re de facto-ejer og formentlig med mere end de 26 procent, han ejer i dag.

Nu er det sidste gang ‚Äď igen..

I genren for tilh√¶ngernes bekymring har der ogs√• mellem klub og de st√¶rkeste fangrupperinger v√¶ret en dialog om muligheden for at s√¶lge stadion-navnet som man ser i s√• mange andre klubber. Her virker fans‚Äôenes bekymring set i en international kontekst og i sammenh√¶ng med Br√łndbys √łkonomiske situation noget bornert. En b√¶redygtig forretning skal have sine v√¶rdier p√• plads, men ogs√• s√łge naturlige indt√¶gtskilder. Og nej, n√¶ste skridt er ikke logoet, fordi man har solgt et stadion-navn.

Men jeg m√• ogs√• sige, at BSTs arbejde med Br√łndbys fremtid er v√¶rd at bygge p√• og fastholde dialogen p√•. Jeg har gennem √•rene siddet med mange direkt√łrer, sportschefer og bestyrelsesmedlemmer, og jeg har sj√¶ldent set personer udenfor en klub v√¶re s√• langt inde i forretningens udvikling. S√• hvis man mener f√¶llesskabet i Br√łndbys ledelse, vil det v√¶re en god ide at styrke denne bro til det community, der udg√łr kernen i Br√łndbys nutid og fremtid.

Et sp√łrgsm√•l er ogs√•, hvorvidt den kommende aktieudvidelse er den sidste. I Br√łndby virker man meget st√•lsat p√•, at dette bliver sidste gang. Nogensinde. Definitivt. Ama‚Äôr..

Men her m√• jeg alts√• lige minde om to ting: Det har man sagt tidligere i Br√łndby. Og dern√¶st sagde den stort set samme bestyrelse i 2014, at man ville lave forretning i balance blandt andet p√• talentudvikling og satsning p√• Br√łndbys akademi, Masterclass. Det er i store tr√¶k det samme budskab denne gang.

I 2014 gik diskussionen ogs√• p√• ‚Äôf√¶llesskabet‚Äô og mere bl√łde v√¶rdier, men den nuv√¶rende bestyrelse endte med at ville sende ‚Äôet st√¶rkt business-signal‚Äô gennem meldingen om mesterskab i senest 2017/18. N√•r man i dag taler med medlemmer af bestyrelsen, bliver det betonet, at det var en ny bestyrelse dengang og at man n√¶rmest arvede den offensive strategi.  Lad mig sige det s√•ledes: S√•dan er det ikke alle, der husker det.

Min pointe: Den nye strategi synes rigtig, men den rummer også et element af ny indpakning tilsat den rigtige tålmodighed.

Troels Bech - den stærke mand i organisationen

Lad os lige kigge p√•, hvem der egentlig bestemmer i Br√łndby lige nu. Og lad os begynde ved den daglige forretning. Her vil Troels Bech blive en langt mere central skikkelse. Den tidligere fodboldtr√¶ner er allerede hevet op i den formelle direktion, som han udg√łr sammen med Jesper J√łrgensen, der b√•de har v√¶ret konstitueret direkt√łr og finansdirekt√łr, inden han i marts afl√łste den fyrede S√łren Vadmand ‚Äď og denne gang som permanent direkt√łr.

I kredsen rundt om Br√łndby spekuleres der stadig p√•, hvor permanent J√łrgensen er. Mangler man stadig den mere profilerede direkt√łr, der kan tr√¶kke forretningen helt op i tempo. Her har man tidligere kigget p√• Manchester United-danskeren Casper Stylsvig, ligesom Jens Aal√łse fra TDCs koncerndirektion (tidligere direkt√łr i Danske Spil og marketingschef i SAS) har v√¶ret n√¶vnt. Ingen betvivler Jesper J√łrgensens evner og dedikation, og fra alle sider i bestyrelsen understreger man, at han er permanent i jobbet, men ogs√• han vil v√¶re afh√¶ngig af resultaterne. Og lige nu er Br√łndby bare ikke en attraktiv arbejdsplads p√• det niveau, der tales om med de n√¶vnte navne.

