Fodbold

Hvis Schmeichel bliver mester ryger træneren

Manden bag Leicesters fantastiske succes kan ikke regne med at fortsætte i klubben efter sommeren.

Bliver Kasper Schmeichel og co. mestre, bliver træneren fyret!

Det er den almindelige opfattelse i det engelske på vejen mod Leicesters største triumf.

Claudio Ranieri er manden bag, men han læner sig op af et farvel. Der er simpelthen ikke plads til ham, hvis det lykkes at lave det største, historiske eventyr i Premier Leagues historie.

Ranieri er om nogen ham der har skabt forvandlingen i det midtengelske. For et år siden lå de til nedrykning, inden denne sæsonstart var odds hos bookmakerne 5000-1 for at vinde mesterskabet. Der blev grinet bare ved tanken.

Nu er der kun én der griner i den sammenhæng, mens alle andre smiler. Ham der griner er en inkarneret Leicester-fan, der med sit blå-hvide striktørklæde viklet om halsen og den stirrende ræv med de løftede ører i klubemblemet gik til betting-butikken i Walnut Street og lagde sine sammensparede pund på disken. “Leicester as champions, please”. “Are you sure” spurgte hr. betting. “No, but I’ll do it”. 

Om ikke så længe kan han være 250.000 pund rigere. Det er hans gevinst, hvis det lykkes for den klub, der har eksisteret i 132 år uden at vinde noget-som-helst nævneværdigt.

Største danske succes

Klubben, der først kom tilbage blandt de store i 2014 efter 10 år i nærmest glemsel. Klubben, der havde store navne tilbage i historien med mest glans omkring legendariske Gordon Banks og endnu mere Gary Lineker, som har fået opkaldt en gade i byen efter sig.

De har været nede sportsloigt, økonomisk og anseelsesmæssigt mere end alle andre Premier League klubber. Men nu er de på alles læber, over hele kloden. Fordi historien om Leicester FC er så enestående.

Og hvis de vinder med en markant Kasper Schmeichel i målet, vil jeg kalde det den største triumf for en dansk spiller i udlandet! Selvfølgelig har farmand større successer, brødrene Laudrup ligeså og andre med mesterskaber og pokaler.

Men udover Preben Elkjær og hans indflydelse på overraskelsen i Hellas Verona, der blev italienske mestre i 1985, så er det Kasper i allerhøjeste grad har medvirket til chokerende godt. For Leicester har ikke - før nu - de samme profiler som de andre klubber med danskere havde. Og slet ikke den samme historik.

Vanvittige Jamie Vardy

Leicester FC er lige pludselig på mange læber, der enstemmigt håber på dem som engelske mestre. Og fans af andre klubber har på legal vis fået sig en klub nummer 2. 

Et særligt kapitel er Jaime Vardy, der som topscorer blev oddset sat til 500 gange pengene inden sæsonen. To mål i Sunderland gør, at han er rykket op som den næstmest scorende i hele Premier League, og da han kun er et enkelt mål efter Harry Kane fra Tottenham er der god mulighed for, at han kan stryge helt til tops og sprænge banken for dem som har spillet på ham.

Vardy er et af de store kapitler i Leicesters triumf-march mod den absolutte top. Coming from nowhere til en af de mest profilerede i engelsk fodbold i disse tider.

Ren amatør i Stocksbridge til 30 pund per kamp samtidig med, at han havde et 12-timers dagligt job på den lokale kulfiberfabrik. Han havde en periode i klubben, hvor han gik med fodlænke som straf efter et voldsomt slagsmål. “Jeg gjorde det på vegne af en af mine døve venner”. Fodlænken røg, når der var kamp.

Nu agerer forsvarerne rundt om ham fodlænke, men Vardy har vist, hvordan man smider den. Via klubber som Halifax og Fleetwood kom han til Leicester i 2012 - og er nu på vej mod mesterskabet, fast på det engelske landshold og storfavorit til at blive “årets spiller”.

Ikke plads til Ranieri

Men tilbage til Ranieri, der ventes fyret efter denne sæson - hans største. Leicester FC har ikke plads til manden, der med sit organisatoriske input og en ganske særegen engelsk stil, har triumferet.

Han har krævet til træning og i kampe. Men så har han også givet den særlige frihed, som engelske klubber havde for vane for år tilbage. Ture sydpå midt mellem kampene for at styrke kammeratskabet. 

Leicesters spillere har været på våde ture til det spanske og i til København - noget der tilsyneladende har virket. I hvertfald snakkes om en gennemført kollektiv klub- og holdfølelse. 

Men med mesterskabet tilføres Leicester så mange penge og prestige, at der skal større navne i spillerstaben og på trænerbænken. Manchester Citys Pellegrini nævnes allerede. Vi snakker næsten en halv milliard ekstra alene i TV-penge, mindst det samme i øgede sponsorindtægter, plus den bonus et mesterskab automatisk giver. Eksperter i det engelske mener, at der lægges cirka 2 milliarder kroner på plussiden om et par måneder.

Før sæsonen blev Ranieri indkaldt til et møde med klubbens ejer med de mange konsonanter og A’er: Srivaddhanaprabha. Han er fra Thailand og stinkende rig. “Sir, det er meget vigtigt, at vi ikke rykker ned i denne sæson - er det forstået?”. “Yes - men jeg kan ikke garantere. Men vi vil arbejde hårdt for at undgå det”.

Nu er de, hvor de er. Foran alle andre. Og meget tæt på mesterskabet. En fantastisk historie med en eventyragtig rollelisten. En af dem er dansker.