Fodbold

FC Barcelona bygger om: Se det nye Camp Nou med 105.000 pladser

FC Barcelona har længe varslet en ombygning af klubbens stadion Camp Nou, og torsdag blev projektet så præsenteret for offentligheden.

Det fanatiske brøl fra 105.000 vilde tilskuere.

En fodboldfæstning med fuldt overdækkede siddepladser, der udnytter solenergi og regnvand, er 100% handicapvenlig og klar til den digitale tidsalder, og som på samme tid er en hyldest til det originale stadion, en integreret del af bybilledet og et arkitektonisk referencepunkt. 

Dét er den korte beskrivelse af 'Det Nye Camp Nou', som torsdag blev præsenteret for offentligheden, og dét, der i fremtiden vil vente tilskuere, spillere og modstandere på FC Barcelonas nye hjemmebane. 

I begyndelsen af marts blev det afsløret, at det japanske arkitektfirma Nikken Sekkei og dets catalanske samarbejdspartner Pascual i Ausió Arquitectes havde vundet konkurrencen om at designe 'Nou Camp Nou', som catalanerne selv kalder projektet. 

Ved torsdagens præsentation, hvor også de fire FC Barcelona-profiler Messi, Iniesta, Busquets og Mascherano var til stede, kunne alverdens Barcelona-fans for første gang se arkitekternes vision i dens fulde omfang.

Fire års ombygninger

Ombygningen af det legendariske stadion skal begynde i 2018 - 61 år efter det nuværende stadion for første gang slog portene op for tilskuere. Det kommer til at tage cirka fire år, således at Nou Camp Nou vil stå helt klar til 2022/23-sæsonen. Byggeplanerne er dog lagt således at stadion kan bruges af både spillere og tilskuere under ombygningen, og FC Barcelona vil fortsat spille alle sine hjemmekampe på stadion i perioden.

I videoen hér kan du se, hvordan ombygningen kommer til at forløbe:

Udover små 6000 ekstra siddepladser kan FC Barcelonas tilhængere se frem til overdækning af alle pladser, digitale billet- og betalingssystemer, forbedret WiFi- og mobildækning, flere og bedre muligheder for at købe mad, drikkevarer og merchandise, flere og nemmere adgangsveje til stadion, et 'promenadedæk' med udsigt til både byen og banen, blandt meget andet.

Indenfor kridtstregerne vil Messi, Neymar, Suárez og resten af FC Barcelona-spillerne have græs under fødderne, der er vandet med regnvand opsamlet ved hjælp af den nye tagkonstruktion, og som får lys og varme fra vækstlamper, der er drevet af stadionets egne solcelleanlæg.

Positive problemer

I forbindelse med ombygningen står FC Barcelona overfor en del udfordinger; for eksempel vil der være en del sæsonkortholdere, der skal have nye pladser på stadion. I den forbindelse har klubben allieret sig med en ekspert på området, som skal være med til at omfordele pladserne til alles tilfredshed, når man skal tage hensyn til udsynet til banen, adgang til pladserne, prisniveau og muligheder for indkøb, ligesom man vil kunne lave 3D-simuleringer af forholdene ved hver enkelt plads.

I Spanien er det dog ofte sådan, at et sæsonkort til de lokale heltes stadion er noget, man har hele livet, og som går i arv fra generation til generation. Derfor fremhæver FC Barcelona selv ombygningen og omfordelingen af siddepladserne som en mulighed for at familie, venner og bekendte nu kan få pladser ved siden af hinanden, og for at alle medlemmer kan skifte til billigere eller dyrere pladser, alt efter ønske.

Samtidig kan de godt mange af klubbens fans, der står på venteliste til et sæsonkort, glæde sig over, at listen formentlig bliver en del kortere, når de nye pladser bliver fordelt. Før denne sæson var der godt 8300 navne på ventelisten, og FC Barcelona fremlægger et forslag til omfordelingen af nye og eksisterende pladser om 18 måneder.

Sådan præsenterer FC Barcelona projektet Nou Camp Nou:

Du kan blive klogere på det nye stadion i en interaktiv grafik, som FC Barcelona har lavet - se den hér.

Du kan også se den detaljerede tidsplan for ombygningen hér - på engelsk.