.
. Foto: Bax Lindhardt / Scanpix Denmark

Troels Bech n√¶vnes af flere og flere med stadig st√łrre styrke. Ikke mindst fordi han har Jan Bech Andersens og formentlig Morten Alb√¶ks fulde opbakning. Det er ham, der skal finde Br√łndbys nye tr√¶ner fra sommerferien. En person, der skal v√¶re tr√¶ner ‚Äômere af gavn end af navn‚Äô, som Troels Bech har sagt som svar p√• spekulationer om alt fra tidligere til nuv√¶rende Premier League-profiler. Klogt sagt i √łvrigt. Hold fast i det.

Det er ham, der skal udf√łre en strategi, hvor han for f√¶rre midler skal f√• Br√łndby til at pr√¶stere lige s√• godt, som man har gjort med de seneste √•rs v√¶sentligt dyrere hold. Alts√• bremse op og samtidig vedblive at v√¶re et stabilt slutspils- og top 6-hold. Den man√łvre er ikke sv√¶r, n√•r man kommer nedefra eller bagfra, men den er rigtig sv√¶r, n√•r man kommer fra Daniel Agger, Teemu Pukki og dyre skandinaver og en selvopfattelse i sponsorkreds og store dele af klubben om, at ‚Äôvi er de st√łrste‚Äô.

Bechs smag i munden den dag i marts

Det var en særlig oplevelse at se Troels Bech sidde ved samme bord med den hvide dug, som også Jan Bech Andersen sad bag den dag i marts. Jeg kan ikke vide det, men jeg gætter på, at smagen i munden har været speciel. Matcher dette Bechs værdier? Altså ham, der hedder Troels til fornavn. Havde han også overvejet at gå? Midt i en helt ny karriere væk fra trænerrollen med al den risiko, det indebærer?

Hvorom alting er, bliver Troels Bech nu skruet ned i rollen som s√¶lger af den nye strategi. Og han vil i den forbindelse komme til at bakse med sin egen bagage om ordet ‚Äôproces‚Äô og et image om dygtig-retorik-men-hvor-er-resultaterne. Derfor er det ogs√• vigtigt, at det er s√• st√¶rkt et bestyrelsessignal som muligt, der afsendes i n√¶ste uge, hvis man ikke skal sende Troels Bech ud p√• en t√łmmerfl√•de med kurs mod √łret√¶vernes dok. Alene.

Og så er det givetvis vigtigt, at mandatet er fuldt, og at mellemhandlere ringer til og henvises til Troels Bech og ikke som i hvert fald i perioder har kunnet henvende sig direkte til Jan Bech.

Morten Alb√¶k ‚Äď den st√¶rke mand i bestyrelsen

Lad os dern√¶st kaste et blik p√• det virkeligt interessante i det nye Br√łndby: Hvor meget plads f√•r en ny bestyrelse, n√•r ejeren sidder udenfor og har lovet at give plads? Den kommende formand Jesper M√łller skal fors√łge at k√¶mpe sig ud af rollen som galionsfigur uden pletter.

En del iagttagere ude i erhvervslivet har kigget n√łje efter, hvem der valgte at g√• fra bestyrelsen, n√•r r√łgen havde lagt sig. Is√¶r fokuseres der p√• Thorleif Krarup. ‚ÄôHvorfor i alverden bliver han siddende der?‚Äô Sp√łrges der om den forhenv√¶rende Nordea-topchef. Sagt lidt h√•nende om Br√łndby, som er meget langt fra det C20-selskabs-land, der er det attraktive i bestyrelsesverdenen. Om Jesper M√łller konstaterer man, at mulighederne har v√¶ret f√¶rre.

.
. Foto: Thomas Lekfeldt / Scanpix Denmark

Men alle er blevet. Jan Bech Andersen er af den faste overbevisning, at alle også var blevet, selv om han var blevet siddende for bordenden. Så må jeg bare konstatere, at hvis det var tilfældet, så bliver der talt med to tunger. Mine oplysninger siger, at der var et flertal, der syntes, at det var en rigtig god ide, Jan Bech fik, da han trådte ud. Hvordan den dialog så er foregået, ved kun bestyrelsen og måske endda kun en lille del af den.

Morten Alb√¶k synes at v√¶re den centrale figur. Han er ganske vist ‚Äôkun‚Äô n√¶stformand, men han har sandsynligvis v√¶ret den centrale pen p√• strategi-papirerne, fordi det er hans hjemmebane, og man beh√łver blot kigge p√• ordene ‚Äôb√¶redygtighed‚Äô og ‚Äôf√¶llesskabet‚Äô for at se hans fingeraftryk. Personer i Br√łndby-milj√łet beskriver ogs√•, hvor stor en stjerne, Jan Bech Andersen ser i den veltalende, karismatiske og skarpe Alb√¶k. ‚ÄĚJan Bech sluger alt, hvad Morten Alb√¶k siger,‚ÄĚ siger en, der kender dem begge.

Pavens rådgiver

Sp√łrger man Alb√¶k selv, vil han formentlig dreje ned p√• alle knapper om egen indflydelse og rolle. Han har som forfatter, debatt√łr, provokat√łr og foredragsholder holdt h√łj profil. Han er mange √•r i tr√¶k k√•ret som en af klodens 100 mest indflydelsesrige marketingspersoner. Han blev for nylig udpeget som selve Pavens digitale r√•dgiver i et r√•d om Vatikanets fremtid. Paven‚Ķ!

- Han blev for nylig udpeget som selve Pavens digitale rådgiver i et råd om Vatikanets fremtid. Paven…!

Peter Br√ľchmann

Her fylder Br√łndby IF ikke meget.

Men Alb√¶ks position i bestyrelsen, hans dialog med direktion, fangrupperinger og ikke mindst hans partnerskab i investeringsselskabet Voluntas, som han ejer sammen med Jan Bech Andersen g√łr ham til den centrale figur. Men alts√• n√¶ppe i en s√¶rlig synlig rolle udadtil.

Personer med kendskab til Br√łndbys indre linjer fort√¶ller om rigtigt mange mails fra Alb√¶ks h√•nd om, hvordan planer skal udformes og hvordan der skal kommunikeres med bestyrelsen.

S√• hvor Jesper M√łller skal k√¶mpe for at fylde formands-jakkes√¶ttet ud, skal Alb√¶k fors√łge at skrue ned for sin magtfulde rolle, hvis han √łnsker at holde lav profil.

I den forbindelse er det v√¶rd at bem√¶rke, at Alb√¶k ogs√• har sine sk√¶verter. Han var central i det udvalg, det valgte S√łren Vadmand som direkt√łr. Han var central i den seneste strategi.¬† Og han er mere central i dag, end man √łnsker at fremstille det.

Jan Bech ‚Äď en h√•ndgranat i det nye Br√łndby

Og bagved sidder Jan Bech med al den indflydelse, som en ejer altid vil have. Han kan i princippet udskifte sin bestyrelse, hvis han ville. Formentlig også efter en aktieudvidelse.

Men kan han tr√¶kke sig tilbage? Kigge med fra London. Og bare v√¶re en fan med mange aktier? Der er intet i mandens natur og historik, der tyder p√• det. I de mundtlige og skriftlige dialoger, jeg har haft med ham, reagerer han mere end noget af alt det andet p√• ordet ‚Äôut√•lmodighed‚Äô. Og jeg h√łrer hans indvendinger og vil gerne tro p√• det. Men omvendt er alt, hvad jeg h√łrer fra alle dele af Br√łndby ‚Äď fra bestyrelse, organisation, sportslig sektor og samarbejdspartnere ‚Äď en fort√¶lling om en ekstremt f√łlelsesladet, impulsiv og ofte ganske kontant ejer.

Det er ogs√• derfor, at strategien ‚Äď som den tegner sig ‚Äď er rigtig, tilpas t√•lmodig og trov√¶rdig, men ogs√• har Jan Bech Andersens t√•lmodighed og natur som sin st√łrste udfordring. Og det er derfor, at lakmuspr√łven er m√¶ngden af is i ejerens mave i lige s√• h√łj grad som st√łrrelsen af hans formue.

Han kommer til at skyde mange millioner ind i Br√łndby. I sidste ende kan det n√¶rme sig 200 mio. ud af en formue som er ansl√•et til 1-2 milliarder. Som Berlingske Business skrev for to √•r siden:

‚ÄĚDen 19. maj 2011 blev Glencore (shipping-selskabet, der grundlaget danskerens formue, red.) handlet p√• b√łrsen i London og Singapore ved den st√łrste notering i 30 √•r med en markedsv√¶rdi p√• 250 milliarder kroner. Jan Bech Andersen tilh√łrte top 40 i Glencores ledelse, men vil ikke ind p√• st√łrrelsen af sin pengetank. Medlemmerne af Glencores topledelse med Ivan Glasenberg i spidsen blev if√łlge b√łrsprospektet alle dollar-milliard√¶rer. Jan Bech Andersen var placeret i ledelseslaget under dem.‚ÄĚ

Men selv om Jan Bech Andersen i Br√łndby-projektet kan ende med at have bundet mellem 10 og 20 procent af sin formue op p√• en usikker investering, handler den aktuelle udvikling ikke kun om penge. ‚ÄĚDet handler nu om anerkendelse,‚ÄĚ som en person, der kender ham godt udtrykker det.

S√• hvor Glencore var √©n slags livsv√¶rk, s√• er Br√łndby ved at udvikle sig til det meget synlige livsv√¶rk. Og derfor kan de kommende √•r meget vel blive en s√¶rdeles stor eksamen i faget ‚Äôselvkontrol‚Äô.

Og hvor længe skal Bech så sidde i baggrunden. Er det rigtigt, at hånden, der blev lagt på hans skulder med det gode råd også blev ledsaget af ordene ’om to år er du tilbage igen. Vi skal bare lige have ro på’?

Det ved vi formentlig inden 2018.

S√• dyre er Br√łndbys Superligapoints

N√•r omdrejningspunktet de kommende √•r handler om den s√•kaldte b√¶redygtighed, s√• handler det ogs√• om helt simple forretningsm√¶ssige analyser. De analyser, som man igennem de seneste √•r har kigget p√• i Br√łndby, fort√¶ller, at man reelt er den klub, der f√•r mindst ud af sine penge. B√•de p√• den sportslige og den √łkonomiske side. Derfor skal der √¶ndres kurs.

Som de fleste andre klubber kigger ogs√• Br√łndby p√• forretningsm√¶ssige KPI‚Äôer. En af de disse indikatorer er, hvor meget et Superliga-point koster. For at rense for √łjebliksbilledets overdrevne succes eller skuffelse, kigger man p√• pr√¶stationen over flere s√¶soner ‚Äď f.eks. de fem seneste s√¶soner. Her koster et Superligapoint for Br√łndby lige i underkanten af 1,8 mio. kroner. Til sammenligning koster S√łnderjyske 0,6 mio., mens AaB ligger p√• 1,3 mio. pr. point, og sk√¶rer man tidsintervallet ned, vil AaB formentlig ligge endnu lavere. B√•de fordi man har f√•et mange points og i dag ligger p√• et budget, der hvad l√łn- og afskrivninger ang√•r er t√¶t p√• en fjerdedel af FCKs og en tredjedel af Br√łndbys budget. AaBs tal ligger p√• 25-30 mio. kroner. Det g√łr AaBs pr√¶stationer ganske imponerende.

Det dyreste hold er FC K√łbenhavn med lige over 1,8 mio. pr. point i de beregninger, som Br√łndby kigger p√•. Men de points skaber s√• ogs√• over perioden en v√¶sentligt bedre forretning end Br√łndbys.

Peter Br√ľchmann

Peter Br√ľchmann har besk√¶ftiget sig med dansk topidr√¶t i 30 √•r. Han var i ni √•r sportschef p√• BT og skabte Danmarks Sportsavis. Han var ogs√• ansvarshavende chefredakt√łr p√• BT og har v√¶ret chefredakt√łr for TV 2's digitale arbejde. I dag har han sit eget firma, ‚ÄôBr√ľchmann‚Äô, og laver b√łger, foredrag, ledelsesudvikling og journalistik.

Tilsvarende kigger p√• man p√• klubbernes sponsoroms√¶tninger og endda beregnet ned p√• oms√¶tning pr. medarbejder. Her ligger Br√łndby i de seneste analyser bag AGF. Nogle af disse tal er regnskabstal, andre er ansl√•ede niveauer. Derfor vil Br√łndbys tal formentlig se anderledes ud hos de andre klubber, men regnestykket er interessant.

Det viser p√• bundlinjen, at Br√łndby har brugt mange penge med alt for lidt succes. Men det viser ogs√• et stort rum for forbedring, hvis man g√łr tingene bedre.

Agger som et strategisk problem

Det er ogs√• derfor, at Br√łndby i sidste uges fondsb√łrsmeddelelse taler om, at vinterens transfervindue kan v√¶re indikerende for den fremtidige retning. Her skar Br√łndby truppen ned, man udlejede Dario Dumic og tjente penge p√• det og man k√łbte Kamil Wilczek og David Boysen for langt mindre bel√łb, end man tidligere har brugt.

En √¶ndret strategi bliver ikke udm√łntet p√• et transfervindue, men typisk over tre-fire vinduer, det vil sige flere √•r. I indev√¶rende budget√•r skal Br√łndby if√łlge oplysningerne i regnskabet s√•ledes s√¶lge spillere for 17 mio. kroner, og det retter spotlyset mod Riza Durmisi, Johan Larsson og m√•ske endda Frederik R√łnnov. Men hvor det for bare 1-2 √•r siden ville v√¶re naturligt at kigge mod Jeppe H√łjbjerg i Esbjerg, hvis man skulle v√¶lge at s√¶lge f.eks. Frederik R√łnnov p√• dennes landsholdsstatus, s√• kan den man√łvre nu blive sv√¶rere, fordi¬† H√łjbjerg p√• 20 √•r og med k√¶mpepotentiale allerede vil v√¶re for dyr for Br√łndby. Bare som et eksempel.

Jeg bem√¶rkede i √łvrigt, at Troels Bech i denne uge i en podcast hos Tipsbladet talte om, at behovet for at s√¶lge spillere for 17 mio. kroner kan blive p√•virket af beslutningen p√• generalforsamlingen. Underforst√•et ny strategi og ny kapital.

Derfor ser man ogs√• nu Daniel Agger v√¶re et omdrejningspunkt for den nye strategi. Er det overhovedet rigtigt at forl√¶nge med klubbens bedste spiller? Tiden har vist, at selv ikke Agger og Thomas Kahlenberg har kunnet opfylde √łnsket om mesterskaber. Som en konkurrent siger: ‚ÄĚDe troede, at de kunne k√łbe mesterskabet med Agger. Men det er jo ikke h√•ndbold, det her, hvor to bagspillere kan afg√łre et mesterskab.‚ÄĚ

Nu kan noget tale for, at Daniel Agger med skader og smerter selv v√¶lger at indstille karrieren. Men alle spillerens kvaliteter ufortalt udg√łr han et strategisk dilemma for Br√łndbys ledelse netop nu.

Det bliver i sandhed nye tider for Br√łndby IF med startdatoen onsdag den 13. april 2016.